Skip to main content

Pećinci: Opština i sin poverenika SNS-a grade zoološki vrt?

23. feb 2022. Istraživanja
8 min čitanja

Dobra "saradnja" sinova poverenika SNS-a sa opštinom

Autori

Miodrag Blečić i Svetlana Paramentić

U izgradnji mini zoo vrta u selu Donji Tovarnik, u opštini Pećinci, učestvuje lokalna samouprava i udruženje ribolovaca, a zakonski zastupnik udruženja ribolovaca je Darko Pantić, sin lokalnog poverenika Srpske napredne stranke (SNS) Milorada Pantića, pokazuje istraživanje VOICE-a.

Njegov drugi sin, Bojan Pantić, direktor je firme Agapornis doo čija je delatnost botanički i zoološki vrtovi i zaštita prirodnih vrednosti. Firma Agapornis je osnovana nakon što je donet Plan detaljne regulacije Donjeg Tovarnika u kom se, između ostalog, navodi da je u centru sela predviđena izgradnja mini zoo vrta. 

Opoziciona Demokratska stranka u februaru je saopštila da im se meštani žale da je izgradnja zoološkog vrta u centru sela neprimerena. “Smatramo da je nedopustivo da divlje životinje budu u naseljenom mestu i u neposrednoj blizini ambulante, pošte, škole i crkve”, naveo je DS iz Pećinaca. Oni tvrde i da meštani i privrednici u opštini Pećinci “žive u strahu” od poverenika SNS-a Milorada Pantića.  

Početak izgradnje

Iako se već više od dve godine govori o zoološkom vrtu, jedini pisani trag o izgradnji je vest iz novembra 2020. godine u kojoj se navodi da je Donji Tovarnik posetio Miki Đuričić, zvezda rijalitija, koji je, između ostalog, rekao da je došao da vidi kako napreduju radovi na izgradnji zoološkog vrta. 

Istraživanje VOICE-a pokazuje da je priprema za izgradnju počela 2018. godine.

Nakon donošenja Odluke o izradi Plana detaljne regulacije Donjeg Tovarnika predlog Plana je u avgustu 2018. godine stavljen na javni uvid koji je trajao da septembra te godine. U isto vreme, tačnije 10. septembra 2018, u Donjem Tovarniku je osnovano udruženje ljubitelja životinja Agapornis. Udruženje je osnovao Mile Jakovljević i cilj udruženja je, između ostalog, “saradnja sa svim srodnim ustanovama u delatnostima zoološkog vrta”. 

Na sednici Skupštine opština Pećinci, održanoj 9. maja 2019. godine, doneta je odluka  o donošenju plana detaljne regulacije zone centra Donji Tovarnik. U odluci se navodi da je u zoni centra sela predviđena izgradnja mini zoološkog vrta, koji će biti organizovan kao uređeni, ograđeni prostor sa domaćim životinjama i sitnom divljači sa osnovnom funkcijom poboljšanja turističke ponude.

Mini zoo vrt je predviđen da se nalazi u takozvanoj zoni sporta i rekreacije gde je smeštena  sportska hala, kao i sportski tereni seoske osnovne škole. Prema usvojenom Planu, zoo vrt bi bio smešten između “parcela namenjenim stanovanju sa poslovanjem i centralnih sadržaja”. Deo Donjeg Tovanika koji je predviđen za rekreaciju, sport i turizam je površine 2,39 hektara od toga mini zoo vrt bi obuhvatao površinu od 1,59 hektara. 

Jedan deo parcela na kojima je predviđena izgradnja zoo vrta je u vlasništvu opštine Pećinci, dok je jedan deo u vlasništvu udruženja ribolovaca Donji Tovarnik.

U novembru 2020. godine, osnovan je Agapornis doo sa sedštem u ulici Milorada Zorkića 2 u Donjem Tovarniku gde je smešteno i udruženje ribolovaca. Zakonski zastupnik je Darko Pantić, sin poverenika SNS-a Milorada Pantića.

Agapornis doo je takođe osnovao Mile Jakovljević, sa početnim kapitalom od 100 dinara. Ubrzo zatim se u Agenciji za privredne registre menja zakonski zastupnik te je umesto Mileta Jakoljevića kao novi direktor i zakonski zastupnik, koji nastupa samostalno, upisan sin Milorada Pantića, Bojan. 

I opština u igri

Iako javnost nije upućena ko zapravo gradi buduću turističku atrakciju u Donjem Tovarniku  naše istraživanje pokazuje da je kao investitor, pored ribolovačkog društva, i opština Pećinci.

U maju 2021. godine Opština Pećinci je dobila dozvolu za izgradnju poljoprivrednog objekta – prostor za uzgoj egzotičnih riba. Bruto površina objekta je108,46m2  a vrednost radove iznosila je nešto više od tri miliona dinara. Takođe, opština je kao investitor dobila i dozvolu za izgradnju pet poljoprivrednih objekata – prostor za uzgoj egzotičnih ptica, čija je vrednost bez oko 570 jiljada dinara.

Objekti se grade na katastarskoj parceli broj 3/1 KO Donji Tovarnik koja se nalazi u zoni koja je pomenutim Planom detalje regulacije predviđena za izgradnju zoo vrta. S druge strane, u neposrednoj blizini, tačnije parceli koja je u vlasništvu udruženja ribolovaca “Donji Tovarnik”,  čiji je zakonski zastupnik drugi sin Milorada Pantića, Darko Pantić, dobija dozvolu za izgradnju ograde čija je vrednost oko 3,165 miliona dinara.

Opština Pećinci

Dozvolu  za rekonstrukciju, dogradnju i promenu namene dela stambenog objekta u poslovni udruženje ribolovaca Donji Tovarnik dobija 9. februara ove godine.

Nakon dogradnje i promene namene dela stambenog u poslovni, predviđeno je da se u objektu nalazi hala za uzgoj ptica kao i veterinarska ambulanta sa inkubatorskom prostorijom i kancelarijom. Vrednost radova iznosi blizu 55 miliona dinara.

U odluci koju su podržali odbornici u lokalnom parlamentu se navodi da mini zoo vrt mora biti privredni subjekt, što svakako nije udruženje ribolovaca. Privredni subjekt u Donjem Tovarniku koji ima adekvatnu delatnost je Agapornis doo čiji je direktor Bojan Pantić, rođeni brat zakonskog zastupnika udruženja ribolovaca, Darka Pantića.

Novinari VOICE-a su kontaktirali direktora Agapornis doo, Bojana Pantića kako bi nam dao više informacija o zoo vrtu. Na naše pitanje “Da li ta firma učestvuje u izgradnji i da li će rukovoditi zoo vrtom?”, Bojan Pantić, osim potvrde da je on direktor Agapornis doo nije želeo ništa više da odgovori.

“Sada sam na sastanku, pozovite me kasnije” kratko je rekao.

Međutim, na pozive novinara Bojan Pantić više nije odgovarao.

Predstavnici vlasti ćute

S obzirom da je Planom detaljne regulacije navedeno da je izgradnja mini zoo vrta važna zbog poboljšanja turističke ponude, novinari VOICE-a su kontaktirali direktoricu Turističke organizacije opštine Pećinci Ljubicu Bošković kako bismo dobili više informacija o budućoj turističkoj ponudi ove sremske opštine. Međutim, direktorica je na pomen zoološkog vrta rekla da ona “nije osoba za kontakt”.

“Ja vam nisam kontakt osoba za to, ajde da ja samo vidim sa ljudima koji rade na tome.”- rekla je Ljubica Bošković.

Na konstataciju novinara da nije jasno ko je zapravo investitor, privatno lice ili opština, direktorica TO Pećinci je dodala: “Samo nekog da delegiram ko se time bavi pa će Vam se javiti.”

Novinarima VOICE- a se narednih nedelju dana niko nije javio, a pokušaj da još jednom stupimo u kontakt i razgovaramo sa direktoricom Turističke organizacije je takođe bio neuspešan. Ljubica Bošković se više nije javljala na telefonske pozive novinara VOICE-a niti je odgovorila na molbu poslatu putem SMS poruke da nam bar dostavi kontakt tih osoba koje se “bave zoološkim vrtom” i koje je  “delegirala” za razgovor sa novinarima. 

foto: Freepik

Ekipa VOICE-a je pokušala da stupi u kontakt i sa predstavnicima Mesne zajednice Donji Tovarnik kako bismo dobili više informacija o izgradnji mini zoo vrta u centru sela, međutim na zvaničme brojeve telefona se niko ne javlja.

Ipak, za razgovor sa novinarom VOICE-a bio je raspoložen PR opštine Pećinci Duško Srećkov koji je negirao da opština učestvuje u izgradnji zoo vrta u Donjem Tovarniku jer, kako je rekao,  do službe za odnose sa javnošću  takva informacija nije stigla.

“Mi nemamo informaciju da opština gradi zoološki vrt u Donjem Tovarniku. Nešto sam pisao o tome pre par godina kada je Miki Đuričić bio u poseti tom selu ali to je sve”, rekao je PR opštine Pećinci, Duško Srećkov.

Na pitanje novinara VOICE-a o donošenju Plana detaljne regulacije Donjeg Tovarnika po kojem je u neposrednoj bliziim centra sela predviđena izgradnja, Duško Srećkov kaže da nije video pomenuti Plan.

“Možda smo objavili da je usvojen plan, u smislu da su odbornici na sednici usvojili, ali –  iskreno – mi ne čitamo Plan detaljnje regulacije, to rade urbanisti”, kazao je Srećkov.

Na pitanje novinara da li ima informaciju o izgradnji objekta za uzgoj egzotičnih riba kao i objekta namenjenom za uzgoj egzotičnih ptica, gde je investitor opština Pećinci i koji se nalaze na lokaciji u Donjem Tovarniku a koja je Planom predviđena za izgradnju mini zoo vrta, rekao je da nije upućen.

“Nisam stvarno upoznat sa tim, nama samo jave kada je nešto završeno i onda mi to objavimo”, dodao je Srećkov.

VOICE je pokušao da stupi u kontakt i sa predsednikom opštine Pećinci Sinišom Đokićem ali i to je bilo bezuspešno.

Sinovi poverenika SNS-a imaju dobru “saradnju” sa opštinom

Darko i Bojan Pantić su takođe vrlo aktivni u društvenom životu opštine Pećinci. Poput oca Milorada, koji je dobijao nagrade za humanost od opštine Pećinci, i sinovi imaju dobru saradnju sa predstavnicima lokalne samouprave.

Darko je rukovodilac pećinačkih bazena dok je Bojan u upravi,  i u saradnji sa opštinom tačnije Sportskim savezom „Razvoj sportova“ organizuju besplatnu školu plivanja za decu, dok je za odlične učenike ulaz na bazene besplatan tokom cele kupališne sezone. Pećinački bazeni su inače deo kompanije „Luki komerc“ braće Milorada i Živorada dok je dugogodišnji predsednik Saveza sportova Siniša Đokić danas aktuelni predsednik opštine.

Saradnja Sportskog saveza i Lukjevih bazena odnosi se i na besplatno letovanje u Herceg Novom za učenike sa teritorije opštine Pećinci.

To “besplatno” letovanje građane Pećinaca košta oko 2,5 miliona dinara,.Istraživanje koje su sproveli novinari VOICE-a pokazuje da se na javnim nabavkaama koje raspisuje Sportski savez “Razvoj sportova” pojavljuje samo jedan ponuđač, odnosno Luki komerc.

Samo u 2018.godini to „besplatno“ letovanje je Sportski savez „Razvoj sportova“ na čijem je čelu te godine bio aktuelni predsednik opštine Siniša Đokić koštalo 2,7 miliona dinara. I prošle godine je nastavljena saradnja Sportskog saveza i Lukijevih bazena kada je kao jedini ponuđač Luki komerc dobio posao vredan 2,5 miliona dinara. O ostalim poslovima i javnim nabavkama koje je dobijala kompanija poverenika Srpske napredne stranke, Milorada Pantića biće reči u posebnom tekstu VOICE-a.

Kada je reč o letovalištu u Herceg Novom i ono je u vlasništvu Luki komerca što je lokalnim medijima potvrdio direktor maloprodaje Aleksandar Jovičić.

Rodno selo poverenika SNS-a

U Donjem Tovarniku, selu u kojem se gradi mini zoo vrt, živi jedan od najmoćnijh ljudi u Sremu, Milorad Pantić, koga meštani oslovljavaju sa Mića a najčešće po imenu njegove kompanije – Luki. Pantić je vrlo aktivan u političkom životu opštine Pećinci, dugogodišnji je poverenik SNS-a, dok je njegov brat Živorad bio odbornik u periodu od 2016. do 2020. godine i član je Privrednog saveta opštine Pećinci.

U opštini Pećinci živi oko 21 hiljada stanovnika i ovu sremsku opštinu čini još 14 sela. Donji Tovarnik je među manjim selima opštine, sa nepunih 1000 stanovnika. To je i rodno selo poverenika SNS-a Milorada Pantića, a široj javnosti to mesto je postalo poznato kada je krajem 2017. godine nakon izbora, SNS osvojila neverovatnih 91 odsto glasova. Posetu ovom selu je nakon  rezultata izbora najavio lider naprednjaka Aleksandar Vučić.

Milan Aleksić: „Ja se javim, kad ono Vučić!“

Kako je te 2017. godine medijima izjavio predsednik mesne zajednice Donji Tovarnik, Milan Aleksić nakon održanih izbora ga je pozvao Aleksandar Vučić: “Ja se javim, kad ono Vučić! Oooo šta ću sad, iznenadilo me? Čestitao mi, zahvalio se i rekao: “Vidimo se posle Božića, doći ću da se zahvalim i ostalom narodu”, ispričao je Aleksić.

Kada je reč o opštini Pećinci, SNS je na izborima 2020. godine dobio procentualno najviše glasova u čitavoj Vojvodini, dok je na referendum izašlo 53,10 odsto upisanih birača i od toga 78,11 odsto je podržalo ustavne promene.

U Donjem Tovarniku je krajem 2016. godine izgrađena sportska hala i opremljena u martu izborne 2017. godine i jedina je te vrste na teritoriji pećinačke opštine. Do tada su đaci i sportisti trenirali u susednim opštinama.

Već krajem 2018. godine, Donji Tovarnik je na finalnoj manifestaciji Susreti sela Srbije, održanoj 22. decembra u Elemiru kod Zrenjanina, proglašen za treće najuspešnije selo u Srbiji, u kategoriji sela do 1.000 stanovnika.

Miodrag Blečić i Svetlana Paramentić (VOICE, naslovna foto: printscreen/YT))