Skip to main content

Protesti ovdašnji: Kad ugasiš institucije, građanima preostaje samo ulica

18. dec 2021. Analitički članci
9 min čitanja

"Mora se utvrditi odgovornost onih koji su naredili policiji da se povlači u trenutku kada nailaze huligani"

Više desetina hiljada građana na ulicama širom Srbije, „ujedinjenje“ levice i desnice, scene brutalnog nasilja, (ne)prisustvo policije i izostanak krivične odgovornost nasilnika, obeležili su ekološke proteste, koji su u protekle tri nedelje organizovani u preko 50 gradova. Povod za demonstracije bili su uvojeni Zakon o referendumu i izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji. Posle dvonedeljnog protesta, jedan zakon je povučen, drugi po hitnom postupku izmenjen, a analitičari smatraju da je ovo možda i po prvi put da je režim Aleksandra Vučića „nateran na popuštanje“.

Još poslednje subote novembra protestvovalo se u nekoliko gradova u Srbiji, dan nakon što je Skupština usvojila izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji. Već nedelju dana kasnije, širom Srbije izašlo je više desetina hiljada građana blokirajući na dva sata najprometnije saobraćajnice u zemlji.

Organizatori ekološkog protesta inicijalno su izneli jasne zahteve – povlačenje Zakona o eksproprijaciji i Zakona o refendumu.

Tako je i bilo. Vlasti su pod pritiskom povukle Zakon o eksproprijaciji i po hitnom postupku izmenile Zakon o refendumu.

Ipak, protest nije stao ni posle usvojenih zahteva. Naredne subote, po kiši i hladnom vremenu, ponovo se, u nešto manjem obimu, protestovalo širom zemlje. Organizacija „Kreni-promeni“, jedna od inicijalnih organizatora protesta, saopštila je da će, iako su prvobitni zahtevi ispunjeni, podržati zahteve drugih organizacija koje nastavljaju protest. Ti novi zahtevi okupljeni su oko jednog – „proterivanje“ kompanije Rio Tinto iz Srbije.

SUMNJIVI NAPADAČI, BATINJANJE I (NE)PRISUSTVO POLICIJE

Protest koji se 28. novembra odigrao u Šapcu bez sumnje je onaj o kome se najviše govorilo. Na okupljene demonstrante koji su blokirali most u tom gradu jedan muškarac nasrnuo je bagerom. I nakon što su mu građani sugerisali da stane, on je nastavio da vozi kroz masu. Jedan od demostranata potom se popeo na bager, fizički napao vozača i „preuzeo“ uprvljanje mašinom. Potom, na okupljene demonstrante nasrnula je i grupa od nekoliko maskiranih muškaraca i to sa čekićima i drvenim motkama.

“Ovde smo se okupili da protestujemo. Veliki broj građana Šapca je došao da izrazi nezadovoljstvo zakonima koji su izglasani. A onda se desila neverovatna stvar. Policija se povukla, a napala nas je mafija sa motkama, sa oružjem, sa čekićima, i razjurili su ljude koji su bili tu i mirno protestovali, da bi obezbedila prolaz autobusima SNS-a”, rekao je tada za N1 predsednik Zelene stranke Nebojša Zelenović.

Batinaši u Šapcu (Foto: Beta)

Tog dana, Srpska napredna stranka obeležavala je 13 godina postojanja u beogradskoj Štark Areni.

Na snimcima koji su kružili društvenim mrežama, evidentirani su i napadi policijaca na demonstrante. Snimci pokazuju i kako policajci dave okupljene građane, dok je jedan pripadnik MUP-a aktivistkinju u Beogradu “prebacio” preko zaštitne ograde pored puta.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin ocenio je tada da su “blokade puteva fašizam” i najavio da će policija „reagovati u skladu sa svojom snagom i ovlašćenjima“ i „primeniti nasilje“.

Međutim, već na sledećem protestu, gotovo da nije bilo uniformisanih policajaca, iako se na pojedinim lokacijama okupljalo i po nekoliko hiljada demonstranata.

Pravnik Milan Antonijević za VOICE kaže da je ovakvim (ne)postupanjem policija prekršila zakon.

„Ukoliko policija ima saznanja da će se održati pojedini skupovi ona ih mora na određeni način obezbeđivati. Mi smo videli da se policija u nekoliko slučajeva čak i povlačila neposredno pre dolaska nekih huligana, mislim da je to izuzetno problematično i da se zaista mora utvrditi odgovornost onih koji su naredili policiji da se u trenutku kada nailaze huligani policija povlači i ostavlja građane na milost i nemilost tim ljudima“, smatra on.

Aktivista i organizator protesta u Novom Sadu Miran Pogačar, za VOICE navodi da demonstracije nisu bile prijavljene policiji. Ipak, Antonijević kaže da to nije povod policiji da ne obezbedi protest.

„Policija ne može samo da se zaklanja iza toga da li je neki skup prijavljen ili ne. Ako kao policija ima saznanja da će na nekom mestu biti veći broj građana, da može doći do nereda, da imate ljudi koji su ubačeni da prave incidente, onda je dužnost policije da bude prisutna“, naglašava Antonijević.

PREDSEDNIK PREBROJAVAO DEMONSTRANATE

Prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, na demonstracijama organizovanim 4. decembra, širom Srbije protestovalo je 31.000 ljudi.

U Novom Sadu se proporcionalno, prema njegovim rečima, okupilo najviše ljudi.

Prema analizi VOICE-a putem softvera MapChecking, u Novom Sadu je protestovalo najmanje 5.000 ljudi, a taj broj može biti i trostruko veći.

Novosadski demonstranti tada su na dva sata blokirali Most slobode. Već na početku protesta, došlo je do većeg incidenta u kom su se sukobili demonstranti i nekoliko maskiranih muškaraca. Oni su prišli demonstrantima koji su bili najbliži mostu i provocirali ih. Incident je izbio kada je jedan od maskiranih muškraca sa leđa udario demonstranta nakon čega je izbila opšta tuča. Sličan scenario se ponovio još jedanput. Epilog se desio kada su maskirani muškarci na demonstrante počeli da bacaju kamenje i flaše. Tada su provokatori, koje mediji povezuju sa navijačkom grupom FK “Kabel” a koji je u vlasništvu Slobodana Milutinovića Snajpera, proterani i protest je završen bez većih incidenata. FK “Kabel” demontovao je kasnije navode medija. Tom prilikom, nezvanično su povrđene 4 osobe.

Tokom ovog protesta, biber spejem je napadnut i lakše povređen snimatelj VOICE-a i Autonomije Vladimir Šper.

Posle blokade Mosta slobode, protestna šetnja je nastavljena do mosta “Duga”. Tada je na Bulevaru Mihajla Pupina grupa demonstranata razbila prozore na prostorijama Pokreta socijalista i tom prilikom zaplenila zastavu ove stranke čiji je predsednik Aleksandar Vulin.

Demonstranti ispred prostorija Pokreta socijalista, Novi Sad (Foto: VOICE)

Nekoliko demonstranata se nakon toga fotografisalo sa zastavom i to su objavili na društvenim mrežama. Njih je već posle nekoliko dana policija pozvala na informativni razgovor u svojstvu građana.

“U policijskoj stanici je vladala krajnje apsurdna atmosfera, jer je najmanje reči bilo o zastavi koja je i bila povod za poziv na razgovor. Više je bilo reči u učešću na protestu i lomljenju prostorija Pokreta socijalista sa kojima nemamo nikakve veze. U jednom trenutku nikome od prisutnih nije bilo jasno zbog čega smo mi zapravo pozvani u policiju”, kazao je za VOICE Aleksandar Ćirić, jedan od trojice saslušanih aktivista.

Pored Ćirića, na razgovor su pozvani i Mladen Cvijetić i Srđan Đurić, aktivisti koji su nedavno polomili izlog Srpske napredne stranke u Novom Sadu a potom se sami prijavili policiji.

Ćirić kaže da posle objave fotografije nisu dobijali pretnje, sem, dodaje on, “policijskih saveta” da se što pre jave u policijsku stanicu kako se ovo ne bi rešavalo “na drugi način”.

Ni tokom blokade Mosta slobode a ni tokom protestne šetnje, demonstracije u Novom Sadu nije obezbeđivala policija.

NEMA VIŠE POVERENJA IZMEĐU GRAĐANA I INSTITUCIJA

“Predsedniče, u ovoj državi ima toliko problema da imamo razloga da protestujemo svaki dan“, poručio je na protestu u subotu aktivista iz Temerina Ivan Jularić, koji je greškom pretučen na prethodnim demonstracijama..

Novi protest u Novom Sadu održan je, kao i ostalim gradovima u Srbiji, u subotu, 11. decembra. Više stotina građana blokiralo je prometni kružni tok na rasrksnicama Bulevara Evrope, Cara Lazara i Patrijarha Pavla. Protest ni ovaj put nije obezbeđivala policija, no, nisu zabeleženi veći incindeti. Nekoliko nervoznih građana pokušalo je automobilima da prođe kroz raskrsnicu iako su je “telima” štitili demonstranti. Izgovor je mahom bio isti – bolnica ili bolesno dete.

Zanimljivo, gotovo odmah po blokadi kružnog toga pojavila su se pod rotacijom kola hitne pomoći koja su demonstranti uredno propustili. Narednih sat vremena nije prošlo nijedno ambulantno vozilo.

Blokada kružnog toka, Novi Sad (Foto: VOICE)

Takođe, ista scena dogodila se takođe gotovo odmah po blokadi raskrsnice kod Mosta slobode, gde je taj protest i završen.

Tokom ovog protesta, aktivista Brajan Brković rekao je za VOICE da, iako su prvobitni zahtevi organizatora demonstracija ispunjeni, to ne daje nikakvu garanciju da se stvari neće promeniti u kontra smeru narednih nedelja.

“Navikli smo da ono što danas jeste sutra nije. Ne postoji više nijedan momenat poverenja između građana i institucija, pa tako ne možemo poverovati ni u ono što rekao Aleksandar Vučić. Žar će se održati dokle god ne dođemo do konrektnih pomaka. U Novom Sadu će se sigurno nastaviti akcije na ulici i u narednom periodu”, rekao je Brković.

Ipak, organizatori protesta u Novom Sadu, u četvrtak su doneli odluku o obustavi blokada saobraćajnica.

EKOLOŠKI PROTESTI – POPRIŠTE RAZNIH NEZADOVOLJSTAVA

“Stop kovid fašizmu”, “vratite mi dete”, “včć pdr”, samo su neki od transparaneta koji su mogli da se vide na protestima u Novom Sadu. Takođe, na ovonedeljnom protestu u vojvođanskoj prestonici, zaviorila se i tzv. “Zastava Nemanjića”.

Na protestima u Beogradu, grupa, kako su se predstavili – “ratnih veterana”, verbalno je napala novinara televizije N1.

Tako je ekološki protest „ujedinio“ i “levičare” i “desničare” koji su zajedno skandirali “Rio Tinto marš iz Srbije” i slične fraze.

Politikolog Boban Stojanović za VOICE ocenjuje da je protest uspeo upravo zbog toga što su se svi ujedinili, bez obzira na međusobne razlike.

“Blokade su donele rezultate i naterale možda i po prvi put vlast Aleksandra Vučića na popuštanje i de facto ozbiljan protest. Svakako da svakim novim protestom i novom subotom protest slabi, ali je važno da pritisak postoji”, kaže on.

Poruka građana Vrbasa i Kule (ustupljena fotografija)

Iako su prvobitni zahtevi organizatora protesta ispunjeni, Stojanović smatra da demonstracije i dalje imaju potencijal da budu nastavljene. One bi, kako kaže, trebalo da imaju jasne i konkretne zahteve, pa se možda “vlast još dodatno satera u ćošak”.

“Siguran sam da bi svaki pojedinac mogao da navede 200 zahteva s obzirom na stanje u državi. Posebno bi zahteve mogli da istaknu opozicioni politički subjekti koji su satanizovani i uništeni metodama vladanja Aleksandra Vučića. Potencijal svakako postoji, samo je sada pitanje da li će biti i želje i taktičnosti kako opozicije, tako i nekih drugih društvenih aktera da protesti opet budu smisleni. Ali čak i ako se sada ugase, situacija u Srbiji je takva da svakog trenutka može da bukti neka nova vatra želje za pre svega pravdom i borbom za prava građana”, kaže Stojanović.

KAFKIJANSKI PROCESI PROTIV DEMONSTRANATA

“Policija obezbeđuje prijavljeni skup, a organizatori nisu prijavili nijedan od ovih skupova. Policija nema šta da traži na protivzakonitim okupljanjima. Ne može policija dobrovoljno da učestvuje u kriminalnim aktivnostima. Kada se organizuje ilegalna i protivzakonita aktivnost, kada se blokiraju putevi i zaustavlja saobraćaj, nemojte da očekujete da državni organi saučestvuju u tome. Ponosan sam na ponašanje naših državnih organa- u Belgiji su, vidim, ovih dana koristili vodene topove, u Srbiji toga nema”, ocenio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponašanje policijaca tokom aktuelnim ekoloških protesta.

Zbog učešća na protestima u Pančevu pre dve nedelje, prekršajne prijave su dobili aktivisti iz ovog grada Ljiljana i Branislav Spasić, inače članovi Nezavisnog društva novinara Vojvodine. Kako su istakli, policija ih nije legitimisala, već su samo na kućnu adresu dobili prekršajne prijave.

Ovo, međutim, nije izolovani slučaj. Učesnicima protesta širom Srbije i dalje stižu prekršajne prijave, iako nisu legitimisani.

Organizacija Eko straža izrazila je sumnju da policija na protestima koristi sistem za prepoznavanje lica. Uz objavu na svom Fejsbuk profilu, priložili su i nekoliko fotografija na kojima se vide osobe koje, kako kažu, demonstrante snimaju sa specijalnim mobilnim telefonima koji imaju kamere za prepoznavanje lica.

Pravnik Antonijević kaže da je od policije dobio informaciju da sistemi za prepoznavanje lica ne funkcionišu, odnosno, da u ovom trenutku ne postoji softver koji ima dozvolu MUP-a da se koristi u ove svrhe. Stoga, dodaje on, bilo kakvo drugo „prepoznavanje“ ne može biti osnov za prekršajnu prijavu.

Foto: Eko straža

„Oni na neki čudan način zasnivaju tu prekršajnu odgovornost i voleo bih da dobijemo pojašnjenja i od tužilaca koji ove postupke pokreću“, navodi on.

Sa druge strane, za sada ne postoji zvanična informacija da li je neko od napadača na demonstrante priveden i da li je protiv nekog od njih podneta krivična prijava. MUP se izjašnjavao samo povodom hapšenja učesnika protesta. Demonstrant iz Šapca koji je fizički napao vozača bagera, istog dana je priveden. Uhapšena su i dva demonstranta iz Beograda, koja su, kako pišu mediji, razbila staklo na automobilu jednog muškarca koji je hteo da se obračuna sa masom. Prema izveštaju MUP-a, jedan od osumnjičenih muškaraca je oštećenog udario drvenim transparentom u glavu i tako mu naneo laku telesnu povredu.

VOICE nije dobio odgovor od PU Novi Sad na pitanje protiv koliko građana je podneta krivična ili prekršajna prijava zbog učešća na demonstracijama.

Antonijević kaže da ljudi koji na proteste dođu sa čekićima i palicama, kao što je bila situacija u Šapcu, moraju biti privedeni istog trenutka jer ugroževaju bezbednost građana a da je to dužnost svakog policajca.

„Tu nije bio samo jedan čovek, bilo ih je mnogo. Oni su poslati da na taj način ugrožavaju građane i tako se stvara potpuno drugačija slika o protestima. To je urodilo plodom, što se može videti iz izveštaja režimskih medija“, navodi Antonijević.

https://voice.org.rs/newsletter/

Stojanović, sa druge strane, kaže da scene nasilja policije nad demonstrantima ne idu u prilog predsedniku Srbije, jer, kako kaže, on želi da sačuva privid demokratije i racionalnog postupanja pripadnika MUP-a. Smatra i da je neko u Šapcu ozbiljno “nariban” od strane predsednika zbog onoga što se desilo, jer je upravo to izvelo dodatni broj ljudi na ulice i nateralo ga da popusti.

“Nasilje njemu (Aleksandra Vučiću) ne ide u prilogu, posebno ne masovno, a posebno ne ono koje dovodi do toga da provokatori beže od demonstranata što se desilo u Novom Sadu. Jer to u stvari govori o spremnosti okupljenih ljudi i da se biju za svoju slobodu, a njemu te slike nisu potrebne. Zato je i nakon tih nekoliko grešaka svojih saradnika u kombianciji sa masovnošću protesta i ekspresno rešio da ispuni sve zahteve pokreta Kreni-Promeni”, zaključio je on.

Petar Alimpijević (VOICE)