Skip to main content

Poruke mržnje na fasadama Evropske prestonice kulture kao ‘brend’ grada (VIDEO)

29. jul 2022. Analitički članci
4 min čitanja

Možda se gradske vlasti slažu sa porukama koje nose

Ni posle godinu dana od pisanja portala VOICE o nacističkim i fašističkim grafitima na novosadskom Novom naselju, gradske službe nisu prekrečile i uklonile poruke mržnje sa fasada novosadskih solitera. U međuvremenu su se neonacističkim grafitima pridružili grafiti podrške Rusiji u sukobu u Ukrajinu, koji su oličeni u slovu Z, nezvaničnom simbolu ruskih oružanih snaga.

Još pre godinu dana, ekipa VOICE-a je utvrdila da su autori neonacističkih grafita na novonaseljskim soliterima članovi pokreta Eko četnici, koji deluje na polju krajnje desnice u Srbiji. U asortimanu zabranjenih simbola koji su iscrtani nalaze se keltski krst, šifra 14/88 gde 14 označava slogan „Moramo osigurati budućnost naših ljudi i budućnost za belu decu“, po zlu čuvenu izreku američke rasističke organizacije „The Order“ Dejvida Lanea, a 88 predstavlja nacističkih uzvi „Heil Hitler“, jer je slovo H osmo u abecednom redu slova.

Pored ovih grafita, tu su i grafiti kojima se oživljava kult kvislingla Dimitrija Ljotića, kao i simbol Eko četnika, koji predstavlja kombinaciju krsta Ruske pravoslavne crkve i crteža četinara. Godinu dana kasnije, isti grafiti stoje na istom mestu gde su ih novinari VOICE-a zatekli. Iako se na grafitima vidi da su više puta precrtani, menjani i uništavani, predstavnici ove grupe su se očigledno potrudili da ih ponovo nacrtaju i zaštite od uništenja.

Sociološkinja Nataša Ivaneža objašnjava da gradske službe nisu uklonile grafite više od godinu dana zato što su možda slažu sa porukama koje nose, kao i da ne postoji jasna politička volja da se pitanje grafita mržnje reši.

„Lokalna samouprava bi morala da bude ta koje će se baviti pitanjem ne samo sankcionisanja ovakvih poruka i onih koji ih šire, već i brigom za sam izgled grada. To ne postoji i vrlo je evidentno da su takve poruke u najmanju ruku nešto što gradska vlast ne smatra bitnim“, kazala je Ivaneža.

Politikolog Duško Radosavljević smatra da je glavni razlog za neuklanjanje grafita mržnje na novosadskim fasadama to što je na čelu Novog Sada politička opcija koja blagonaklono gleda na nacionalističke, fašističke i rasističke poruke.

„Na čelu našeg društva je partija zasnovana na mržnji i brutalnoj eksploataciji najnižih ljudskih poriva, što ostavlja znatan trag i u nastupu današnjih njenih nastavljača. Zato se ne brišu ružne parole i simboli – oni nas podsećaju da im se može da nas plaše i da nas drže u pokornosti i pasivnosti“, kazao je Radosavljević.

SLOVO ‘Z’ UZ NACISTIČKE SIMBOLE

Od početka napada Rusije na Ukrajinu, u različitim delovima grada Novog Sada nikli su i grafiti podrške Rusiji. Na njima se najčešće nalazi tekst „Slava Rusiji“, različiti tekstovi na ruskom, a primat u ovom polju preuzeo je grafit sada već planetarno poznatog slova Z. Slovo Z u kontekstu rata u Ukrajini predstavlja znak koji se prvi put pojavio na vojnim vozilima ruskih oružanih snaga, te je tako širom sveta postao simbol ruske agresije.

Slovo Z kao i ostali grafiti podrške Rusiji su posebno zastupljeni na novosadskom Novom naselju, gde su u određenim kvartovima praktično na svakom ćošku.

Na Telegram kanalu pokreta Eko četnici, predstavnici ovog pokreta pohvalili su se grafitom podrške Rusiji, odnosno slovo Z u bojama zastave Rusije, koji su nacrtali na strujnoj stanici u blizini osnovne škole Prva vojvođanska brigada.

Sociološkinja Ivaneža kaže da je ruska invazija potpuno pogrešno prikazana kao borba istoka, tradicionalih vrednosti, pravoslavlja i svega što spada u taj korpus ideja protiv zapadnog sveta, modernizma…

„Masovna i bezuslovna podrška Rusiji u toj, kako oni kažu, ‘denacifikaciji’ Ukrajine predstavlja zajednički imenitelj za sve za šta se ovakve organizacije inače zalažu. Ona obuhvata širok spektar ideja i težnji, od ‘čuvanja’ Kosova, odbrane hrišćanstva pa sve do homofobije, ksenofobije, mizoginije i slično“, kazala je ona.

U međuvremenu, deo grafita koji su nacrtali upravo predstavnici ovog pokreta kojima se pruža podrška Rusiji, ali i negira genocid u Srebrenici i ističe da je „Kosovo srce Srbije“, prekrečili su, uništili ili promenili predstavnici novosadskog Antifašističkog fronta 23. oktobar. Svoju frustraciju ovim potezom Eko četnici su podelili na svom Telegram kanalu nazivajući ih „ustašama“, „izdajnicima srpskog naroda“ i sličnim pogrdnim nazivima.

OBELEŽAVANJE TERITORIJE

Ivaneža objašnjava da je Novi Sad grad sa ozbiljnom antifašističkom tradicijom i antifašističkom scenom i da crtanje grafita mržnje i podrške Rusiji pre svega predstavlja okršaj sa antifašistima, kao i dokazivanje i obeležavanje teritorije.

Simbol Z nije na spisku simbola koji su zabranjeni za upotrebu, te se često u domaćoj javnosti postavlja pitanje da li ovaj simbol treba dodati na spisak na kom se nalaze kukasti i keltski krst, kao i slični znakovi.

Politikolog Radosavljević objašnjava da se zabranama ništa ne rešava niti se situacija menja na bolje, kao i da je za početak potrebno pronaći nalogodavce koji često koriste maloletnike za obavljanje ilegalnih poslova, kao što je crtanje grafita mržnje.

„Mnogo više se mora raditi sa mladima, obuke, školski sistem da ih upozna sa ovakvim nakaznim simbolima. Organizovati posete đaka stratištima, gde ih treba upoznati sa zločinima onih koji su nosili te i takve simbole. I da, kada dođu neke druge političke opcije na vlast, mogu da uvedu takav komunalni red da se brzo takvi simboli prekreče“, objašnjava Radosavljević.

Ekipa VOICE-a