Skip to main content

VOICE: Među najbržima na „nenameštenom“ konkursu i narodni poslanik i odbornici

29. dec 2017. Istraživanja
8 min čitanja

Rezultati konkursa za dodelu sredstava za sufinansiranje nabavke poljoprivredne mehanizacije u Vojvodini u 2017. godini, koji je trajao rekordno kratka četiri dana, pokazuju da je deo novca iz pokrajinske kase dodeljen i ljudima koji su na vlasti, koji su bliski vlasti i koji su znali da treba pre raspisivanja konkursa da prikupe potrebnu dokumentaciju.

Konkurs je 4. decembra bio raspisao Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a u samom tekstu koji je dostupan na sajtu te institucije, navodi se da je rok za dostavljanje prijava bio 8. decembar.

Prema spisku dobitnika konkursa, koji je objavljen na sajtu Sekretarijata, dokumentaciju su, između ostalih, za četiri dana uspeli da prikupe narodni poslanik u Skupštini Srbije Marijan Rističević, bivši predsednik opštine Bač Mirko Pušara, koji je na toj funkciji bio kratko i javnosti postao poznat nakon što je samom sebi dodelio 673 hektara državne zemlje čim je došao na vlast 2012. godine, ali i porodica odbornika Srpske napredne stranke (SNS) Živorada Pantića u Skupštini opštine Pećinci.

Ukupna vrednost investicije je veća od 500 miliona dinara, a Pokrajinska vlada je preko Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo sufinansirala sa 40 odsto sredstava, odnosno sa ukupno 156,5 miliona dinara (156.581.928,78 dinara).

Prikupljanje dokumentacije za četiri dana (ne)moguća misija

Kao što je uobičajeno kod ovakvih poziva, poljoprivrednici i pravna lica koja mogu da konkurišu bili su dužni da prikupe potvrde o registraciji gazdinstva, o sedištu, o regulisanim poreskim obavezama, eventualnom zakupu zemljišta, avansne račune, izjave… Prilikom razmatranja podnetih prijava za ostvarivanje bespovratnih sredstava priznavale su se jedino mašine kupljene posle 1. januara 2017. godine, što je moralo biti dokumentovano avansnim računom, računima sa specifikacijom opreme, otpremnicama, izvodima iz banke, garantnim listovima, carinskim deklaracijama…

Uoči sednice Skupštine Vojvodine 21. decembra, na kojoj se raspravljalo o budžetu pokrajine za 2018. godinu, novinari VOICE-a su pokrajinskog premijera Igora Mirovića pitali za sporni konkurs koji je trajao četiri dana, a na konstataciju da postoje indicije da je konkurs namešten, Mirović je odgovorio da „to nikako nije slučaj“.

„Konkurs nije bio namešten, već su u sekretarijatu želeli da imaju što veću realizaciju, pa pokušavaju da konkurse skrate na pet do deset dana, pa to onima koji ne mogu da prikupe dokumentaciju za pet ili sedam dana, stvara neku vrstu nelagode i izbacuje ih bez potrebe iz igre da dobiju sredstva“, rekao je Mirović.

Međutim, prema tvrdnjama sagovornika VOICE-a, koji su želeli da ostanu anonimni, tekst spornog konkursa pisan je noć pred objavljivanje, a pre nego što su tekst i uslovi konkursa objavljeni na sajtu sekretarijata u ponedeljak 4. decembra, pred pisarnicom u Pokrajinskoj vladi, već je sa gotovim projektima čekalo nekoliko desetina kandidata. Prema tvrdnjama naših sagovornika, sat vremena pre objavljivanja konkursa, na pisarnici su već zaprimljene četiri prijave na konkurs, a zaposleni iz sekretarijata su i „sami donosili i predavali zahteve“.

Pokrajinski sekretarijat ljut na novinare

Vest o konkursu koji je trajao samo četiri dana prvi je objavio novosadski portal Agrosmart, a nakon što se za kratko vreme u javnosti podigla tenzija zbog loših uslova i sumnje na korupciju, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, oglasio se na društvenim mrežama komentarišući navode na Fejsbuk profilu tog portala. Ljuti na novinare, iz sekretarijata su u komentarima naveli da je „javnost dovedena u zabludu“ i da je „članak nepotpun“, jer bi u njemu trebalo da piše i to da je konkurs najavljivan i ranije. Osoblje sekretarijata je napisalo da je pokrajinski sekretar Vuk Radojević „u više navrata najavljivao raspisivanje tog konkursa“.

Naveli su još i da ukoliko neko bude ispunio uslove, a bude imao nepotpunu dokumentaciju, koju je bilo gotovo nemoguće prikupiti za svega četiri dana, dobiće i „rok za dopunu“. „Uslovima konkursa predviđeno je da aplikanti mogu konkurisati uz dostavljanje avansnog računa sa specifikacijom opreme ili original račun sa specifikacijom opreme ne starijim od 1. januara 2017. godine. Sve prispele ponude po ovom Konkursu biće bodovane u skladu sa kriterijumima… Nakon razmatranja prijava od strane Komisije zadužene za razmatranje prijava za dati Konkurs, aplikanti koji su dostavili nepotpunu dokumentaciju biće pozvani da istu dopune“, napisali su u komentarima na Fejsbuku sa zvaničnog naloga Sekretarijata.

Međutim, poljoprivrednik Jovan Negovan iz organizacije „Pančevački ratari“, rekao je za VOICE da su oni koji su dokumentaciju prikupili verovatno unapred znali da treba da se pripreme. „Konkurs je kao nacrtan za određene ljude. Ko može za četiri dana da prikupi dokumente? Očigledno je bilo da je sve pripremljeno za one koji su već bili spremni da apliciraju“, rekao je Negovan. Prema njegovim rečima, uobičajeno bi bilo da konkurs traje najmanje 30 dana, jer je u tom procesu potrebno prvo sve potencijalno zainteresovane poljoprivrednike obavestiti o njemu, a potom im ostaviti dovoljno vremena za pripreme. Kako je objasnio, za neke potvrde, koje recimo izdaje Poreska uprava, čeka se nekoliko dana po podnošenju zahteva.

„Svako ko pročita konkurs Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu razumeće da je namešten za one koji su već bili spremni za taj poziv“, tvrdi Negovan.

Ko je uspeo da prikupi sredstva za četiri dana

Traktor i za prostačinu Marijana Rističevića (foto: Medija centar Beograd)

Među dobitnicima na konkursu, istraživači VOICE-a primetili su i ime narodnog poslanika u Skupštini Srbije Marijana Rističevića iz Narodne seljačke stranke, koji je na mesto poslanika došao na listi „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“. Ovaj političar je na konkursu prihodovao više od 1,3 miliona dinara, a osim poslaničke funkcije, nalazi se i na mestu predsednika skupštinskog Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i član je Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu. Na konkurs Pokrajinskog sekretarijata se prijavio kao poljoprivrednik iz Novih Karlovaca kod Inđije, gde mu je prijavljeno mesto prebivališta. Na pitanje novinara VOICE o tome kako je uspeo za svega četiri dana da prikupi potrebnu dokumentaciju, Rističević je izgubio kontrolu nad sobom.

„Pa je l’ treba sada da se odreknem podsticaja da biste vi bili zadovoljni? Kako vas nije sramota! Ko ti je dao moj broj telefona? Na šta ti ja ličim i jeste li zvali svih 200-300 koji su dobili novac? Ma, mrš u p***u materinu“, poručio je Rističević i spustio slušalicu.

Osim njega, novac na konkursu, tačnije 1.777.955 dinara, dobio je i kadar SNS-a Mirko Pušara iz Vajske, koji je u fokus javnosti došao još 2012. godine, kada je po dolasku na vlast u Opštini Bač, kako su mediji pisali, samom sebi pribavio 673 hektara odnosno 1.144 jutra najkvalitetnije državne zemlje na rok od pet godina. Program kojim je Mirko Pušara trebalo da dobije 673 hektara državnog zemljišta u zakup nije usvojen, već je prosleđen Ministarstvu poljoprivrede na reviziju. Nakon što su državni službenici prekontrolisali dokumentaciju svih podnosilaca zahteva koji su se prijavili da imaju pravo prečeg zakupa, ustanovljeno je da je Pušara mogao da dobije maksimalno 370 hektara i da predviđena cena zakupa nije odgovarajuća. Inače, ovaj događaj je uzburkao tadašnju situaciju u samoj Opštini Bač, i vlast koju su nakon izbora 2012. oformili SNS i Socijalistička partija Srbije uz pomoć još dva odbornika, je „srušena“, ali se Pušara nije lako odrekao svoje funkcije. Smatrajući ovu odluku nelegitimnom, odbornici SNS-a narednih dana nisu dozvoljavali novoizabranim predstavnicima da uđu u zgradu Opštine, zaključali su je i zbog toga su oni sednicu održali na trgu.

Na spisku poljoprivrednika i firmi koje su dobile novac na pokrajinskom konkursu, nadalje se pojavljuju mahom veliki proizvođači, organizatori proizvodnje i trgovci poljoprivrednom robom. Među njima su Mile Kotur iz Sremske Mitrovice, koji otkupljuje velike količine šećerne repe i izvozi za Hrvatsku, Janko i Duško Medveđ – jedni od najvećih proizvođača šargarepe u Srbiji, zatim proizvođač duvana i paprike Siniša Stojković iz Kukujevaca, potom Igor Sremac, koji se naveliko bavi ratarskom proizvodnjom. Novac iz pokrajinske kase dobio je i nekadašnji, dugogodišnji direktor Studentskog centra Novi Sad Jovan Bjelobaba.  Poljoprivrednik iz Banatskog Novog Sela Zoran Sefkerinac dobio je rešenje na 1.827.634 dinara, a on je inače bio učesnik i organizator protesta poljoprivrednika 2009, 2011, 2013. godine, koji je članstvo u organizaciji „Pančevački ratari“ zamenio članstvom u nedavno osnovanom udruženju Novoseljanski paori.

Inače, najveći iznos dobijen po ovom konkursu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu je 1.877.634 dinara, koliko su dobili Radovan Bigović iz Novog Kneževca, te Milan Kovačević iz Banatskog Karađorđeva, dok je po 1.852.634 dinara pripalo Terezi Galić iz Sombora, Mileni Tomić iz Starčeva, Risti Popoviću i Predragu Raškoviću iz Kule.

Poljoprivrednici s kojima su novinari VOICE razgovarali o ovom konkursu, sumnjaju u njegovu ispravnost, s obzirom na to da su očigledno na njemu „prošli“ napredniji proizvođači i firme. Prema rečima predsednika udruženja „Paori“ iz Crepaje Miroslava Grubanova, to ukazuje na mogućnost da su zeleno svetlo dobili oni koji su imali dobre veze u Pokrajinskoj vladi ili njenim bliskim krugovima. On je nadležnima predložio da do juna meseca ne daju nikakvu pomoć za mehanizaciju, već da svu podršku usmere za kreditiranje setve.

„Razumemo da administracija hoće da potroši pare do kraja godine, kako je planirano budžetom, ali to ne sme da se radi na ovaj način i da pređe u naviku. Novac su recimo dobili redom veliki proizvođači, koji mogu i sami, a mali poljoprivrednici su opet zaobiđeni. Napominjem da je ipak najvažnija setva i ako se ne potroše pare za setvu do juna, neka tek onda raspišu konkurse za mehanizaciju. Važno je da se zaseje, a ratari, naročito banatski, nemaju čime. Svi su krahirali u ovoj teškoj poljoprivrednoj godini i treba im pomoći da preguraju ovaj period i da obave setvu kako treba. I stočari moraju da imaju hranu za stoku, dakle posejati se mora, a niko neće da vidi koliko je situacija u poljoprivredi loša“, rekao je Grubanov za VOICE i podsetio da je 2017. godina bila godina velikih suša, kada su poljoprivrednici u Vojvodini ostali oštećeni za ogromne iznose novca.

Prema njegovim rečima, bilo bi bolje da je Pokrajinski sekretarijat razmišljao o takvim problemima, a ne kako da po „nameštenom konkursu“ dodeli novac za mehanizaciju onima koji su bili spremni. „Bolje bi bilo da je taj novac dat za pomoć poljoprivrednicima koji su imali štetu u suši. To je isto kao kada su rešili da otkupe kukuruz po 23 dinara, ali tek kada je sve ovršeno. Zapravo su ga kupili od skladištara, a ne od seljaka. Na svaki način gledaju kako će nas izvarati, kao da smo slepi i ništa ne razumemo“, dodao je Grubanov.

 Luki šampion konkursa i nabavki u Pećincima

Pećinci

Zanimljivo je da je se među dobitnicima novca na pokrajinskom konkursu za mehanizaciju našlo i ime Sanje Pantić. Ona je supruga poverenika Opštinskog odbora SNS-a u Pećincima Milorada Pantića, koji je zajedno sa braćom Nemanjom i Živoradom Pantićem vlasnik firme „Luki komerc doo“ iz Pećinaca. Na konkursu je Sanja Pantić dobila 674.810 dinara.

Inače, Milorad Pantić je, zajedno sa još 11 saradnika, pre dve godine uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u preradi 1.338 tona duvana, namenjenog za ilegalnu trgovinu. Mediji su tada izvestili da je u pitanju rekordna zaplena duvana pronađenog u fabrici „Duvan“ u Ljuboviji, a uhapšeni su osumnjičeni da su ostvarili protivpravnu korist veću od 490 miliona dinara i oštetili budžet za više od 138 miliona dinara.

Vlasnik iste firme Živorad Pantić, do nedavnih vanrednih lokalnih izbora u Pećincima, koji su bili obeleženi velikim brojem nepravilnosti i kupovinom glasova, bio je odbornik SNS-a u Skupštini opštine. I ove godine je bio na koalicionoj listi SNS i SPS na vanrednim izborima u Pećincima, koja je osvojila čak 77 odsto glasova, ali je ovaj rezultat došao pod sumnju nakon brojnih optužbi o kupovini glasova i primoravanju glasača na „javno glasanje pred izbornom komisijom“.

Prema raspoloživim podacima, samo tokom 2017. godine firma „Luki komerc doo“ je preko javnih nabavki i tendera koji su raspisivani u opštini, kabinetu predsednika opštine i drugim javnim preduzećima u Pećincima, dobila poslove za iznos koji je veći od 48,1 milion dinara (48.148.868,30).

Tenderi koji su dodeljeni firmi „Luki komerc doo“ iz Pećinaca raspisani su od strane Doma zdravlja „Dr Dragan Funduk“, zatim JKP „Sava“, JKP „Vodovod i kanalizacija“,  JP „Građevinsko zemljište, projektovanje i putevi opštine Pećinci“, zatim od strane same Opštinske uprave i predškolske ustaove „Vlada Obradović Kameni“. Preko „Lukija“ opština Pećinci je ove godine nabavljala razne vrste usluga i dobara, kao što su kancelarijski materijal, košenje trave i sečenje šiblja, hemijska sredstva za čišćenje, održavanje puteva u zimskom periodu, zemljane radove, građevinski materijal, materijal za obrazovne institucije, sveže meso, ribu i suhomesnate proizvode…

Maja Leđenac, Slađana Gluščević (VOICE)