Skip to main content

Ruma: Predsednik komisije za štete obeštetio samog sebe

10. feb 2015. Istraživanja
4 min čitanja

Autor

Sanja Kljajić je novinarka Informativnog programa Radio-televizije Vojvodine. Završila je novinarstvo na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Članica je Nezavisnog društva novinara Vojvodine i saradnica Vojvođanskog Istraživačko-analitičkog centra "Voice", a radi i kao dopisnica za "Dojče vele". Za radijski prilog o finansijama Srpske pravoslavne crkve 2012. godine dobila je treću nagradu festivala "On the record".
Članu Opštinskog veća Opštine Ruma zaduženom za poljoprivredu Nebojši Đapiću isplaćeno je oko milion dinara iz budžeta Opštine zbog uništenih useva na državnom zemljištu, iako je on, kako tvrdi prethodna vlast, to zemljište ilegalno obrađivao. Naknada štete Đapiću je isplaćena na osnovu odluke komisije kojom je on predsedavao.

Đapić je 2010. godine počeo da obrađuje 180 hektara zemlje na takozvanoj rumskoj petlji, koja je bila namenjena građevinskim radovima i nije bila u Programu zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, te rumskim poljoprivrednicima nije bila ponuđena na licitaciji. On je tada predsedniku Opštine i njegovom zameniku poslao pismeni zahtev da mu izdaju tu zemlju u zakup. „Rekao sam im da je šteta da zemlja stoji neobrađena i da naprave neku cenu, pa da to ide na vansudsko poravnanje, jer su svi rokovi za licitaciju već prošli“, objašnjava Đapić za VOICE i dodaje da mu je zahtev „prećutno odobren“.

Nebojsa Djapic
Nebojša Đapić: Napravite neku cenu…

Međutim, krajem iste godine Opština je protiv njega podnela krivičnu prijavu zbog protivpravnog zauzimanja državnog zemljišta koje je namenjeno za poslovnu gradnju. Tadašnji predsednik Opštine Goran Vuković tvrdi da ni on ni njegov zamenik Dragan Kardaš, Đapiću nisu dali ni usmeno ni pismeno odobrenje da obrađuje tu zemlju. „Nisam mogao da mu dam nikakvo odobrenje, jer ta zemlja nije bila namenjena za obrađivanje. On je to jednostavno uzurpirao“, kaže Vuković za VOICE. Đapić odgovara da su prijavu protiv njega podneli zato što je on njima pretio tužbom. „Saznao sam da su, pod izgovorom da moraju da reše neka stambena pitanja, hteli zemlju da daju nekom Milanu iz Vognja. Ja sam rekao ’ili ga dajte na licitaciju, ili ga dajte meni, ako ga budete preprodavali, podneću krivičnu prijavu’, ali su me pretekli“, priča Đapić.

Mogao je zaraditi milion

Tako zemljište na rumskoj petlji ni 2011. nije uvršteno u Program, te Đapić ni te godine nije mogao da ga izlicitira, ali je nastavio da ga obrađuje. Međutim, zbog infrastrukturnih radova koji su počeli na rumskoj petlji, usevi su mu sve vreme bili uništavani. On je 2012. godine angažovao poljoprivrednog sudskog veštaka Iliju Bearu koji mu je retroaktivno za 2010, 2011. i 2012. godinu utvrdio štetu u iznosu od 921.510 dinara. „Postupak utvrđivanja štete je prilično jednostavan. Ja sam izlazio na lice mesta i video kolika je ta površina. Prinos se računa na osnovu opštinskog proseka, ali to je naplodnija zemlja u rumskoj opštini i sigurno je bila i iznad proseka“, objašnjava Beara za VOICE.

Goran Vukovic, arhiva sajta Opstine
Goran Vuković: On je to jednostavno uzurpirao

Profesor Poljoprivrednog fakulteta Milivoj Belić, međutim, tvrdi da je nemoguće retroaktrivno utvrditi štetu. „Može da se desi da svuda u svetu rodi, a da baš na toj parceli ne rodi. Moraju da postoje papiri, da se zna čija je parcela, ko je to obrađivao i kad, da postoje fotografije, snimci, podaci… U suprotnom je nedokazivo. To su banalnosti i verovatno se radi o nekoj mućki“, kaže Belić.

Đapić je Opštini u novembru 2012. uputio zahtev da mu se šteta nadoknadi, ali je nadležna komisija zahtev odbacila kao neosnovan i navela da je procena vrednosti propalog roda koju je izradio Beara manjkava i urađena bez utvrđivanja pravog stanja na terenu, jer nije jasno kako je veštak utvrdio površinu, vrstu useva i iznos štete retroaktivno za prethodne dve godine.

„A da li znate šta su demokrate radile?“

Krajem decembra 2013. godine Srpska napredna stranka preuzela je vlast u Rumi i Nebojša Đapić je, kao član SNS, izabran za člana Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu, a novoizabrani predsednik Opštine Dragan Panić ga je imenovao i za predsednika Komisije za utvrđivanje i procenu štete na poljoprivrednim usevima i objektima na teritoriji opštine Ruma.

U tročlanu komisiju je s njim imenovan i poljoprivredni sudski veštak Ilija Beara, a već na prvom zasedanju Komisija je odlučivala o Đapićevom ponovljenom zahtevu za isplatu nadoknade štete. „To je pravno gledano vrlo nezgodno. Komisija je formirana tako kako je formirana. Naravno da tu uvek može da se izvede sukob interesa, ali ja sam imenovan u tu komisiju po nalogu predsednika Opštine“, objašnjava Beara, a Đapić dodaje da je za predsednika Komisije imenovan iz drugih razloga i da nije učestvovao u radu kad se odlučivalo o njegovom zahtevu.

Sladjan Mancic
Slađan Mančić: A znate li šta su demokrate radile…

Komisija je s dva glasa za i jednim uzdržanim Đapiću odobrila isplatu naknade štete, a tadašnji predsednik Opštine Dragan Panić je potpisao vansudsko poravnanje. Na pitanja VOICE-a o ovom slučaju, aktuelni predsednik Opštine Slađan Mančić odgovara – pitanjem. „A da li znate kome su demokrate za vreme svog mandata isplatile naknadu štete? Bosnić i Lalošević su uradili isto što i Đapić. Jednom je isplaćeno preko 13.000 evra, a drugom tri ili četiri hiljade. Zašto je njima moglo da bude isplaćeno, a Đapiću nije? Ja ne znam razlog, ali mogu da pretpostavim da se radi o politici, jer je Đapić tada bio član Srpske radikalne stranke s (današnjim predsednikom Skupštine opštine Aleksandrom) Martinovićem“, priča Mančić. Bivši predsednik Opštine Goran Vuković odgovara da je lokalnim zemljoradnicima Đurađu Bosniću i Radovanu Laloševiću odšteta isplaćena zato što su oni regularno izlicitirali zemljište na tri godine. „Bosnić je tu imao posejanu šećernu repu, ali se desilo da je u međuvremenu počela izgradnja industrijske zone. Kako i predviđa ugovor o zakupu, urađena je procena štete i njemu je isplaćen taj novac. Ne sećam se koja je suma bila u pitanju“, navodi Vuković.

Nebojša Đapić više nije član Komisije za utvrđivanje štete, jer, kako kaže, ne želi da njime bilo ko „ispira usta“. Predsednik Opštine, s druge strane, tvrdi da je on smenio komisiju, jer ima „druge planove i ideje kako to treba da funkcioniše“.

Zemljište na rumskoj petlji Đapić i dalje obrađuje, ali je, kako kaže, taj deo značajno manji, dok iz Opštine najavljuju da će na to mesto dovesti investitore.

Sanja Kljajić (VOICE)