Skip to main content

Pastorka Igora Bečića vlasnica dela Futoškog parka, a ćerka u vili Park otvorila dom za stare

10. nov 2021. Istraživanja
4 min čitanja

Dom za stare u spomeniku prirode

Autori

Slađana Gluščević i Miloš Katić

Pastorka i ćerka predsednika skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti i nekadašnjeg potpredsednika Skupštine Srbije Igora Bečića odnedavno su vlasnice ekskluzivne parcele usred Futoškog parka u Novom Sadu, luksuzne vile Park i doma za stare smeštenog u tom objektu.

Vila sa više od hiljadu kvadrata korisne površine na parceli većoj od dve hiljade kvadratnih metara u elitnom delu grada, u parku koji je spomenik prirode treće kategorije, u rukama je Bečićeve dvadesetsedmogodišnje pastorke Jovane Andrijević. Jovana Andrijević i njena firma BMJ Logistic DOO Novi Sad u vlasništvu imaju parcelu u Futoškom parku i vilu, a dvadesetrogodišnja Bečićeva ćerka Bojana Bečić, to jest njena firma BMJ Vila Park, u tom objektu otvorila je dom za stare. Pomenimo, jedan od najvećih novosadskih hotela – hotel Park (HTUP Park A.D. Novi Sad), koji se nalazi pored vile, ima pravo korišćenja na parceli u državnom vlasništvu u Futoškom parku. Grad Novi Sad takođe ima pravo korišćenja na parceli na kojoj se prostire ovaj park. Unutar parkovskog kompleksa samo firma BMJ Logistic ima pravo vlasništva, ne računajući Elektrovojvodinu koja poseduje trafostanice.

Parcela gde je vila, koju je kupio BMJ Logistic, okružena je velikom parcelom od 99.312 kvadratnih metara, to jest Futoškim parkom. Ta velika parcela je javna svojina kojom upravlja Grad Novi Sad.

Gradska uprava za urbanizam i građevinske poslove Novog Sada 4. oktobra ove godine odobrila je firmi BMJ Logistic izvođenje radova na rekonstrukciji poslovne zgrade za koju nije utvrđena delatnost radi privođenja tog prostora nameni – domu za stara lica. Uprava za urbanizam bila je ekspeditivna u ovom predmetu – rešenje o izvođenju radova donela je za četiri dana.

Ispred luksuznog zdanja ovog leta mogao se videti i predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Igor Bečić, uverili su se novinari VOICE-a.

Ovaj objekat se doskoro koristio kao hotel, sudeći po ponudama onlajn platformi za rezervaciju smeštaja turista. Nuđen je kao vila kategorisana sa četiri zvezdice i kao depadans hotela Park. Na ogradu Vile Park nedavno je stavljen natpis “Dom za stare Vila Park”. To je sada ustanova socijalne i zdravstvene zaštite, a kako se navodi na njenom sajtu, osnovana je sa ciljem da se zadovolje sve potrebe korisnika u trećem dobu.

Prema podacima Agencije za privredne registre (APR) direktorka preduzeća BMJ Vila Park DOO Novi Sad i stvarni vlasnik je Bojana Bečić. Prema saznanju VOICE-a, reč je o ćerki Igora Bečića. Njeno preduzeće je osnovano 9. septembra ove godine, na adresi Nikole Tesle 1a, sa osnovnim kapitalom od 1.000 dinara. Dom za stare – BMJ Vila Park ima 19 stalno zaposlenih medicinskih sestara i negovateljica i tri kuvarice, navodi se na sajtu. Takođe, navodi se i da je  Dom dobio licencu Ministarstva za rad i socijalnu politiku i Ministarstva zdravlja. Smešten je u objektu koji pripada firmi BMJ Logistic.

Jovana Andrejević, ćerka Bečićeve bivše supruge, osnovala je tu firmu 2016. godine. Ona je zakonska zastupnica i stvarna vlasnica BMJ Logistic Novi Sad, preduzeća sa delatnošću – nespecijalizovana trgovina na veliko. BMJ Logistic posluje pozitivno – prošlu godinu završio je sa neto dobitkom od 77.700 evra. Od osnivanja naovamo ima samo jednog zaposlenog. BMJ Logistic se u katastru vodi kao vlasnik dve parcele u Futoškom parku u Novom Sadu – jedna ima 2.104 kvadratna metara, a druga 50 metara kvadratnih. Reč je o gradskom građevinskom zemljištu. Vrsta prava na obe parcele je privatna svojina, sa udelom jedan kroz jedan. Na velikoj parceli, kako se može videti u listu nepokretnosti, nalazi se poslovna zgrada za koju nije utvrđena delatnost, površine 591 kvadratni metar, odnosno 1.236 metara kvadratnih korisne površine. U pitanju je vila Park.

Redakcija VOICE-a obratila se Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) s pitanjem u čijem su vlasništvu bile pomenute parcele i vila pre nego što su dospele u ruke firme BMJ Logistic, međutim odgovor nam još uvek nije stigao. Pitali smo i koja je vrednost tog zemljišta i objekta. Kako smo poslali zahtev za pristup informaciji od javnog značaja, RGZ nas je obavestio da je, u skladu sa zakonom, rok za odgovor našoj redakciji produžen sa 15 dana na najduže 40 dana od prijema zahteva.

Porodične veze za više kvadrata

Mediji su ovog proleća pisali o tome da je Bojana Bečić kupila 2016. godine stan od 114 kvadrata u Novom Sadu, koji je dala na korišćenje ocu i majci.

Igor Bečić je Agenciji za sprečavanje korupcije podneo imovinsku kartu u kojoj je naveo da poseduje trosobnu kuću od 69 kvadrata, dvosobnu kuću od 28 kvadrata, kao i pomoćni objekat od 20 metara kvadratnih. Za sve te nekretnine naveo je da ih je dobio u nasledstvo. Prijavio je i njivu od pet ari i 88 metara kvadratnih i građevinsko zemljište od četiri ara i 84 metara kvadratnih, što je takođe nasledio. Na spisku je i stan od 91 metra kvadratnog, gde je kao osnov sticanja navedena kupovina. Taj stan nije naveden u imovinskoj karti iz 2019, kao ni u prethodnim. Bečić je, kao narodni poslanik, Agenciji prijavio i mesečna primanja: 130.000 dinara ima kao službenik u „Srbijagasu“, 30.000 dinara mesečno dobija u Skupštini Srbije, a 8.000 dinara mesečno prima na ime invalidnine ratnog vojnog invalida. Naveo je da kao narodni poslanik u Skupštini Srbije platu prima od avgusta 2020, a kao službenik u Srbijagasu od 2013. godine. U ovom javnom preuzeću Bečić je zaposlen kao savetnik generalnog direktora Dušana Bajatovića. Tako se navodi na sajtu Otvorenog parlamenta. Možda je zanimljivo da su obojica iz Ravnog Sela, u opštini Vrbas.

Bečić bez komentara

Predsednika skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Igora Bečića pitali smo za komentar, s obzirom na to da se u javnosti upravo on dovodi u vezu sa poslovima pastorke i ćerke. Uz izvinjenje, rekao je da nije u situaciji da daje izjave.

Slađana Gluščević i Miloš Katić (VOICE)