Skip to main content

Pećinci: Opozicija očekuje krađu izbora

17. nov 2017. Lokalne samouprave
7 min čitanja

Autor

Miodrag Blečić u novinarstvu je od 2002. godine. Počeo je da radi na RTV Inđija, zatim na prvoj privatnoj televiziji u tom sremskom gradu, TV Sveti Đorđe, regionalnoj Sremskoj televiziji a zatim i na TV Panonija Novi Sad. Izveštavao je za Radio B92, Radio Novi Sad, RTS i RTV. Takođe, bio je jedan od urednika biltena “Inđija info” koji je imao tiraž od 20 000 primeraka ali i zvaničnog portala opštine Inđija. Piše za VOICE od januara 2017. godine. Član je Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Odlukom Vlade Srbije, u opštini Pećinci raspuštena je Skupština opštine i obrazovan Privremeni organ, koji će do 24. decembra, odnosno do lokalnih izbora, obavljati sve poslove iz nadležnosti skupštine i izvršnih organa opštine Pećinci. Na mesto predsednika Privremenog organa imenovana je dosadašnja predsednica pećinačke opštine Dubravka Kovačević Subotički, a za članove su imenovani Zoran Vojkić, Snežana Gagić, Milenko Đurđević i Siniša Đokić, odnosno isključivo predstavnici vladajućeg SNS-a. Opozicija smatra da je ta protivzakonita odluka uvod u “krađu” lokalnih izbora u Pećincima.

Kako VOICE saznaje, ostavka Dubravke Kovačević Subotički nije se našla na dnevnom redu Skupštine opštine niti su odbornici stranaka opozicije bili obavešteni o tome.

Dubravka Kovačević Subotički je o ostavci obavestila Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu koje je formiralo Privremeni organ sastavljen isključivo od predstavnika vladajuće Srpske napredne stranke, čime je prekršen član 86. Zakona o lokalnoj samoupravi, koji nalaže da se prilikom formiranja privremenog organa vodi računa o političkom sastavu raspuštene skupštine, pokazuje istraživanje Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE)

Prevremeni izbori 2014. godine

Prevremeni izbori u Pećincima već su bili održani i 2013. godine. Vlada Srbije imenovala je 8. novembra 2013. godine Privremeni organ u opštini Pećinci, nakon što se lokalna skupština nije sastajala duže od tri meseca. Privremeno veće funkciju organa vlasti može da obavlja najduže 60 dana. Nakon toga, 45 do 60 dana je rok za sprovođenje izbornih radnji, što se i dogodilo.

Lokalni izbori u opštini Pećinci održani su u martu 2014. godine kada je 16.127  građana te sremske opštine imalo priliku da se izjasni kojih će 30 odbornika biti njihovi predstavnici u lokalnom parlametnu. Na izborima se našlo devet izbornih lista stranaka, grupa građana ili političkih organizacija. Koaliciona lista „Aleksandar Vučić – Budućnost u koju verujem“ na vanrednim lokalnim izborima u opštini Pećinci tada je osvojila više od 46 odsto glasova, na drugom mestu po broju glasova bila je Grupa građana „Milenko Đurđević – Za naše selo“ sa 17,41 odsto, treća je bila lista „Demokratska stranka – Živko Marković“ sa 13,03 odsto, dok je Grupa građana „Za naprednu i slobodnu opštinu“ osvojila 6,54 odsto glasova. To znači da je koaliciji oko SNS pripalo 17 odborničkih mandata, „Milenko Đurđević – Za naše selo“ šest, DS pet, a Grupa građana „Za naprednu i slobodnu opštinu“ dobila je dva odbornika u lokalnom parlamentu.

Na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Pećinci za predsednicu opštine izabrana je dr Dubravka Kovačević Subotički, lekarka specijalistkinja za plućne bolesti, koja je prethodne dve godine obavljala dužnost direktorice pećinačkog Doma zdravlja.

Za njenog zamenika izabran je dotadašnji načelnik Odeljenja za budžet i finansije diplomirani ekonomista  Zoran Vojkić.

Na funkciju predsednika Skupštine opštine Pećinci odbornici su izabrali diplomiranog ekonomistu Savu Čojčića, za njegovog zamenika izabran je diplomirani menadžer Aleksandar Jovičić, a na funkciju sekretara Skupštine opštine izabrana je diplomirana pravnica Jelena Mićić.

Zgrada opštine u Pećincima

Naprednjaci su bili u mogućnosti da sami formiraju lokalnu vlast ali ubrzo nakon održanih izbora,  Grupa građana „Milenko Đurđević – Za naše selo“ ulazi u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom. Nosilac pomenute liste, Milenko Đurđević je pred prošlogodišnje  izbore u Srbiji podržao Srpsku napredne stranku i na republičkom i pokrajinkom nivou.

– Iako smo bili protivnici na lokalnim izborima 2014. godine, samo nekoliko meseci nakon izbora, zbog dobrih rezultata rada lokalne samouprave koju vodi Srpska napredna stranka, shvatili smo ispravnost njene politike i odlučili smo da podržimo opštinsko rukovodstvo, a na izborima 24. aprila podržaćemo listu Srpske napredne stranke i na republičkom i na pokrajinskom nivou  izjavio je Đurđević.

Ko je Milenko Đurđević?

Milenko Đurđević je vlasnik Industrije  mesa “Đurđević“ sa sedištem u radnoj zoni u Subotištu, opština Pećinci, koja je drugi po redu najveći proizvođač svežeg mesa u Srbiji, osnovana 1999. godine. Đurđević svoju robu plasira po celoj Srbiji, putem svoje maloprodaje, i prodaje u marketima. U sklopu kompanije nalazi se klanica, koja je počela sa radom 2004. godine.

U periodu od 2006. do 2014. godine Đurđević je bio predsednik FK “Donji Srem” koji se takmičio u Super ligi Srbije. Nakon osam godina je podneo ostavku zbog, kako je sam rekao, poslovnih obaveza.

Nakon što je ovaj preduzetnik na lokalnim izborima 2014. godine bio kandidat Srpske napredne stranke za predsednika opštine Pećinci, ukupna vrednost ugovora koju je dobio na tenderima koje su raspisale državne ustanove i lokalne samouprave, samo u toku te godine, bila je veća u odnosu na ugovore koje je dobio za prethodne četiri godine, odnosno od 2010. do 2013. godine, pokazuje istraživanje VOICE-a.

Milenko Đurđević je preko SZTR “Đurđević”, čiji je vlasnik, dobijao na tenderima koje su raspisivale preškolske ustanove u Beogradu, Gerontološki centar, Institut za onkologiju i radiologiju, JKP Gradska čistoća Beograd, Okružni zatvor, Ministarstvo odbrane, Narodna banka. Takođe, SZTR “Đurđević” pobeđuje na tenderima od 2014. godine koje raspisuje Studentski centar iz Beograda gde procenjena vrednost nabavke bude i do 103 miliona dinara.

Uvertira pred decembarske izbore 2017. godine

Građani pećinačke opštine će, po svemu sudeći, ove godine dva puta iskoristiti svoje biračko pravo. Prvi put su imali priliku da glasaju tokom leta, kada su se birali članovi Saveta mesnih zajednica, dok će drugi put svoje biračko pravo iskoristiti na lokalnim izborima 24. decembra.

Izbori za Savete mesnih zajednica u 11 naselja pećinačke opštine održani su 18. juna 2017. godine međutim, na izborima su meštani Ašanje, Brestača, Donjeg Tovarnika, Karlovčića, Kupinova, Obreža, Ogara, Pećinaca, Popinca, Subotišta i Sibača mogli da biraju jedino predstavnike vladajuće Srpske napredne stranke.

Živko Marković: Ljudi su zastrašeni, ovde svako ko radi u opštinskoj upravi ili javnom preduzeću je dobio zadatak da obezbedi 40 sigurnih glasova za SNS

Predsednik Opštinskog odbora Demokratske stranke Živko Marković kaže za VOICE da je za održavanje izbora za članove Saveta MZ saznao putem oglasne table koja se nalazila u zgradi opštine.

– Kao predsednik opozicione stranke sam za izbore saznao dan pre održavanja izbora, to ne mogu da shvatim. Neko je mogao to obaveštenje i da pocepa. Ne mogu da shvatim da nas nisu obavestili već sam sasvim slučajno bio u zgradi opštine gde sam video obaveštenje ali je već bilo kasno. Za izbore članova Saveta mesnih zajednica i građani su mogli da se informišu samo preko oglasne table u zgradi opštine, tako da je Srpska napredna stranka na tim izborima učestvovala sama.

Četiri meseca nakon izbora za Savete mesnih zajednica, Dubravka Kovačević Subotički podnosi ostavku na mesto predsednice opštine Pećinci. Prema članu 49. Zakona o lokalnoj samoupravi, predsednik opštine može biti razrešen pre isteka vremena na koje je biran, na obrazložen predlog najmanje trećine odbornika, na isti način na koji je izabran. O predlogu za razrešenje predsednika opštine mora se raspravljati i odlučivati u roku od 15 dana od dana dostavljanja predloga predsedniku skupštine. Međutim, ostavka Dubravke Kovačević Subotički nije se našla na dnevnom redu Skupštine opštine Pećinci.

– Zvanično to nije bilo na sednici Skupštine opštine iako se, po pravilu, predsednik opštne bira na sednicama Skupštine, analogno tome i ostavka se morala naći na dnevnom redu sednice SO gde bi se to konstatovalo – potvrđuje za VOICE šef odborničke grupe Demokratske stranke Živko Marković.

Nakon toga, odlukom Vlade Srbije u opštini Pećinci raspuštena je Skupština opštine i obrazovan Privremeni organ, koji će do 24. decembra 2017. godine, odnosno do lokalnih izbora, obavljati sve poslove iz nadležnosti skupštine i izvršnih organa opštine Pećinci.

Na mesto predsednika Privremenog organa imenovana je dosadašnja predsednica pećinačke opštine Dubravka Kovačević Subotički, a za članove su imenovani Zoran Vojkić, Snežana Gagić, Milenko Đurđević i Siniša Đokić.

Svi članovi Privremenog organa su predstavnici Srpske napredne stranke čime je prekršen član 86. Zakona o lokalnoj samoupravi, koji nalaže da se prilikom formiranja privremenog organa vodi računa o političkom sastavu raspuštene skupštine. Pre raspuštanja lokalnog parlamenta odnos snaga je bio sledeći: SNS 20 odbornika, DS 4, Grupa građana „Za naprednu i slobodnu opštinu Pećinci“ dva odbornika, GG „Milenko Đurđević – za naše selo“ dva odbornika i dva takozvana samostalna odbornika, koji su ranije istupili iz SNS-a.

– To znači da je od 30 odbornika SNS imao 20 a opozicija 10 odbornika pre raspuštanja Skupštine opštine Pećinci. U najboljem slučaju za SNS, oni bi imali četiri predstavnika u Prvivremenom organu a opozicija jednog. Realno i korektno bi bilo da SNS ima tri a opozicija dva predstavnika u Privremenom organu. – objašnjava za VOICE šef odborničke grupe i lider Pećinačkih demokrata,  Živko Marković.

Povodom događaja u opštini Pećinci oglasio se i Izvršni odbor Demokratske stranke,  koji je najavio krivičnu prijavu protiv ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branka Ružića, jer su u privremeni organ u opštini Pećinci imenovani samo članovi SNS-a.

– Meni upravo ovo govori, ovaj način na koji je imenovan Privremeni organ da se priprema žestoka krađa izbora, zato što će sve biti u rukama Srpske napredne stranke. Na stranu to što u Pećincima vlada medijski mrak, jer lokalni mediji ne izveštavaju o aktivnostima opozicije, mene više zabrinjava to što će taj privremeni organ formirati i Izbornu komisiju, što će odlučivati ko će biti u biračkim odborima, što će imati neposredan uvid u biračke spiskove  a mi već imamo iskustva da kada su u toku lokalni izbori, naglo poraste broj stanovnika opštine Pećinci – navodi za VOICE lider DS-a u toj sremskoj opštini Živko Marković.

Predavanje liste za prevremene lokalne izbore

Prva sednica Privremenog organa, održana je 30. oktobra, kada je za sekretara ovog tela izabrana Jelena Mićić, dosadašnja sekretarka Skupštine opštine Pećinci.

– Obrazovanjem Privremenog organa obezbeđeno je nesmetano funkcionisanje pećinačke lokalne samouprave u narednom periodu. Takođe, želim da naglasim da naši sugrađani neće trpeti zbog uvođenja privremenih mera i da će svi infrastrukturni radovi koji su u toku biti privedeni kraju, kao i da ćemo nastaviti sa realizacijom svih započetih projekata. Sve opštinske službe će nastaviti sa redovnim obavljanjem poslova iz svoje nadležnosti čime ćemo obezbediti nesmetano svakodnevno funkcionisanje lokalne zajednice, izjavila je nakon održane sednice Dubravka Kovačević Subotički.

Samo četiri dana nakon prve sednice Privremenog organa, doneto je Rešenje o imenovanju opštinske izborne komisije Opštine Pećinci koji će tu dužnost obavljati u naredne četiri godine.

Opštinska izborna komisija Opštine Pećinci je  9. novembra oko 23 sata proglasila prvu izbornu listu kandidata za odbornike u Skupštini opštine Pećinci na vanrednim lokalnim izborima zakazanim za 24. decembar. Za izbornu listu koja će na decembarskim izborima na glasačkom listiću biti pod brojem jedan proglašena je lista “Aleksandar Vučić-Srpska napredna stranka” koja će na prevremene izbore izaći u koaliciji sa strankom aktuelnog ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branka Ružića, Socijalističkom partijom Srbije.

Predstavnici opozicije ne očekuju fer i ravnopravnu izbornu trku. Prema njihovim rečima, najveći problem je kako građane osloboditi straha.

– Ljudi su zastrašeni, ovde svako ko radi u opštinskoj upravi ili javnom preduzeću  je dobio zadatak da obezbedi 40 sigurnih glasova za Srpsku naprednu stranku, u protivnom će dobiti otkaz. Svi ti ljudi imaju rodbinu i prijatelje koji će takođe nastojati da zbog njih svoj glas daju ‘naprednjacima’. U jednim nenormalnim uslovima ipak očekujem da će građani Pećinaca  glasati po svojoj savesti i da će se osloboditi straha – zaključio je predsednik OO DS Pećinci Živko Marković.

Miodrag Blečić (VOICE)