Skip to main content

Srbijagas krenuo u preuzimanje DP Novi Sad Gasa, smenjen direktor

18. okt 2019. Ekonomija
2 min čitanja

Upravni odbor Društvenog preduzeća Novi Sad Gas smenio je danas većinom glasova dosadašnjeg direktora Jovu Vujanovića i imenovao za novog zastupnika Milana Đukića, izvršnog direktora za pravne poslove u Srbijagasu.

Ovo je prvi korak Srbijagasa ka preuzimanju Novi Sad Gasa, koji prema tom preduzeću ima dugovanja koja se mere u milijardama dinara.

Novi direktor Novi Sad Gasa Milan Đukić potvrdio je svoje imenovanje za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) i rekao da je Agencija za privredne registre registrovala promenu danas u 16 časova.

„Moj plan je da DP Novi Sad Gas bude što pre preuzet od strane Srbijagasa na osnovu potraživanja koja postoje od ovog preduzeća“, rekao je Đukić.

Na pitanje koliko ta potraživanja iznose, Đukić je kazao da su ona „predmet spora“, da će biti naknadno utvrđena, ali je dodao da su „veoma ozbiljna i visoka“.

Ko je Milan Đukić?

Prema podacima iz poslovnih registara, novi direktor DP Novi Sad Gas je zastupnik Rukometnog kluba Vojvodina. Takođe je i član nadzornog odbora preduzeća MSK iz Kikinde, u vlasništvu Srbijagasa.

Đukić je takođe i predsednik nadzornog odbora u Specijalna Luka doo, takođe u vlasništvu Srbijagasa.

Međutim, uvidom u podatke Narodne banke Srbije vidi se da je Srbijagas blokirao DP Novi Sad Gas još 26. februara prošle godine i da je iznos blokade na današnji dan 8.881.281.060,62 dinara.

Kako je VOICE ranije pisao, Društveno preduzeće Novi Sad Gas, koje se bavi distribucijom gasa i gasifikacijom, imao je milionska dugovanja prema Srbijagasu, uprkos tome tome što godinama unazad ovo društveno preduzeće ima dobru naplatu za gas.

Uprkos svemu tome, status društvenog preduzeća omogućilo da ta firma ima nejasan status prema kojem se ona suštinski ponaša kao privatno preduzeće, a obavlja poslove kao javno komunalno preduzeće. Ipak, ostaje nejasno zbog čega ovom preduzeću nije oduzeta dozvola za obavljanje posla od javnog značaja.

Kako je VOICE pisao 2016. godine, sumnjalo se da je DP Novi Sad Gas, na čelu sa Vujanovićem, nelegalno gradio gasnu infrastrukturu i nejasno je na osnovu čega je to preduzeće korisnicima gasa sa takve infrastrukture naplaćivalo račune.

Direktor Vujanović je u isto vreme bio predstavnik nekoliko firmi koje su sarađivale sa DP Novi Sad Gas, a preko firme koja je tada bila registrovana na njegovoj adresi pokušavao je i da otkupi dug koji je nastao dok je bio na čelu DP Novi Sad Gas, čime bi se stekli uslovi da firma na njegovoj adresi postane vlasnik DP Novi Sad Gas.

U tadašnjem odgovoru iz Ministarstva rudarstva i energetike bilo je navedeno da je AP Vojvodini povereno pravo vršenja inspekcijskog nadzora i da se za eventualne nepravilnosti u radu DP Novi Sad Gas potrebno obratiti Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku. U toj vojvođanskoj instituciji, međutim, za VOICE je 2016. rečeno da DP Novi Sad Gas nije u njihovoj nadležnosti.

Međutim, ni dan-danas nije jasno ko je stvarni vlasnik ovog preduzeća, jer je u APR-u još uvek naznačeno da je reč o društvenom kapitalu.

U maju ove godine Srbijagas je na osnovu duga kupio većinski udeo u firmi „Bijeljina gas“ iz Bijeljine, čiji je većinski vlasnik bilo DP Novi Sad Gas.

VOICE je pokušao da stupi u kontakt sa Jovom Vujanovićem, ali on nije bio dostupan za komentar.

Ekipa VOICE (arhivska fotografija)