Skip to main content

Pokrenut Fond za obnovu Petrovaradinske tvrđave

30. jun 2014. Uncategorized @sr
2 min čitanja

NOVI SAD, 30. juna 2014. (Beta) – Novi Sad i Egzit (Exit) fondacija pokrenuli su Fond za obnovu i razvoj Tvrđave (FORT), čije će aktivnosti i novac biti usmerena na zaštitu i razvoj Petrovaradinske tvrđave u ovom gradu, na kojoj se između ostalog održava i Festival Egzit.

Direktor Egzit festivala Bojan Kovačević rekao je na konferenciji za novinare da će Fond delovati na dva polja, na fizičkoj obnovi ovog istorijskog spomnika, i na promociji Petrovaradinske tvrđave kao turističke destinacije.

“Jedadan deo aktivnosti je prikupljanje što je moguće većeg nivoa sredstava za zaštitu i revitalizaciju, gledano infrastrukturno, gde će se sav novac opredeljivati u skladu sa odlukama Grada i stručnih službi”, kazao je Kovačević.

Kako je naveo, druga grupa aktivnosti tiče se promocije Petrovaradinske tvrđave, koja je najveći objekat tog tipa u Evropi, a cilj promocije je da ona postane jedna od najposećenijih turističkih, kulturno-istorijskih spomenika.

“Očekujemo da ćemo za dve do tri godine imati ozbiljne rezultate. Danas započinjemo važan proces i dugoročnu aktivnost, a problematikom obnove Tvrđave ćemo se baviti sistematski”, dodao je Kovačević.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je rekao da FORT ne znači samo rad na konzerviranju Tvrđave, već i na njenoj “drugačijoj upotrebi”.

“Egzit festival je demonstrirao da se drži dogovora, jer će deo prihoda koji dobije od prodaje ulaznica i od sponzorskih ugovora usmeriti u ovaj Fond. Zamolićemo i druge festivale koji se na tvrđavi održavaju da se pridruže ovoj akciji”, kazao je Vučević.

Dodao je da je danas, formiranjem fonda započet proces koji se ne može zaustaviti, da cghe zagovarati kontrolu rada Fonda, te da će se o njegovim aktivnostima otvoreno pričati i u Skupštini grada.

Svoja iskustva u obnovi sličnih objekata u Evropi podelili su i predstavnici gradova Altena iz Nemačke, zatim iz Austrije, Banja Luke i Golupca.

Petrovaradinska tvrđava nalazi se na desnoj obali Dunava kod Novog Sada, građena je u periodu od 1692. do 1780. godine, a njen idejni tvorac je bio markiz Sebastijan Voban.

Tvrđava je nastala u vreme vladavine austrijskih careva Leopolda I, Josifa I, Karla VI, Marije Terezije i Josifa II.