Skip to main content

Novosadski zvaničnici: Parkovima treba sadržaj, ko hoće šumu neka ide na Frušku 

01. nov 2019. Analitički članci
5 min čitanja

Autor

"Novinar od 2001. godine. Počeo je u novosadskoj TV produkciji "UrbaNS” koja je, u sklopu ANEM-a, funkcionisala i kao dopisništvo TV B92 iz Beograda. Nakon toga, radio je nekoliko godina u novosadskom "Građanskom listu", i pisao za portale "Autonomija.info", "Magazin Vojvodina" i međuregionalnu agenciju "AIM-ng". Od februara 2017. saradnik VOICE-a. Karikaturista portala "Autonomija.info" od maja 2016. godine. Dobitnik godišnje nagrade NDNV-a 2018. godine za analitičko novinarstvo."

Plan detaljne regulacije Limanskog parka uskoro će biti na javnom uvidu, potvrdio je za VOICE direktor JP “Urbanizam” Dušan Miladinović, bez preciziranja datuma. Iz loklanih građanskih inicijativa protive se preldoženim rešenjima jer se njima predviđa izgradnja objekata u parku nauštrb zelenilu. Prethodni, rani javni uvid, završen je 9. oktobra, a to je ujedno bio i poslednji dan roka za podnošenje primedbi na Konceptualni okvir plana detaljne regulacije Limanskog parka. Procedura je takva da obrađivač plana na osnovu pristiglih primedbi građana i ranijih planskih dokumenata izrađuje nacrt plana detalje regulacije, nakon čega se taj plan stavlja na javni uvid, gde građani i svi zainteresovani u roku od 30 dana imaju mogućnost da daju svoje primedbe na to rešenje.

Predstavnici Inicijative građana “Sačuvajmo Liman od betona“ podneli su više primedbi na nacrt plana, a u petak 25. oktobra bili su na razgovoru u JP Urbanizam kako bi sa obrađivačima plana razgovarali o podnetim primedbama i pojasnili njihovu opravdanost (vidi okvir). Kako za VOICE kaže Vladimir Sovilj, koji je u ime Inicijative sa Milenom Đinić bio u Urbanizmu, razgovarali su sa obrađivačicama plana Ivankom Aradski i Tašanom Križanović, koje su im potvrdile da su primedbe Inicijative pročitane i da će u nekoj meri biti usvojene. Međutim, on kaže da je iz tog razgovora shvatio da je plan detaljne regulacije Limanskog parka zapravo već finaliziran, iako to po proceduri ne može biti slučaj, pošto tek predstoji javni uvid nakon kojeg građani podnose primedbe, pa zatim sledi sednica Komisije za planove Skupštine grada koja primedbe prihvata ili odbacuje.

Limanci traže…

Inicijativa “Sačuvajmo Liman od betona” podnela je više primedbi na Konceptualni okvir plana detaljne regulacije Limanskog parka, sa ciljem da se na “funkcionalan način obezbedi sloboda kretanja i korišćenje prostora parka, a zelene površine unaprede na zadovoljstvo svih korisnika”.

– Predlažemo brisanje ugostiteljskog objekta iz koncepta i PDR-a Limanskog parka zatoga što su ovakvi sadržaji dostupni u neposrednoj blizini Limanskog parka (Park siti, Merkator, nova Kineska četvrt). Prezentovanje objekta tipa letnje saletle sa sadržajem “to go” bi mogao biti prihvaljiv, bez postavljanja bašte već dostupnim ligenštulima koji se mogu preuzeti u ovom objektu, što bi izgledalo autenično novosadski i primereno parkovskom ambijentu – navedeno je u primedbama.

Takođe, predlažu postavljanje javnog toaleta u parku jer bi to, po njihovoj oceni, doprinelo dužem zadržavanju korisnika u samom parku, boljoj higijeni i predstavlja civilizacijsku potrebu.

U skladu sa Pravilnikom bezbednosti dečjih igrališta „SG RS“, broj 63/18, predloženo je se za dečija igrališta planira podloga od prirodnih materijala, a kako navedeni pravilnik u članu 7. nalaže da dečje igralište na javnim zelenim površinama mora imati određen zaklon za korisnike, predloženo je da saletla, kojom bi se zamenio planirani ugostiteljski objekat, zapravo ispuni taj zahtev iz pravilnika. Limanci traže značajnije ozelenjavanje obodnog dela zone za istrčavanje pasa, te uvođenje adekvatne rasvete, poput one u delu skejt parka.

– Ja sam rekao dobro, možete li reći kada tačno, pretpostavljam da će biti do izrade budžeta za sledeću godinu, u decembru, ona je rekla: „Ne, što se finansijskog dela tiče, što se nas tiče, on je završen“. Tako da ja mogu da zaključim, u ime Inicijative, da je direktor Urbanizma dobio kompletna sredstva za izrađivanje PDR-a pre nego što je doneta odluka da se PDR uopšte izrađuje. Ko je potpisao odobrenje da se predaju sredstva za izradu vrlo komplikovanog PDR-a – upitao je Sovilj, uz opasku da bi primedbe građana zapravo pojednostavile PDR, ukidajući mnoge detalje.

– Kada sam im napomenuo da ne postoji rok za izradu plana detaljne regulacije, da Zakon o planiranju i izgradnji ne navodi nikakve rokove za izradu PDR-a i da oni slobodno mogu da traže mišljenje od drugih institucija, rekle su da oni u Urbanizmu imaju svoje rokove. Razgovarali smo o drugim detaljima i ispostavilo se da je PDR već urađen. Imam utisak da JKP Urbanizam sada ne želi da spušta komplikovanost PDR-a i ne želi da odustane od objekata, zbog toga što su oni verovatno potrošili ogromna sredstva da bi taj PDR izveli takav kakav jeste. Oni su to uradili bez toga da su prethodno mogli da saznaju šta su zahtevi građana – rekao je Sovilj precizirajući da zbog toga i nije dogovoren novi sastanak sa predstavnicima Urbanizma.

Direktor JP Urbanizam Dušan Miladinović nije odgovorio na pitanja VOICE-a da li je situacija zaista takva kako navode u Inicijativi “Sačuvajmo Liman od betona” – da je plan završen i plaćen pre nego što je gradska skupština opredelila sredstva za njega, te odakle onda sredstva za završetak finalne verzije plana.

Vučević vs “politički organizovani”

Istog dana kada su predstavnici Inicijative „Sačuvajmo Liman od betona” bili u Urbanizmu, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je za Radio-televiziju Vojvodine ocenio da se zbog betoniranja uglavnom bune „politički organizovani“ koji nemaju argumenata za to. Gradonačelnik je rekao i da je u Limanskom parku sve urađeno po savetima struke i da će to biti prostor u kojem će svi rado boraviti. Vučević je precizirao da će planirani ugostiteljski objekat biti poslastičarnica, te da je objekte slične namene viđao po evropskim metropolama.

– Neće to biti ni kafana, diskoteka, klub ili prodavnica brze hrane već ugodno mesto za sve članove porodice. Taj objekat zauzeće samo 0,3 procenata površine parka i biće veoma prijatno mesto pa će oni koji kritikuju sada biti česti gosti – rekao je Vučević za RTV.

Dodao je da će biti zasađeno preko 300 stabala u Limanskom parku, da će novembar biti mesec ozelenjavanja i da će se ozelenjavati tamo gde se neće “sutra graditi škole, obdaništa ili put, pa da se opet to drveće seče za pet, deset ili 20 godina”. Nakon toga, rekao je Vučević, otvoriće se i pitanje pošumljavanja okoline Novog Sada.

Poslastičarnica, bašta, amfiteatar…

U Inicijativi “Sačuvajmo Liman od betona” kažu da  su obrađivači na sastanku podržali njihovu ideju za ograničavanje poslastičarnice na samo objekat, bez konstruisanja i popločavanja bašte, ali da će se tek u nacrtu videti šta su uradili po tom pitanju.

– Objekat Zelenila ostaje kakav jeste, nema ukopavanja ni padine, jer to komplikuje i prolongira Zelenilu planove, ali im se sviđa ideja brdašca pa će možda napraviti talasić od zemlje negde drugde, možda kod amfiteatra – kaže Sovilj.

Podseća da se Inicijativa protivi izgradnji amfiteatra, dodajući da im je rečeno da će to zapravo da bude zemljano stepenište sa popločanim delom za sedenje od prirodnih materijala, bez platoa. Podržana je i njihova ideja o saletli, ali ne na mestu ugostiteljskog objekta, a u Urbanizmu ne razumeju zašto smeta fontana, dodaje on.

– Rečeno nam je da je Urbanizmu stalo do zelenila, ali da je dominantan stav da park u gradu mora imati sadržaje, a „ko hoće šumu – da ne bude lenj i da ide na Frušku goru“ – rekao je Sovilj.

On kaže i da su oni predložili da se obustavi izrada PDR Limanskog parka dok ne bude gotova izrada Katastra zelenih površina, ali im je rečeno da je to nemoguće jer njegova izrada nije ni počela, a da je za taj posao po nekim realnim uslovima za ceo grad potrebno između četiri i pet godina.

– Mi smo izneli da je u Strategiji o održivom razvoju grada Novog Sada od 2016. do 2020. godine navedeno da je 36 miliona dinara izdvojeno za izradu Katastra zelenih površina, a dobili smo potvrdu Ivanke Aradski da to nije ni započeto. Ona je rekla da se već 15 godina trudi da započne katastar zelenih površina i da je njena lična zasluga što postoj i Katastar zelenih površina Futoškog parka – naveo je Sovilj.

Dalibor Stupar (VOICE)