Skip to main content

Uprava za veterinu izdala uslove za spalionicu pre nego što je izgrađena?

30. dec 2017. Istraživanja
3 min čitanja

Autor

Ranka Ivanoska u novinarstvu je od 1999. godine u redakciji novosadskog magazina “Kibic fenster”. Od 2000. godine, angažovana je za lokalne medije Radio Vrbas i TV Bačka, kao i dnevni list Danas. Osnivačica je nezavisnog dvonedeljnika “Vrbaske novine”. Radila je kao novinarka dnevnog izdanja Ringier Axel Springer (Blic, Alo). U izbegavanju cenzure saradnica je VOICE-a i blogerka.

Kao što je VOICE već pisao, firma Eko-vet plus doo Branislava Radišića iz Novog Sada je za manje od mesec dana sinhronizovanim javnim nabavkama u trećini opština Vojvodine dobila poslove spaljivanja životinjskog otpada. U međuvremenu, još dve opštine Kovačica i Plandište sklopile su četvoromesečne aranžmane pojedinačno vredne više od četiri miliona dinara, pa je ukupan iznos koji se iz opštinskih kasa slio u privatno preduzeće sa partijskim i privatnim vezama sa Srpskom naprednom strankom prešao 62 miliona dinara.

Svesrdnu podršku SNS-a preko državnih institucija preduzeću osnovanom u julu ove godine, osim obilaska radova na izgradnji od strane visokog funkcionera SNS Srđana Kruževića, sumnjivog ustupanja mobilnih postrojenja koje je Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad dobio od EU i sinhronizovane javne nabavke na kojima je preduzeće kao jedini ponuđač dobilo milionske ugovore, dokazuju i ekspresne, ali i neusklađene dozvole nadležnih organa i instititucija.

Tako je Komisija Uprave za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede izdala rešenje o ispunjenosti veterinarsko-sanitarnih uslova objekta za spaljivanje pre nego što je i izgrađena.

U žurbi da odgovori na potrebe partijsko-privatnog biznisa, komisija Uprave za veterinu  formirana je 31. oktobra 2017. godine i istog dana je izašla na teren, samo 24 sata nakon što joj se Eko-vet plus doo obratio.

“Komisija obrazovana rešenjem ovog Ministarstva izvršila je pregled objekta i utvrdila je da su u objektu ispunjeni propisani veterinarsko-sanitarni uslovi u skladu sa Pravilnikom”, navodi se u rešenju koje je potpisala v.d. direktor Uprave za Veterinu Emina Milakara.

Objekat koji je komisija obišla i utvrdila da ispunjava uslove u tom trenutku nije ni postojao, svedoči dozvola za izvođenje radova Odeljenja za urbanizam opštine Vrbas koju je Eko-vet plus dobio tek dan kasnije, odnosno 1. novembra.

I sam Eko-vet plus prijavio je početak radova za 10. novembar, sa 30. novembrom kao rokom završetka radova.

Kako je VOICE već pisao, izgradnja “nastrešnice za pokrivanje opreme za spaljivanje životinjskog otpada” počela je, mimo zakona, znatno pre nego što je čitav projekat “pokriven” naknadnim dozvolama i uslovima.

Osim pitanja kako je komisija Uprave za veterinu obišla i pozitivno ocenila objekat mesec dana pre nego što je isti izgrađen, nejasno je i čemu veterinarsko-sanitarni uslovi za objekat koji je u građevinskoj dokumentaciji svrstan u kategoriju vikendica, salaša i letnjikovaca?

Naime, spalionica Eko-vet plusa je kao “nastrešnica za pokrivanje opreme za spaljivanje animalnog otpada” svrstana u najjednostavnije, nezahtevne objekte klase A 111011, pokazuje dozvola koju je izdalo nadležno Odeljenje za urbanizam u Vrbasu.

Ova kategorija pošteđena je čitavog niza propisa predviđenih Zakonom o planiranju i izgradnji, pa između ostalog, nisu potrebni elaborati iz određenih oblasti, stručni nadzor tokom gradnje, tehnički pregled pre dobijanja upotrebne dozvole,

„Sedište“ firme Eko-vet plus

itd.

Klase objekata prema Pravilniku grupisane su prema nivou rizika koji izgradnja i korišćenje tih objekata nose.

Za spalionicu u koju će stizati potencijalno opasan životinjski otpad Prve kategorije iz za sada 17 opština nije potrebna ni Studija procene uticaja na životnu sredinu, odlučilo je Odeljenje za zaštitu životne sredine u Vrbasu 2. novembra, dan nakon što je Odeljenje za urbanizam izdalo dozvolu za gradnju. Oba rešenja potpisala je ista osoba zaposlena u Opštinskoj upravi u Vrbasu.

Gotovo mesec i po dana kasnije, nadležni u Upravi za veterinu shvatili su da im se u rešenju koje su izdali 31. oktobra potkrala tehnička greška. Nakon rečenice da Eko-vet plus ispunjava veterinarsko-sanitetne uslove za Spaljivanje sporednih proizvoda životinjskog porekla Prve kategorije – leševa životinja” dodaje se “velikog kapaciteta”, stoji u izmeni rešenja od 14. decembra ove godine.

Da podsetimo, Eko-vet plus je pod “nastrešnicom za pokrivanje opreme za spaljivanje životinjskog otpada” prijavio dnevni kapacitet od 900 kilograma na dan i samo jedno postrojenje sa kapacitetom od 150-400 kilograma na sat.

Dva mobilna potrojenja za spaljivanje životinjskog otpada koja je Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad dobio kao donaciju Europe AID 2012. godine su, kako je u telefonskom razgovoru za VOICE potvrdio direktor Miroslav Ćirković, takođe u Vrbasu. VOICE do danas nije dobio odgovor Naučnog instituta za veterinarstvo Novi Sad pod kojim okolnostima i u kakvom aranžmanu je donacija EU ustupljena privatnom preduzeću.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine će na osnovu dokumentacije koju je prikupio VOICE podneti krivičnu prijavu za zloupotrebu službenog položaja i organizovani kriminal protiv više lica nadležnom tužilaštvu.

Ranka Ivanoska (VOICE)