Skip to main content

Ponovo otvoren Prihvatni centar za migrante u Subotici

05. maj 2020. Aktuelno
< 1 min čitanja

Autor

Natalija Jakovljević dopisnica je agencije Beta iz Subotice od 2012. godine. Od 2009. godine autorske tekstove pisala je za beogradski regionalni internet portal e-novine.com i za novosadski internet portal Autonomija.info. Periodično, od 1997 do 2009. godine honorarno je radila kao spiker i voditelj radio programa na lokalnim radio stanicama (“Yu Eco Radio” iz Subotice, “Panda Radio” iz Kanjiže, “Radio Subotica” iz Subotice). Na marketinškim poslovima radila je za nedeljnik “Vojvođanska Svaštara”, kao i za “Radio Palić” sa Palića. Trenutno je zaposlena u Radio Subotici kao novinarka. Krajem prošle godine, sa još dvoje kolega, osnovala je Udruženje građana “Centar građanskih vrednosti” u okviru kojeg je registrovan i medijski portal www.maglocistac.rs

Ponovo je otvoren Prihvatni centar za migrante u Subotici u kom je trenutno smešteno 109 migranata, saopšteno je Vojvođansko istraživačko-analitičkom centru (VOICE) iz Komesarijata za izbeglice i migracije.

“Ovog puta, međutim, to nije centar u kom su smeštene porodice, koje su u međuvremenu raspoređene u porodične centre u Srbiji, već iskuljučivo samci, muškarci”, navode u Komeserijatu.

U subotičkom Prihvatnom centru smešteno je 109 migranata, a među njima je najviše Sirijaca, 54 i Avganistanaca, 23, ali ih ima i iz Iraka, Bangladeša, Palestine i jedan migrant iz Maroka.

Prihvatni centar u Subotici je 19. marta iseljen od migrantskih porodica kako bi poslužio kao karantin za državljane Srbije koji su se vraćali iz inostranstva i bio je u toj funkciji do početka aprila.

I drugi centri u kojima se nalaze migranti zatvoreni su uvođenjem vanrednog stanja 15. marta, i oni su praktično u karantinu već dva meseca. Centre čuva Vojska Srbije, a migrantima nije dozvoljen izlazak, osim uz posebnu dozvolu.

Iz Komeserijata za izbeglice i migracije navode da u Prihvatnom centru u Subotici nema potvrđenih slučajeva Kovid-a 19, kao ni u jednom prihvatnom centru ili centru za azil u Srbiji.

Natalija Jakovljević (VOICE, foto: ilustracija, Komesarijat za izbeglice i migrante)