Skip to main content

Prestaju radovi na izgradnji Linglonga? (VIDEO)

27. okt 2022. Istraživanja
3 min čitanja

Narednih šest meseci na gradilištu Linglonga neće biti značajnijih radova, saznaje VOICE nezvanično na licu mesta u Zrenjaninu.

Navodno, radovi se privremeno obustavljaju jer su troškovi transporta materijala postali preskupi.

Kada smo posetili Linglong, radnici iz Indije su radili na istovaru materijala. U trenutku objavljivanja ovog teksta oni su verovatno na nekom od gradilišta u Novom Sadu.

Srećemo jednog mladog radnika iz Turske koji je master studije završio u Kini. U Zrenjaninu je zaposlen kao neka vrsta koordinatora i veze između radnika i kineskih menadžera već četiri meseca. Kaže da je zadovoljan uslovima života i rada ovde.

“Čuo sam da se nešto desilo, ali nisam imao loša iskustva za ova četiri meseca. Živim u kampu (novim barakama) gde žive i neki kineski menadžeri”, navodi.

“Ovde su trenutno radnici iz šest zemalja: Kine, Indije, Turske, Indonezije, Srbije. Pre nekoliko nedelja sam video i ljude iz Kolumbije,” objašnjava.

Pored njega je i jedan od kineskih menadžera. Na pitanje gde je privatno obezbeđenje koje je čuvalo radnike u ovim barakama odgovara: “Ovo je prvi dan da ih nisam video. Juče su bili ovde. Verovatno su na pauzi.”

Na osnovu drugih izvora do kojih smo došli, na ulazu još od prekjuče nema privatnog obezbeđenja.

Kineski menadžer potvrđuje da su se  radnici iz Vijetnama i Kine vratili kući. Izvori VOICE-a takođe potvrđuje da su skoro svi radnici otišli i da će se poslednja grupa vratiti kući krajem ovog meseca.

Radnici koji su se vratili kažu da su poslati kući jer “nema kapitala” i da je u Zrenjaninu “samo desetak radnika iz Kine, Vijetnama i Indije ‘koji su ostali da čiste’”.

Kineski menadžer kaže da nije siguran da će se oni vraćati u Zrenjanin u budućnosti.

“To je stvar kompanije. Ugovarač je završio posao ovde i mi ne znamo šta će se dešavati u budućnosti. Korona ne utiče na naš rad. Ali zbog rata između Ukrajine i Rusije je poskupela nabavka opreme i zato nismo sigurni šta će se dogoditi. Izgradnja fabrike će se nastaviti. Ovaj ugovor je završen, ali će se nastaviti sa radom. China Energy je državna kompanija i vlada će odlučiti o sledećim koracima. Na gradilištu je trenuutno oko 100 radnika iz Kine, 20 radnika iz Vijetnama koji bi trebalo da se vrate kući do kraja meseca i 50 radnika iz Indije koji trenutno rade”, objašnjava predusretljivo menadžer.

Prvi smeštaj vijetnamskih radnika sada ima svoju pravu namenu

Ni ispred baraka, ni na glavnom ulazu na gradilište Linglonga nema mnogo zaposlenih, kao što je to ranije bio slučaj. Međutim, ogromna je gužva u delu industrijske zone u kojoj su prvo boravili kineski i vijetnamski radnici.

Kamioni koji prevoze velik i težak teret su praktično zatvorili deo industrijske zone u kojoj su prvobitno boravili radnici iz Kine i Indije.

Baraka u kojoj su boravili Vijetnamci je ponovo u svojoj ranijoj funkciji skladišta. I iz pretposlednje barake su odnete stvari koje su imale funkciju nameštaja. Njihovim uklanjanjem vidi se da je u toj baraci ranije bio svinjac, a smrad je i dalje prisutan.

Sva velika građevinska konstrukcija i njeni prateći elementi i materijali za gradnju se smeštaju u ova dva objekta.

Linglong: Nisu obustavljeni radovi na fabrici, potrebno angažovati nove izvođače

Kompanija Linglong saopštila je da radovi na fabrici u Zrenjaninu nisu, niti će biti obustavljeni, već je sa kompanijom CEEC TEPC raskinut deo ugovora i potrebno je angažovati nove i pouzdane izvođače za završetak radova u planiranom vremenskom okviru.

U saopštenju se objašnjava da je kineska kompanija CEEC TEPC, jedan od izvođača radova, imala poteškoća sa angažovanjem dovoljne radne snage radi realizacije ugovora, a po više osnova je prekršila odredbe ugovora.

Sve to je dovelo do nemogućnosti završetka ugovorenih radova u dogovorenim rokovima i rezultiralo ozbiljnim kašnjenjima i negativnim uticajem na naše poslovanje. Kako bismo osigurali da završetak projekta bude kada je i planiran, nismo imali drugi izbor nego da sa kompanijom CEEC TEPC raskinemo deo ugovora, ističe se u saopštenju Linglonga.

Linglong je ukazao da glavni izvođači radova, CCCC i CRBC, kao i podizvođači i dalje kontinuirano i predano rade na izgradnji projekta.

Potpisivanje ugovora i primopredaja radova sa novim izvođačem su u toku i oni će se vrlo brzo priključiti radovima na gradilištu. Zajedno sa već postojećim i novim izvođačima ubrzaćemo izgradnju fabrike i u bliskoj budućnosti pokrenuti proizvodnju, zaključuje Linglong.

Ivana Gordić (VOICE)