Skip to main content

RTV pristao na umanjenje računice, iz Pokrajine ipak stiže novac za nameštaj u novoj zgradi

02. feb 2020. Istraživanja
9 min čitanja

Neočekivani i za sada, po pitanju stvarnog motiva, dosta zagonetan spor na relaciji RTV-Pokrajinska vlada (čitaj: Igor Mirović) u vezi sa, u prvom redu, nabavkom nameštaja za novi dom pokrajinskog javnog servisa, rešen je – popuštanjem: RTV je pristao na umanjenje ispostavljenog računa. Pokrajina je potom zagrabila u budžetsku rezervu, ali je odobreni iznos upola manji od onog koji je RTV, nakon već jedne obavljenje revizije, procenio da je potreban za enterijersko opremanje zgrade na Mišeluku.

Nakon nedavnih javnih i prilično oštrih prozivki koje je predsednik Pokrajinske vlade Mirović uputio rukovodstvu RTV-a – da je iznos od 270 miliona dinara koji su zatražili za kupovinu nameštaja „preuveličan i prenaduvan“ – Pokrajinska vlada je 15. januara donela odluku o izdvajanju iz budžetske rezerve 150 miliona dinara za tu namenu. Toj odluci je, kako nam je potvrđeno u Mirovićevom kabinetu, prethodio dopis RTV-a u kojem pristaju na manji iznos.

Prema saznanjima VOICE-a, predstavnici RTV-a i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama prošle nedelje razgovarali su o detaljima ugovora o prenosu iznosa na račun pokrajinskog javnog servisa, pa bi, govore upućeni u tu temu, već u prvoj polovini februara trebalo očekivati raspisivanje javne nabavke.

U zavisnosti od rokova i dinamike dopremanja stolova, stolica i drugih komada nameštaja, dugoočekivana selidba RTV-a mogla bi da počne najranije u maju: prvi će se u nove prostorije, govore saznanja VOICE-a, preseliti sve službe RTV-a smeštene na Bulevaru Mihajla Pupina (marketing, finansije, javne nabavke…), da bi za njima krenula direkcija javnog servisa. U redakcijama smeštenim u zgradi Radio Novog Sada već uveliko se govori o tome kako je početak fazne selidbe tempiran za jun, a letnji meseci („kada zavlada letnja TV shema“) za redakcije Televizije.

Na novoj adresi program će se proizvoditi i emitovati s delimično nove opreme, vredne oko četiri miliona evra, čije opremanje i instaliranje bi trebalo da bude okončano, shodno u međuvremenu korigovanim ugovornim rokovima, do početka marta.

Kompletno iseljenje iz zgrade Radija, u Ulici Ignjata Pavlasa, omogućilo bi početak radova na njenom preuređenju i osposobljavanju za budući „Muzej 20 21“ (dvadeset-dvadesetjedan), koji je Skupština Vojvodina, kao svoju ustanovu, planiranu da bude smeštena u zgradu koja od prošlog leta pripada AP Vojvodini, osnovala na sednici 20. decembra prošle godine.

Preterani apetiti RTV-a

Sukob na relaciji RTV-Pokrajinska vlada oko finansiranja daljih potreba novog doma pokrajinskog javnog servisa – dakle, oko nabavke tehničke opreme i enterijerskog opremanja – postao je javan i očigledan nakon što je VOICE krajem novembra objavio da za te namene u 2020. ni iz republičkog ni iz pokrajinskog budžeta neće biti izdvojen ni jedan dinar (u Pokrajinskom budžetu za 2020. na kraju se našlo 221 milion dinara ali isključivo za plaćanje već obavljenih radova na izgradnji nove zgrade RTV; početkom 2020. iz budžetske rezerve za tu namenu Pokrajinska vlada izdvojila je još 40,2 miliona.)

Nekoliko dana kasnije postojanje sukoba potvrdio je i sam predsednik Pokrajinske vlade u razgovoru s novinarima, među kojima je bio i izveštač VOICE-a, kada je naveo i zbog čega je, u tom trenutku, RTV ostao bez dalje budžetske pomoći. Ispostavilo se da sukob tinja mesecima unazad.

„Zgrada je završena, za nameštaj ćemo obezbediti sredstva kad se koriguje cena naniže, a za TV tehniku treba jednim delom da se potrudi i sama RTV. Ja nisam Deda Mraz da im tako delim 5, 10, 15, 20 miliona evra, to kod mene teško ide, a pored toga imamo i druge probleme u Vojvodini. Pred nama je 2020, nadam se useljenju što pre, jedan deo tereta treba da podnese i RTV, i oni imaju prihode, nije valjda da su kompanija bez prihoda…“, kazao je Mirović 5. decembra prošle godine, prilikom obilaska radova u Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu, praveći se da ne zna za gubitke koje pokrajinski javni servis beleži poslednjih nekoliko godina.

Igor Mirović: „Ja nisam Deda Mraz“ (foto: Beta)

RTV je Pokrajinskoj vladi, naveo je tada predsednik te vlade, prvo ispostavio račun na 340 miliona dinara za potrebe enterijerskog opremanja, a RTV-u je poručeno da bi to „sve moglo da se opremi za nekih stotinjak miliona dinara“.

„Onda su oni rekli da projekat to tako pokazuje i sad smo trenutno tu gde smo. Ja moram da vodim računa o narodnom novcu, ja sam za to plaćen, i moram da proveravam sve račune koji do mene dolaze. Ako uprava RTV-a umanji vrednost projekta za opremanje nameštajem, onda ćemo im obezbediti novac za nameštaj“, dodao je Mirović koji je tada prorekao da se, uz upornost, razumnost i pedantnost, „vrlo brzo može doći do sume od 100 ili 120 miliona dinara“ za kupovinu nameštaja

Iznos od 341 milion dinara zaista je bila prvobitna predračunska vrednost troškova nabavke nameštaja, potvrdio je ubrzo nakon Mirovićevog istupa generalni direktor RTV Miodrag Koprivica za VOICE.

„Projekat je prosleđen Odboru za izgradnju nove zgrade RTV i na inicijativu predsednika Odbora (Igora Mirovića, prim.a), projektant je izvršio reviziju projekta i predračunska vrednost je smanjena na iznos od 271 milion dinara, u kojem je sadržana i vrednost apsorbera za zvuk od 31 milion. Projekat enterijerskog opremanja pored gotovog nameštaja sadrži i nameštaj koji se radi po meri za tehničko-tehnološke potrebe, kao i projekat akustične apsorpcije svih radijskih i TV studija, a tek nakon ugradnje te opreme u objekat biće moguć tehnički prijem i ishodovanje upotrebne dozvole“, naveo je direktor Koprivica u pisanom odgovoru VOICE-u, u kojem je bio izričit da za izgradnju i opremanje nove zgrade RTV-a „JMU RTV ni tada nije imala a ni sada nema sopstvene izvore sredstava“.

Koprivica, nakon čak dva odgovora koji je u kratkom vremenu uputio VOICE-u, za treći – u kojem bi, pored ostalog, objasnio zbog čega je RTV naposletku popustio i pristao na duplo niži iznos (150 miliona dinara), kako je Mirović i prorekao – avaj, ipak nije bio raspoložen.

Međutim, nije samo nameštaj bio sporan na listi želja RTV-a. Od Mirovića se moglo čuti i da je velikom nelagodom primio informaciju o tome da je plan pokrajinskog javnog servisa da u novoj zgradi instalira tehničko-tehnološku opremu vrednu 12 miliona evra bez PDV-a.

U dopisu rukovodstvu RTV-a, u koji je VOICE imao uvid, Mirović piše da „sredstva u iznosu od 1.346.695,900,00 dinara, planirana za potrebe tehničko tehnološkog opremanja zgrade, nije moguće obezbediti u budžetu AP Vojvodine za 2019. godinu, niti će biti uslova da se obezbede u budžetu za 2020“.

Idućeg meseca RTV iz budžeta APV dobija tek 570,8 miliona dinara za nabavku nove tehnike (iznos je kasnije smanjen za milion dinara). Prilikom zajedničke posete gradilištu na Mišeluku, septembra prošle godine, Koprivica je tu tranšu, u skladu s apetitima RTV-a, nazvao „prvom fazom“ u tehničko-tehnološkom opremanju; Mirović pak taj izraz nije koristio.

Skok na početak decembra i na Mirovićevo obraćanje novinarima u Betaniji. Na pitanje o procenjenoj vrednosti nove tehničke opreme koju planira RTV, predsednik Pokrajinske vlade uzvraća sa „RTV može da isplanira opremu i za 130 miliona evra, što ne znači da je ova država sposobna i da je budžet spreman to finansira.“

Otkud sada nepoznanice o troškovima?

„Posebnu pažnju posvetićemo izgradnji nove zgrade Radio-televizije Vojvodine, jer je to najveći i najvažniji društveni objekat koji nije obnovljen nakon bombardovanja naše zemlje 1999. godine, rekao je 20.6.2016. u svom ekspozeu kao mandatar Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je mesec dana kasnije došao na čelo Odbora za izgradnju nove zgrade RTV.

Sve je prolazilo kroz taj Odbor, od projekata do računica, i tu teško da je moglo biti tajni i nepoznanica, ali ni dileme oko toga ko bi to jedini mogao da plati. Uostalom, o procenama raznih troškova, pa i o nabavci nove tehnike, govorili su kako čelnici RTV-a tako i političari. Ako javnosti i nisu bili poznati svi pojedinačni troškovi, ukupni zato jesu.

Miodrag Koprivica: „RTV nema sopstvene izvore sredstava“ (Foto: Maja Leđenac, RFE/RL)

Evo, prilikom obilaska radova na Mišeluku 23. marta prošle godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je 22. novembra 2017. postavio kamen-temeljac za novu zgradu, izjavio je da će Republika, Pokrajina i Grad Novi Sad u zgradu RTV-a uložiti 48,4 miliona evra – za izgradnju i opremanje.

Ta tri nivoa vlasti, i to je zvanično potvrđeno, obezbedila su kombinovano 3,2 milijarde dinara (oko 27 miliona evra) iz budžeta za samu izgradnju. Razlika do Vučićeve procene od 48,4 miliona odnosila se i na tehničko-tehnološko i enterijersko opremanje, kao i – biće – druge troškove.

Što se tiče tehničko-tehnološkog opremanje, procenjenu vrednost od 12.124.500 evra izračunala je Komisija za koordinisanje aktivnosti na tehničko-tehnološkom opremanju nove zgrade RTV-a, čiji je koordinator bio Siniša Isakov, nekadašnji generalni direktor RTV-a. U izveštaju Komisije upućene 8. juna 2018. Upravnom odboru RTV-a, u koji je VOICE imao uvid, naglašava se da su u pitanju troškovi „bez carine, poreza u bankarskih garancija“.

VOICE je zvanično od RTV-a dobio informaciju da je, prema Projektu Tehničko-tehnološkog opremanja nove zgrade koji je RTV obezbedila putem javne nabavke prošle godine, procenjena vrednost nove opreme 1.920.800.000 dinara (oko 16 miliona evra).

Na konstataciju novinara da se o procenjenim iznosima za nameštaj i tehniku od početka govori i da u RTV-u tvrde da na te iznose nije dodat ni dinar u odnosu na ranije dogovore, Mirović je potvrdio da je s tim iznosima bio upoznat od početka. Ali…

„Ali ja to nisam prihvatio“, uzvratio je Mirović početkom decembra. „To je neprihvatljiva suma sa stanovišta budžeta APV, previsoka za ono što imamo, u kasi imamo manje nego što oni žele da im damo. I drugo, za nameštaj su naduvali cene, neću da dam taj novac za nameštaj, ne može niko da me natera.“

„Ne znam, pitajte predsednika kad dođe sledeći put“, bio je veoma zanimljiv odgovor koji je Mirović dao na pitanje o tome šta obuhvata iznos od 48,4 miliona za ukupne troškove nove zgrade RTV koju je izneo predsednik Aleksandar Vučić.

Da su troškovi nabavke nameštaja previsoki, predsednik Pokrajinske vlade skreće pažnju RTV-u svom dopisu iz juna prošle godine. „Troškovi enterijerskog opremanja zgrade RTV, navedeni u Vašoj informaciji, neprihvatljivo su visoki“, piše Mirović i predlaže da se javna nabavka sprovede u dve faze, s tim da bi za prvu fazu Pokrajinska vlada mogla da obezbedi 50 odsto potrebnih sredstava, najviše u iznosu od 40 miliona dinara.

Ako stavimo po strani svačiju izglednu šokiranost nad brigom bilo kog domaćeg političara za trošenje budžetskog novca, čak i ako je u pitanju realizacija markiranog političkog projekta, ovo „cenjkanje“ na relaciji RTV-Pokrajinske vlade višestruko je intrigantno i za sada na neka važna pitanja odgovora, nažalost, nema.

Recimo na to da li je zaista od početka bio sporan evenutalno sam iznos (i, naravno, zbog čega?) ili zapravo detalji projekta o nabavci nameštaja, koji je, pored ostalog, kako VOICE saznaje od izvora u RTV-a, predviđao kupovinu fotelje od tričavih 50 hiljada dinara po komadu?

A gde su računari?

Pokrajinska vlada, kako vidimo, nije bila voljna da RTV-u obezbedi novac za potpuno novu opremu, ali je za novac koji je dala za deo tehnike (oko četiri miliona evra) uzela sebi za pravo da sugeriše kako da on bude potrošen.

Nova zgrada RTV-a u fazi pre otvaranja

Mirović kaže da je od RTV-a zatraženo da se u okviru sume koju je Pokrajinska vlada izdvojila za kupovinu tehnike uz, dakle, TV i radijsku kupi i određena informatička tehnika „koja je jako bitna za održavanje sistema“. „Međutim“, požali se predsednik Pokrajinske vlade novinarima početkom decembra, „oni su nabavili samo TV tehniku, i pored mog pisanog upozorenja da nabave i informatičku tehniku koja bi bila u funkciji celine“.

Izvor iz RTV-a rekao je VOICE-u da je takav zahtev zaista stigao u RTV, i da je on podrazumevao da se za iznos koji je Pokrajina izdvojila kupi ne samo deo nove tehnike već i izvestan broj računara.

Ovaj izvor rekao je i da je iznos od Pokrajine bio toliko „knap“ da je iz javne nabavke za tehničko-tehnološko opremanje morala biti izbačena kupovina stolica i drugih komada nameštaja koje bi koristili zaposleni u Tehnici RTV.

„I ovako je obim nabavke morao biti smanjen i sveden na opremanje dva studija, stvarno ne znam kako bismo za iznos koji smo dobili mogli da ubacimo još nešto, a i ne znam zbog čega je nekom bilo toliko važno da se nabavljaju i računari. Osim ako možda nije postojao neki viši interes“, kaže sagovornik VOICE-a.

Inače, od kraja prošle godine u novu zgradu RTV-a pristiže taze kupljena tehnička oprema i plan je da ta čitav postupak bude okončan do kraja februara. Tada i ističe ugovorni rok od 60 dana firmi Estuar iz Beograda da završi taj posao. Prvobitni ugovorni rok isticao je 4. decembra ali je zbog neuslovnosti koje su vladale u objektu na Mišeluku (velika količina prašine) početak važenja ugovornog roka pomeren na 24. decembar 2019.

Izvori VOICE-a u RTV-u tvrde da su u vreme raspisivanja te javne nabavke od izvođača kompletnih radova na izgradnji, firme SMB gradnja, imali uveravanja da će zgrada biti očišćenja od prašine i spremna za prijem prilično osetljive opreme. Prvobitni rok od 60 dana, dodaje naš izvor, u startu je zvučao nerealno kratko i otuda nije isključeno da je to bio ključni razlog zašto se na ovako primamljiv tender nisu prijavili i neki eminentniji proizvođači i distributeri TV tehnike, već faktički samo jedna manje poznata domaća firma s grupom, opet, poznatih podizvođača.

Denis Kolundžija (VOICE, naslovna fotografija: N1)