Skip to main content

Ponovo otvoren Prihvatni centar za migrante u Subotici

05. maj 2020. Aktuelno
< 1 min čitanja

Autor

Natalija Jakovljević dopisnica je agencije Beta iz Subotice od 2012. godine. Novinarstvom se bavi od 2009. godine. Trenutno radi kao novinarka portala Magločistač iz Subotice, dopisnica Agencije Beta i Radija Slobodna Evropa i saradnica VOICE-a i Autonomije. U proteklom periodu radila je i kao dopisnica Danasa. Članica je Suda časti NDNV-a. Povremeno sarađuje sa portalom Cenzolovka, Centrom za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS); Fondacijom "Slavko Ćuruvija", BIRN-om, portalom Kosovo 2.0, Međunarodnom organizacijom Globalna Inicijativa. Radila je kao novinarka i spikerka na Radio Subotici, a 2015. godine je osnovala UG "Centar građanskih vrednosti" Subotica koji se bavio prikupljanjem pomoći za migrante, a ujedno je i osnivačica portala Magločistač.

Ponovo je otvoren Prihvatni centar za migrante u Subotici u kom je trenutno smešteno 109 migranata, saopšteno je Vojvođansko istraživačko-analitičkom centru (VOICE) iz Komesarijata za izbeglice i migracije.

“Ovog puta, međutim, to nije centar u kom su smeštene porodice, koje su u međuvremenu raspoređene u porodične centre u Srbiji, već iskuljučivo samci, muškarci”, navode u Komeserijatu.

U subotičkom Prihvatnom centru smešteno je 109 migranata, a među njima je najviše Sirijaca, 54 i Avganistanaca, 23, ali ih ima i iz Iraka, Bangladeša, Palestine i jedan migrant iz Maroka.

Prihvatni centar u Subotici je 19. marta iseljen od migrantskih porodica kako bi poslužio kao karantin za državljane Srbije koji su se vraćali iz inostranstva i bio je u toj funkciji do početka aprila.

I drugi centri u kojima se nalaze migranti zatvoreni su uvođenjem vanrednog stanja 15. marta, i oni su praktično u karantinu već dva meseca. Centre čuva Vojska Srbije, a migrantima nije dozvoljen izlazak, osim uz posebnu dozvolu.

Iz Komeserijata za izbeglice i migracije navode da u Prihvatnom centru u Subotici nema potvrđenih slučajeva Kovid-a 19, kao ni u jednom prihvatnom centru ili centru za azil u Srbiji.

Natalija Jakovljević (VOICE, foto: ilustracija, Komesarijat za izbeglice i migrante)