Skip to main content

Firma Luki Komerc na javnim nabavkama u Pećincima dobila 341 milion dinara za četiri godine

05. nov 2020. Istraživanja
5 min čitanja

Firma “Luki komerc”, čiji su zakonski zastupnici Milorad i Živorad Pantić, na javnim nabavkama koje su raspisane u periodu od 2016. do 2020. godine u Pećincima je dobila 341 milion dinara, pretežno od opštine, javnih preduzeća i Doma zdravlja u Pećincima, pokazuje istraživanje Vojvođanskog istraživačko – analitičkog centra (VOICE).

Milorad Pantić je poverenik opštinskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) u Pećincima, dok je njegov brat Živorad, obavljao funkciju odbornika u periodu od 2016.  do 2020. godine. Na izborima ove godine Živorad Pantić je bio šesti na listi kandidata SNS-a. Na izborima je SNS osvojio 26 odborničkih mandata od 30, koliko čini saziv Skupštine opštine Pećinci.

“Luki komerc“ je 1989. godine osnovan kao trgovina, ali je firma u međuvremenu znatno razvila svoju delatnost. Osim supermarketa, preduzeće po mnogim mestima u Sremu drži salone bele tehnike, stovarišta građevinskog materijala i benzinske pumpe. „Luki komerc“ poseduje i farmu koka nosilja i svinja, bavi se proizvodnjom robe široke potrošnje, kora, pakovanja, trikotaže, a ima i sopstvenu auto-školu, rent-a-car, sportsko-rekreativni centar i štampariju.

Pećinci od 2016. do 2020. godine

Luki Komerc je 2016. godine dobio oko 72 miliona dinara na tenderima. Kako je VOICE istraživao period od 2016. do 2020. godine, u 2016. godini primećeno je dobijanje nabavki košenja trave i sečenja šiblja pored opštinskih puteva, goriva za službena vozila doma zdravlja, što će se nastaviti i u narednim godinama. Posebno se ističu nabavke koje se odnose na građevinske radove, održavanje puteva, revitalizacije degradiranog prostora na katastarskoj parceli i nabavku kotlova, koja se jedino pominje u ovoj godini. U ovoj godini, najviše tendera ova firma dobila je od Opštine Pećinci, a potom i od Predškolske ustanove “Vlada Obradović-Kameni”. Takođe, veliki broj nabavki ova firma dobila je od JP Građevinsko zemljište projektovanje i putevi Opštine Pećinci.

Naredne godine, Luki Komerc obeležio je u oblastima gorivo, usluga održavanja puteva u zimskom periodu, košenje trave, užina, kancelarijski materijal. Ova firma dobijala je najviše tendera na raspisivanju nabavki od Opštine Pećinci, Javnog komunalnog preduzeća i predškolskih ustanova, a potom od Doma zdravlja “Dragan Funduk”. Kada je u pitanju gorivo tu se posebno ističe Javno komunalno preduzeće kao i nabavka predviđena za potrebe korišćenja Policijske stanice u Pećincima i gorivo za službena vozila Doma zdravlja. Na većini ovih tendera, Luki Komerc je bio jedini ponuđač. Ukupan iznos koji je Luki Komerc dobio na nabavkama te godine je oko 51 milion dinara.

powered by Sounder

Uspešna braća iz SNS-a

Vlasnik iste firme Živorad Pantić 2017. godine za vreme vanrednih lokalnih izbora u Pećincima, koji su, prema medijskim navodima, bili obeleženi velikim brojem nepravilnosti i kupovinom glasova, bio je odbornik SNS-a u Skupštini opštine do tada.

Na listi kandidata Srpske napredne stranke pod koalicijom “Aleksandar Vučić – Za našu decu”, odnosno na listi za odbornike Skupštine opštine Pećinci na lokalnim izborima ove godine bio je Živorad Pantić, dok je listu za lokalne izbore podneoMilorad Pantić, njegov brat.

Kako smo naveli, Milorad Pantić je poverenik SNS-a u Pećincima od 2016. godine. U specijalnom dodatku SNS Informatora iz novembra 2017. godine, gde se Pantić označava kao stranački poverenik za opštinu Pećinci, Srpska napredna stranka se hvali uspesima na polju školstva, zdravstva, infrastrukture, sporta, turizma, ali i podrške porodicama, i to pred izbore koji su bili raspisani za decembar iste godine.

Sledeće, 2018. godine, Luki Komerc dobio je ukupno 71 milion dinara na tenderima javnih nabavki. Nastavlja da dobija nabavke kao i prethodne godine, kao što su gorivo za potrebe korišćenja Policijske stanice u Pećincima, nagradna putovanja učenika sportista, održavanja puteva u zimskom periodu. Takođe, ova firma je dobijala nabavke kancelarijskog materijala za firme poput Predškolskih ustanova i doma zdravlja Dr Dragan Funduk, tako i nabavke za tonere Opštine Pećinci.

Kada su u pitanju Predškolske ustanove i osnovne škole, ova firma je dobijala nabavke u sferi hrane, konkretno užina, za hemijske proizvode kao što su proizvodi za čišćenje, poliranje, metle, četke, kao i za letnje održavanje opštinskih puteva poput šišanje živice.

U toku 2018. godine, kako je pisao portal 021.rs u tekstu iz 2019. godine, Ustanova za predškolsko vaspitanje i obrazovanje „Poletarac“ iz Rume sklopila je sedam ugovora sa prodavcem „Luki komerc“ iz Pećinaca, od kojih su svi potpisani istog datuma. Uvidom u evidenciju namirnica, za koju se revizor nije mogao uveriti da je pouzdana i tačna, utvrđeno je da isporučene količine odstupaju od ugovorenih, a znatan deo namirnica nije isporučen ni 50 odsto od ugovorenih količina. Ova firma već godinama unazad dobija milionske poslove na teritoriji Opštine Ruma, ali i u drugim sremskim opštinama.

U 2019. godini, Luki Komerc dobio je više novca nego prethodne tri analizirane godine – oko 81 milion. Kao i prethodnih godina, dobio je nabavke za održavanje puteva u letnjom i zimskom periodu, gorivo, putovanje učenika sportista, kancelarijskog materijala. Ono što posebno izdvaja ovu godinu od ostalih je da je Luki dobio nabavku za reklamni materijal Turističke organizacije Pećinci. U prvim mesecima ove godine Luki Komerc dobio je 65 miliona za iste pomenute oblasti u nabavkama.

Iako istraživački tim VOICE-a kontaktirao Živorada Pantića, on nije želeo da razgovara na ovu temu.

Zloupotrebu javnih nabavki bi trebalo da prate preduzeća, ali i državni organi

Problem javnih nabavki u Srbiji mogu rešiti javnost i kontrola, smatra programski direktor organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić, koji kaže da – osim medija, građana i nevladinih organizacija koji prate javne nabavke – zloupotrebu treba da prate i preduzeća koja su oštećena, ali najviše državni organi.

“Nije realno očekivati da će nabavke na lokalnom nivou u velikoj meri da prate republički organi, već bi tu trebalo da postoje i budžetske inspekcije, budžetski inspektori na lokalu i druge službe. Ali veoma često je potrebno da ih  neko podstakne da bi obavili taj posao“, navodi Nenadić.

Koliko građani gube zbog nameštanja javnih nabavki ne zna se jer državni organi retko sprovode kontrolu, i retko ko krivično odgovara za takve postupke, kaže naš sagovornik.

Kako je već pisao VOICE,  među dobitnicima novca na pokrajinskom konkursu za mehanizaciju 2018. godine našlo se i ime Sanje Pantić. Ona je supruga poverenika Opštinskog odbora SNS-a u Pećincima Milorada Pantića, koji je zajedno sa braćom Nemanjom i Živoradom Pantićem vlasnik firme „Luki komerc doo“ iz Pećinaca. Na konkursu je Sanja Pantić dobila 674.810 dinara.

Šid i Inđija

U opštini Šid, tačnije za potrebe Crvenog krsta Šid, firma “Luki komerc” je 2018. i 2019. godinu, konkretno u kategoriji prodaje brašna, bila je jedini ponuđač na konkursu, za potrebe Crvenog krsta. Ova firma dobila je za četiri godine 28 miliona iz ove dve opštine, od čega je samo u Šidu dobila 26 miliona. “Luki” je još jednom 2017. godine dobio partiju za potrebe Crvenog krsta u Šidu.

Podaci sa Portala javnih nabavki pokazuju da je firma braće Pantić bila aktivna i u nabavkama za potrebe dečijeg vrtića “Jelica Stanivuković-Šilja” u Šidu, ali i škole “Branko Radičević”.

“Luki” je u ostalim partijama, u koje je VOICE imao uvid, u periodu od 2016. do 2019. godine u Šidu i Inđiji bio na listi ponuđača, zajedno sa vodećim firmama, poput Pekom trade-a, Agropapuka, Imleka..

Opština Pećinci je ove godine saopštila dobitnike opštinskih nagrada koje se tradicionalno dodeljuju povodom Dana opštine, 22. maja. Iako se tradicionalno u tri kategorije – Plaketa za humanost, Priznanje za društvenu odgovornost i Zahvalnica za uspešnu saradnju dodeljuje po tri nagrade, ove godine zbog pandemije virusa korona odlučeno je da se nagrade dodele svima koji su svojim radom ili donacijom novčanih sredstava i opreme doprineli borbi protiv širenja infekcije kovida-19 u lokalnoj zajednici. Upravo su braća Pantić ove godine svrstani u pojedince koji su pomogli privatnim donacijama, pa time i nagrađeni plaketom za humanost.

Podkast na ovu temu možete poslušati na ovom linku.

Istraživački tim: Svetlana Paramentić, Aleksandar Đokić, Sanja Đorđević, Milica Ćirić, Miodrag Blečić (VOICE)

naslovna fotografija: Freepik

Ovo istraživanje je urađeno uz podršku Resilience Funda, organizacije Global Initiative Against Transnational Organized Crime. Za sva mišljenja ili stavove izražene u istraživanju odgovorni su VOICE i NDNV, a nisu nužno mišljenja ili stavovi organizacije Global Initiative.