Skip to main content

Popustio bedem kod Temerina, Park prirode Jegrička možda ugrožen 

06. sep 2019. Aktuelno
2 min čitanja

Autor

Marija Grbić je diplomirala novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 2018. godine kao najbolji student generacije Odseka za medijske studije. Trenutno studira master studija komunikologije na istom fakultetu. U dosadašnjoj profesionalnoj karijeri radila je za Radio 021, Novosadski reporter i Novu ekonomiju. Na festivalu "On the record" 2017. godine osvojila je nagradu za radijski prilog "Surogat materinstvo", dok je iste godine dobila nagradu i za radijsku reportažu o nomadskom životu Roma "Sa šatorima pokraj srećnih puteva" na festivalu Interfer. Dobitnica je specijalne nagrade Univerziteta u Novom Sadu za rad "Branislav Nušić - paradigma vrednog žurnaliste i kulturnog radnika".

Jutros je popustio bedem na više mesta kod Temerina, na laguni u koju se uliva fekalna voda, najverovatnije zbog neispravnog prečistača otpadnih voda, što potencijalno može dovesti u opasnost i zaštićeni Park prirode “Jegrička”, saznaje VOICE.

Pošto su se postojeće dve lagune napunile, nedavno je iskopana i treća koja se nalazi na samo četiri metra od kanala, čime su izvođači radova ušli u zonu priobalnog područja, iako su imali dovoljno prostora dalje od kanala, rekao je za VOICE odbornik u Skupštini opštine Temerin Robert Karan.

Dodao je da su mu iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo kazali da je voda tehnička, iako u tom momentu to nije ustanovila inspekcija.

„Pomoćnik sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Miroslav Dunjić mi je rekao da je voda tehnička, sa malo organskog. Upitao sam ga kako zna da nije fekalna, ako to nije utvrdila inspekcija. Odgovorio mi je da je u 8 i 48 poslao inspekciju na teren“, naveo je Karan.

Organizacija “Zelena patrola” objavila je vest da se zagađena voda i fekalije ulivaju u kanal i time ugrožavaju Park prirode „Jegrička“.

“Od jutros je na pomolu ekološka katastrofa”, navela je “Zelena patrola”.

Park prirode „Jegrička“ prostire se na području opština: Bačka Palanka, Vrbas, Temerin i Žabalj. Na tom području uspostavljen je režim zaštite drugog i trećeg stepena.

Park prirode se nalazi u Bačkoj, gde dominiraju rečni, močvarni i barski biotopi. Najvažniji rečni tok je Jegrička, čiji je deo na prostoru četiri opštine i štiti se zakonom zbog izuzetnih prirodnih odlika.

M. Grbić (VOICE, foto: Wikimedia)