Skip to main content

Policija u kandžama politike?

20. apr 2015. Istraživanja
7 min čitanja

U utorak, 14. aprila, u popodnevnim časovima, na ulici u Inđiji napadnut je novinar Vladimir Ješić, rođeni brat bivšeg predsednika te opštine i potpredsednika Demokratske stranke Gorana Ješića. Taj napad još uvek nije rasvetljen, a umesto toga, Srpska napredna stranka (SNS) je optužila Vladimira Ješića da je on pretukao njihovog funkcionera iz Beočina. Ni taj slučaj nije istražen. Sve se desilo prilikom još jednog u nizu pokušaja SNS-a da pod svaku cenu preuzmu vlast u jednoj lokalnoj samoupravi, ovaj put u Inđiji.

“Hodao sam ulicom u blizini zgrade u kojoj stanuje moj brat, kada je na mene iznenada i bez ikakvog povoda nasrnuo krupan čovek u crnoj jakni. Udario me je, gurnuo na ogradu i pretio mi je smrću. Nakon toga napadač je pobegao u jednom sivom automobilu, a policija je veoma brzo reagovala i pronašla automobil. Ne možete da verujete kakva je psihoza bila napravljena u Inđiji. Tu su bili crni džipovi, tu su bile sumnjive osobe koje nikada niko ranije nije video u Inđiji, građani su bili veoma uplašeni. Nakon intervencije policije, posle napada na mene, sumnjivci u crnim jaknama i u crnim džipovima su se razbežali i situacija se potom smirila“, ispričao je Vladimir Ješić za VOICE.

Napadac
Napadač na Ješića: Ko je ovaj čovek?

Policija u Inđiji je istog popodneva utvrdila da automobil u kojem se napadač odvezao zapravo pripada jednoj lokalnoj rentakar agenciji. Vlasnik agencije je priveden na saslušanje i on je u prvoj izjavi rekao da je taj sivi automobil marke “fiat punto” pre šest dana iznajmio Vladimir Gak, predsednik Opštinskog odbora SNS-a u Inđiji. Ono što takođe upada u oči jeste činjenica da je vlasnik rentakar agencije sutradan promenio iskaz, tako da je u novom iskazu “nestalo” ime Vladimira Gaka. VOICE je došao u posed fotografije na kojoj se jasno vidi kako izgleda napadač na Ješića.

Sve to dešavalo se u predvečerje održavanja vanredne sednice Skupštine opštine Inđija, na čijem dnevnom redu je trebalo da se nađe zahtev SNS-a za smenu predsednika opštine Petra Filipovića iz DS-a. Mediji su objavili vesti o napadu na Vladimira Ješića i nakon toga sednica nije održana jer je SNS odustao od inicijative, pošto nije uspeo da sakupi odborničku većinu za promenu vlasti.

U sredu, 15. aprila, “naprednjaci” su krenuli u kontranapad. Održali su dve pres konferencije, jednu u Beogradu, drugu u Novom Sadu, i na obe izneli istovetne optužbe: da je Vladimir Ješić prethodno veče istukao zamenika predsednika opštine Beočin Milana Čačića iz SNS-a. Oni su na tvrdnje da SNS “preti i ucenjuje” odbornike DS-a u Inđiji, odgovorili istim takvim kontraoptužbama: da je DS taj koji je “kidnapovao” odbornike, kako bi sprečio promenu vlasti u Inđiji.

Ko je Vladimir Ješić?

Vladimir JesicVladimir Ješić (35) je bio jedan od koordinatora Pokreta Otpor u vreme borbe za smenu sa vlasti Miloševićevog režima. Posle pada Miloševića bavio se istraživačkim novinarstvom, a između ostalog istraživao je teme poput slučaja “Hladnjača”, nakon kojeg su otkrivene masovne grobnice kosovskih Albanaca u Batajnici pored Beograda. Istraživao je, između ostalog, i teme o ulozi “crvenih beretki” na ratištima u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj, kao i teme o etničkom čišćenju Hrvata iz Srema tokom devedesetih godina prošloga veka. Kao autora ostsrih intervjua na novosadskoj Televiziji Apolo, na njega je fizickci nasrnuo predsednik Nove Srbije Velimir Ilić. Iako je sud presudio da Ilić Ješiću mora da isplati štetu od 1,3 miliona dinara, Velimir Ilić to do danas nije uradio. Vladimir Ješić je danas vlasnik i glavni urednik roditeljskog portala Bebac (www.bebac.com), jednog od retkih u državi koji pokreće tabu-teme iz ove oblasti, naročito kada su u pitanju problemi u zdravstvu. Član je Nezavisnog društva novinara Vojvodine, a u prošlom sazivu bio je i član Upravnog odbora tog najstarijeg nezavisnog udruženja novinara na prostoru bivše Jugoslavije. Ješić se bavi i privatnim biznisom, oženjen je i ima dva sina i kćerku.

Na konferenciji za novinare u Novom Sadu pojavio se i navodno pretučeni Milan Čačić, koji je optužio Vladimira Ješića da ga je istukao prethodno veče ispred hotela na Andrevlju, na Fruškoj gori, koji je u vlasništvu Pokrajinske vlade. Ono što zbunjuje u celom slučaju jesu informacije koje je za VOICE potvrdio izvor iz policije: Čačić zaista jeste u utorak uveče, 14. aprila, prijavio da su ga napale “tri NN osobe”. Sutradan ujutro je, međutim promenio iskaz i policiji rekao da je “odmah prepoznao Vladimira Ješića” koji ga je navodno tukao. Toga istog dana u popodnevnim časovima, Čačić je na pres konferenciji u Novom Sadu rekao da ga je Ješić tukao tako što mu je zadao „tri-četiri udarca kroz otvorena vrata“, da bi popodne u Beogradu novinarima rekao da ga je Ješić „dva puta udario kroz prozor automobila“. Na pres konferencijama prikazane su i fotografije povreda koje mu ja navodno zadao Vladimir Ješić, koje su takođe veoma kontroverzne.

Istoga dana kada je SNS u javnost izašao sa optužbama na račun Vladimira Ješića, policija u Inđiji je privela ovog novinara, ali ne povodom napada na Čačića, nego povodom napada na Ješića od prethodnog dana. Ješić je za VOICE rekao da su ga u policijsku stanicu privela dvojica lokalnih policajaca, ali su ga u samoj stanici dočekala desetorica policajaca “iz samog vrha MUP-a Srbije, u skupocenim odelima”. “Vršili su strahovit pritisak na mene da promenim prethodni iskaz, u kojem sam naveo da me je fizički napao nepoznati muškarac i da mi je pretio smrću. Nudili su mi da idem na poligraf, na šta sam pristao, ali pod uslovom da tome prisustvuje i moj advokat Vladimir Beljanski. Sve je bilo nečuveno i ja, kao neko ko je bio koordinator Otpora i privođen 14 puta za vreme Miloševića, nikada – ali zaista nikada – takav stepen bahatosti nisam video. Na moje pitanje da li su identifikovali čoveka koji me je napao, kao i da li su rešili slučaj s obzirom da je jasno da je iza svega Vladimir Gak iz SNS-a, rečeno mi je da to je najmanje bitno. Potom su odustali i od poligrafskog ispitivanja, ali su i dalje vršili strahovit pritisak na mene da promenim iskaz…”, ispričao je Ješić. Dodao je da ti policajci iz Beograda nisu želeli da mu daju zapisnik sa saslušanja. “Rekli su mi: ‘Što se nas tiče, ti uopšte nisi ni bio u policijskoj stanici’”, rekao je Ješić i optužio policajce koji su došli iz Beograda da nisu došli da istražuju, već da “zataškaju” slučaj napada na njega.

“Policija u Inđiji je uradila sve i identifikovala je ko stoji iza napada, ko je iznajmio kola, ali su i sami prestravljeni. Kazali su mi: ‘Zato sad plaćamo ovaj ceh jer smo posao uradili profesionalno’”, ispričao je Vladimir Ješić i ocenio da je jedini razlog za napad na njega činjenica da je brat Gorana Ješića.

Policija povodom ovih ozbiljnih optužbi zaista nije odgovorila na brojna pitanja, poput: zašto ne traga za osumnjičenim za napad na Ješića, zašto još uvek nije ispitan osumnjičeni za napad, zašto Vladimir Ješić nije dobio pravo na advokata kada je u pitanju poligrafsko testiranje, zašto nije napravljen zapisnik njegovom o privođenju i ispitivanju, zašto se krije službena beleška/izjava vlasnika rentakar agencije, kao i ko je uticao na vlasnika rentakar agencije da promeni iskaz?

Ko je Milan Čačić?

Milan CacicMilan Čačić (42) je diplomirao na Visokoj školi strukovnih studija u Beogradu. Po zanimanju strukovni ekonomista, oblast finansije, računovodstvo. U periodu od 1993. do 2001. radio je u kompaniji BFC Beočin (sada Lafarge BFC), a od 2004. do 2008. kao operativni menadžer u JP Sportski poslovni centar “Beočin”. Od 2008. do 2012. godine bio je predsednik Skupštine opštine Beočin. Bio je član Upravnog odbora Fonda za realizaciju socijalnog programa u periodu od 2004. do 2011. godine, sa prekidima. Predsednik je Upravnog odbora “Petar Drapšin” a.d. Novi Sad u restrukturiranju. Od strane Vlade Srbije 2013. godine imenovan je za člana Skupštine društva Jat – hotela “Slavija” Beograd. Na zvaničnom sajtu opštine Beočin (http://www.beocin.rs/sr/?m=c6&nav=loksam_skupstinaopstine) Čačić se i dalje vodi kao odbornik Ujedinjenih regiona Srbije, a ne Srpske napredne stranke. Bio je kandidat URS-a i na vanrednim republičkim izborima 2014. godine. U SNS je prešao u julu 2014. godine.

Još čudnija u celom slučaju jeste činjenica da policija nije privela Vladimira Ješića na saslušanje povodom više nego ozbiljnih optužbi da je istukao Milana Čačića. Ješić je zbog toga na konferenciji za medije u Beogradu, u nedelju, 19. aprila, optužio policiju da pokušava da zataška i slučaj napada na njega i slučaj navodnog prebijanja Čačića i dodao da vrh MUP-a Srbije funkcioniše kao “politički komesarijat SNS-a”. Usledila je vrlo neuobičajena reakcija MUP-a Srbije na Ješićevu pres konferenciju. Policija ga je u saopštenju za javnost, koje je izdato ekspresno nakon završetka pres konferencije, optužila da je izneo “zlonamerne i tendenciozne navode”. MUP je odbacio sve Ješićeve optužbe, ali nije ponudio odgovor ni na jedno sporno pitanje, sem uobičajenih fraza o “profesionalnom i krajnje odgovornom postupanju” policije u celom slučaju. U tom saopštenju MUP-a, takođe, nije navedena ni jedna reč o navodnom slučaju prebijanja Milana Čačića iz Beočina, sem što je u politikanskom maniru optužen Ješić da želi da “obmane javnost i naruši ugled MUP-a” i birokratski navedeno da će policija“nastaviti sa intenzivnim radom, kako bi slučajevi prijavljenih napada u Inđiji i Beočinu bili rasvetljeni”.

Šta se uopšte dešavalo tog utorka uveče, 14. aprila ispred hotela na Andrevlju? VOICE je došao u posed video snimka sa sigurnosne kamere iz hotela, koji nedvosmisleno svedoči o tome da su i Milan Čačić i Vladimir Ješić u isto vreme, oko 22:20, bili na parkingu ispred hotela, ali isto tako na snimcima se jasno vidi da nikakvog kontakta – čak ni razgovora – između njih nije bilo. I ovde se nameće nekoliko pitanja za policiju, na koje ona do sada nije odgovorila: da li je policija pregledala snimke sigurnosnih kamera, zatim gde je nestala prvobitna Čačićeva prijava policiji o napadu trojice NN lica, kao i zašto osumnjičeni Vladimir Ješić nije ispitan od strane policije povodom javno iznesenih optužbi da je istukao Čačića?

Snimci video nadzora

Snimci sigurnosne kamere sa objekta na Andrevlju jasno pokazuju da u 22:21:13 dolazi automobil opel astra karavan, metalik sive boje, registarskih oznaka NS 056 XY koje je zapisao radnik obezbeđenja. U automobilu su dva lica, od kojih je jedno identifikovano kao Milan Čačić iz Beočina. Iako je čuvar objekta rekao da restoran ne radi u to vreme, Čačić i NN lice i zahtevaju da uđu u objekat. NN lice na kratko izlazi iz automobila i telefonira 22:22:18, potom se vraća u automobil 22:23:14 i nakon kratkog vremena atomobil odlazi sa Andrevlja 22:23:54.

vladimir beljanski
Vladimir Beljanski: Politička zloupotreba policije?

Vladimir Beljanski, pravni zastupnik Vladimira Ješića, rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu, u nedelju, 19. aprila, da veoma zabrinjavaju ozbiljne indicije da je policija u slučaju napada na Ješića delovala “u određenim političkim ciljevima”, uz pokušaj diskreditovanja novinara navodima o napadu na Čačića. Beljanski je naveo da je podneo pritužbu Sektoru unutrašnje kontrole sa zahtevom da se otkrije ko su policajci koji su nezakonito postupali, kao i zahtev za dostavljanje dokumentacije iz policijske stanice u Inđiji. Dinko Gruhonjić, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, na istoj pres konferenciji, zatražio je od nadležnih da pod hitno javnosti saopšte sve relevatne činjenice i ocenio da će u suprotnom biti jasno da je policija instrument u rukama aktuelne vlasti, odnosno SNS-a.

Ekipa VOICE-a