Skip to main content

Populistička subvencija vlade Kontinentalu nanela štetu domaćim IT kompanijama

18. jun 2018. Analitički članci
4 min čitanja

Tri meseca nakon otvaranja istraživačkog centra nemačkog “Kontinentala” u Novom Sadu, predstavnici domaćih IT kompanija kažu da su se ostvarila njihova očekivanja da će državne subvencije toj investiciji naneti štetu novosadskim IT kompanijama.

Oni za VOICE navode da su se kao tačne potvrdile pretpostavke da nemački gigant neće zapošljavati nezaposlene sa tržišta rada već preuzimati zaposlene iz već postojećih domaćih firmi što praktično znači da je novac poreskih obveznika, kroz subvencije, iskorišćen ne da bi se otvarala nova radna mesta već da bi se domaće kompanije stavile u neravnopravan položaj pred stranim investitorom.

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević objašnjava da motiv za takvu državnu politiku može biti samo želja vlade da poveća svoju popularnost.

“Subvencije se doživljavaju kao pohvala vlasti da je uradila nešto korisno, bez obzira što se takvom politikom nanosi šteta drugim kompanijama u tom sektoru”, rekao je Kovačević za VOICE.

Nemačka kompanija „Kontinental“ otvorila je u martu u Novom Sadu svoj Centar za istraživanje i razvoj, uz subvenciju iz budžeta Srbije od 9,5 miliona evra.

Kako je tada navedeno, inženjeri u Centru u Novom Sadu baviće se rešenjima za upravljanje vozilima. Objavljeno je da je već angažovano 100 visoko kvalifikovanih inženjera, te da je u planu je da u narednim godinama „Kontinental“ otvori novih 500 radnih mesta u Novom Sadu, uglavnom u oblasti softvera i sistemskog inženjeringa

Milan Šolaja: Ne razumem Vladu Srbije… (foto: privatna arhiva)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je otvaranju Centra i ocenio je da je to za srpsku ekonomiju „skok unapred“, da se radi o „višoj ligi investicija i investitora“, objašnjavajući svoj stav činjenicom da će zaposleni imati plate “daleko iznad srpskog proseka”, odnosno između 850 i 2.500 evra.

Ne samoj investiciji “Kontinentala” već državnoj subvenciji, usprotivili su se tada predstavnici domaće IT industrije, smatrajući da ih time država dovodi u podređen položaj. Vlada davanje subvencija stranim kompanijama obično pravda nastojanjima da se smanji nezaposlenost, ali su iz novosadskih kompanija ukazali na činjenicu da na tržištu rada nema nezaposlenih IT stručnjaka, pa da će nemački investitor preuzimati kadrove već zaposlene u novosadskim firmama. Pri tom će, zahvaljujući višemilionskoj subvenciji iz budžeta, biti u prednosti jer će moći da im ponudi veće plate. Tako se ispostavlja da je novac građana Srbije iskorišćen da bi se napravila šteta domaćim firmama.

“To se pokazalo kao tačno. Maltene svi koje su zaposlili su do sada radili u nekoj već postojećoj novosadskoj IT firmi”, kaže za VOICE Milan Šolaja, direktor Vojvođanskog IKT klastera.

On podseća da su iz “Kontinentala” najavili upravo suprotno: da neće preuzimati inžinjere domaćih firmi, već da će zapošljavati kadrove sa fakulteta. To se, dodaje, ispostavilo kao tačno, ali na naopak način.

“Problem što ne zapošljavaju svršene studente, već asistente sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Taj fakultet ionako ima problema sa nastavnim kadrom, a oni sad ovim potezima samo pogoršavaju situaciju”, ukazuje Šolaja.

Tako se ispostavilo da je vlada subvencijama dovela u problem ne samo domaće kompanije u privatnom vlasništvu, već i fakultet čiji je država osnivač.

Vlasnik novosadske IT kompanije “COING” Nenad Milanović, koji je glasno ustao protiv državne subvencije “Kontinentalu”, potvrđuje navode o preuzimanju zaposlenih iz već postojećih IT firmi.

“Iz moje firme nije niko otišao, jer se bavimo potpuno drugačijim poslovima i zapošljavamo stručnjake drugačijeg profila, pa se to nije ni očekivalo. Ali postoje kompanije kojima zaposleni odlaze u Kontinental, neke su prilično ugrožene”, navodi.

On je pre tri meseca pisao sedištu kompanije “Kontinental” u Hanoveru i njihovom odeljenju za prijavu sumnji na korupciju i obavestio ih o nameri Vlade Srbije da nemačkoj kompaniji dodeli subvenciju, čime se, kako tvrdi, ne samo podriva domaći IT sektor, već i krše propisi o zaštiti konkurencije koji važe u EU i Srbiji.

“Nikada mi nisu odgovorili na to pismo”, kaže Milanović za VOICE. “Ali ne možemo da krivimo ’Kontinental’, nisu oni krivi, već država. Verujem da bi inžinjeri prelazili da rade kod njih i da je potpuno tržišna igra bila u pitanju, odnosno da su došli ovde bez pomoći države. Oni su velika kompanija, imaju kapital i ne verujem da je ta subvencija uopšte bila presudna za njihov dolazak u Srbiju”, rekao je Milanović.

Dodaje da je problem je u tome što je država na pogrešan način iskoristila novac poreskih obveznika.

“Građani i država faktički time ništa ne dobijaju, samo se poreska baza prebacuje na nekog drugog, poklanja im se novac koji smo praktično stvorili mi koji smo do sada ovde plaćali porez”, upozorava.

“Kontinentalu” je o štetnosti subvencije pisao i Vojvođanski IKT klaster a Šolaja im je čak uputio i svojevrsni izazov: “Kontinental” će od klastera dobiti dodatnih 9,5 miliona evra ukoliko tih 500 radnih mesta popune ljudima koji pre toga nisu radili u nekoj IT firmi.

“Niko iz ‘Kontinentala’ mi nije odgovorio na tu ponudu”, kaže Šolaja.

Milan Kovačević: Vlast ne zanima što će napraviti štetu…

Na pitanje zašto je država dodelila tako nesuvislu subvenciju, on kaže da je to pitanje za Vladu Srbije, ali da on takvu odluku ne može da shvati.

“Moguće je da imaju neku skrivenu agendu koja nama nije poznata, koja je skrivena od javnosti. Zaista ne znam koji su njihovi razlozi i ne bih želeo da spekulišem”, kaže.

Milan Kovačević kaže da ti razlozi svakako nisu ekonomske prirode, već motiv Vlade vidi u tome što su subvencije “pohvala vlasti” da je nešto uradila.

“Vlast da subvenciju nekoj firmi i onda se pohvali građanima kako je nešto uradila, otvorila nova radna mesta, zaposlila ljude. Ali je ne zanima što će time zapravo napraviti štetu, što će svojom intervencijom dovesti u problem, možda čak i u propast, neke druge kompanije koje posluju u tom sektoru”, ukazuje konsultant za strana ulaganja.

On objašnjava da zapravo ni jedna državna subvencija nije korisna: ako se daju subvencije jednoj firmi u nekoj privrednoj grani, onda bi morale da se daju svima koji u tom sektoru posluju.

“U suprotnom, firma koja je dobila subvencije postaje povlašćena a ostale ostaju u neravnopravnom položaju”, kaže Kovačević.

Vladimir Čvorkov (VOICE, naslovna fotografija: Continental Corporation Promo)