Skip to main content

Dević: Obavestiću EU o postupcima tužioca u aferi ATP Vojvodina

10. feb 2015. Aktuelno
2 min čitanja

Investitor Autotransportnog preduzeća (ATP) Vojvodina iz Novog Sada Ilija Dević najavio je danas da će obavestiti Evropsku komisiju o postupcima osnovnog javnog tužioca u Novom Sadu, koji je odbacio njegovu krivičnu prijavu vezanu za aferu oko izgradnje međumesne autobuske stanice u glavnom gradu Vojvodine.

“O podnetoj prijavi, načinu odbacivanja, postupcima tužioca koji su u potpunosti suprotni zakonu obavestiću nadležne organe u Evropskoj komisiji i organe koji će ispred te institucije vršiti proveru rada pravosudnih organa pri otvaranju poglavlja 23-24 za pristupanje Evropskoj uniji”, naveo je Dević u saopštenju za javnost.

On je ocenio da je tužilaštvo u Srbiji “rak rana srpskog društva”, jer i dalje radi “pod pritiskom tajkuna, moćnika, kriminalnih grupa, a u želji da bude dopadljivo političarima”.

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu je 20. januara ove godine odbacilo Devićevu krivičnu prijavu protiv bivše gradonačelnice Novog Sada Maje Gojković, bivšeg direktora Zavoda za izgradnju grada Igora Mirovića i još osam osoba, zbog sumnje da su Novom Sadu pričinili štetu od 400 miliona dinara, koja je dokazana pravosnažnom izvršnom sudskom presudom, nakon čega je Grad Novi Sad ATP Vojvodini platio štetu.

Dević je optužio Više javno tužilaštvo u Novom Sadu da je “bez ikakvog razloga, sa namerom da osujeti” pokretanje krivičnog postupka i motivisano činjenicom da se radi o visokim funkcionerima Srpske napredne stranke i državnim funkcionerima prosledilo krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužiocu u Novom Sadu, iako je ta prijava bila u nadležnosti Višeg javnog tužilaštva.

“Ovakvim nezakonitim postupkom Tužilaštvo izlazi u susret okrivljenima i sadašnjem gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, koji nije pokrenuo regresnu tužbu protiv odgovornih lica koja su načinila štetu gradu u roku od šest meseci od naplate štete, niti je pokrenuo bilo kakav krivični postupak, a sa računa Grada Novog Sada je skinuto oko 400 miliona dinara”, naveo je Ilija Dević.

Evropska komisija je ranije aferu oko ATP Vojvodine stavila na spisak 24 sporne privatizacije u Srbiji, kao jedini slučaj privatizacije u kojem je oštećen investitor.

Ilija Dević je u maju mesecu 2014. godine od predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića zatražio da se konačno ispita afera oko izgradnje međumesne autobuske stanice u Novom Sadu. On je tada ocenio da želi da ga uništi “političko-kriminalna družina” i podsetio da je dobio spor protiv Grada Novog Sada, a potom je tužilaštvo podnelo protiv njega “iskonstruisanu” krivičnu prijavu i odredilo mu pritvor.

Specijalni tužilac Miljko Radisavljević rekao je početkom februara prošle godine da je Deviću određen pritvor nakon što je saslušan u okviru istrage privatizacije ATP Vojvodine i precizirao da se sumnjiči za utaju poreza i zloupotrebu položaja.

Dević je upitao šta se desilo sa krivičnim prijavama koje je on podnosio od 2007. godine do danas.
Dević je 2006. godine zaključio ugovor sa tadašnjom gradonačelnicom Novog Sada Majom Gojković o izgradnji nove autobuske stanice. Taj objekat je završen, ali grad nikada nije preusmerio saobraćaj na novu lokaciju. Zbog dospelih rata kredita, ATP Vojvodina je otišla u stečaj, a Dević je podneo tužbu za naknadu štete. Grad Novi Sad je osuđen da plati Deviću 300 miliona dinara sa kamatom.

Opozicija je u Novom Sadu u više navrata prozivala visoke funkcionere Srpske napredne stranke Maju Gojković i Igora Mirovića, zbog afere sa ATP Vojvodinom.

(Autonomija)