Skip to main content

Novosadski nacionalistički „Doček“ iz novčanika građana

29. dec 2021. Istraživanja
3 min čitanja

Nakon Nju Ejdž četnika i Eko četnika, stižu i Srbski pravoslavni pojci

Autori

Aleksandar Bugarin (VOICE)

Na spisku izvođača koji će tokom „srpske“ novogodišnje noći nastupati na različitim mestima u Novom Sadu, fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ uvrstila je i a kapela sastav „Srbski pravoslavni pojci“, koje dobija veliku količinu novca od države a zauzvrat otvoreno propagira nacionalističke ideje na svojim društvenim mrežama.

Početkom meseca, pomenuta fondacija objavila je spisak izvođača koji će nastupati na 40 različitih lokacija širom Novog Sada. Pored mnogih svetski poznatih izvođača, poput britanskog trip hop sastava Morčiba (Morcheeba), fado muzičarke Karmino i mnogih drugih izvođača, na spisku onih koji će u „srpskoj“ novogodišnjoj noći nastupati našao se i „Srbski pravoslavni pojci“, sastav koji sebe definiše kao „a kapela grupu koja se bavi očuvanjem srpske tradicionalne muzike“ i koji će nastupati u Kulturnom centru grada Novog Sada.

Ko su Srbski pravoslavni pojci?

Prema objavi na njihovom Instagram profilu, ovaj sastav je u novembru ove godine proslavio deset godina postojanja. Međutim, Srbski pravoslavni pojci su se registrovali kao udruženje u Agenciji za privredne registre 2014. godine. U opisu njihove delatnosti kojom se bave sebe definišu kao „Udruženje za očuvanje srpske duhovne, nacionalne i etno muzike“. Udruženje od tada nastupa redovno na različitim koncertima nacionalnog i humanitarnog karaktera.

U korpusu njihove muzičke karijere nalaze se izvedbe klasičnih nacionalnih patriotskih numera poput „Ja sam Srbin, srpski sin“, „Sa Kosova zora sviće“, „Hriste Bože, raspeti i sveti“, i slične numere. Ono što je zanimljivo kod aktera ovog udruženja jeste da oni ne kriju svoju naklonjenost četničkoj kvislinškoj ideologiji.

Tome svedoči fotografija koja datira od 20. novembra 2019. godine, sa njihove turneje po Americi, na kojoj se nalaze članovi ovog sastava ispred spomenika pokojnom četničkom vojvodi Momčilu Đujiću. Na fotografiji drže zastavu Srbije i četničku zastavu sa lobanjom na kojoj piše „Za slobodu i čast otadžbine“.

Naredna fotografija koja potkrepljuje tezu o njihovoj ideološkoj pozadini datira od 31. maja prošle godine, na kojoj se nalaze članovi ove grupe ispred spomenika najpoznatijem kvislinškom četničkom vođi, generalu Draži Mihailoviću.

U dve godine dobili skoro 30 hiljada evra

Zbog činjenice da su registrovani kao udruženje odnosno neprofitna organizacija, ovaj sastav ima mogućnost da putem gradskih i mnogih drugih konkursa dobija novac za različite projekte. Prema podacima do kojih je ekipa VOICE-a došla, ovo udruženje je u 2019. godini imalo poslovni prihod od 20.818 eura, dok je prihod ove organizacije u prošloj godini iznosio 8.539 eura.

U 2019. godini su skoro polovinu poslovnog prihoda ostvarili putem gradskih odnosno opštinskih konkursa. Grad Subotica je za projekat ove organizacije, čije je sedište u Beogradu, pod nazivom Koncert duhovne i tradicionalne muzike“, izdvojila 310.000 dinara , dok su za organizaciju kampa duhovne i tradicionalne muzike dobili pola miliona dinara.

Za projekat „Čuvajmo svoje nasleđe kroz muziku“, ova organizacija je o gradske opštine Barajevo dobila 350.000 dinara. U 2020. godini su za održavanje drugog po redu kampa duhovne i tradicionalne muzike putem dva različita konkursa grada Subotice dobili 750 000 dinara, preko jednog 400.000 dinara, dok su preko drugog konkursa dobili 350.000 dinara.

Nije prvi put da EPK finansira četnike

Kako je tokom jučerašnjeg dana na Instagramu saopštila fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, karte za koncert sastava Srbski pravoslavni pojci su rasprodate.

Ovo nije prvi put da ova fondacija finansira one koji otvoreno propagiraju pročetničke i nacionalističke ideje. Početkom septembra meseca ove godine, portal Autonomija.info objavio je vest da je tokom festivala Kaleidoskopa kulture, projekta finansiranog od strane Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022, na jednoj od izložba čiji su autori pripadnici desničarske organizacije Nju ejdž četnici, došlo do tuče između pripadnika ove desničarske grupe i nacističke organizacije Eko četnici.

Aleksandar Bugarin (VOICE, foto: Instagram/Doček)