Skip to main content

Stručnjaci: Centralizacija informisanja veoma opasna, najugroženiji lokalni mediji, a štetu trpe građani

01. apr 2020. Analitički članci
7 min čitanja

Autor

Natalija Jakovljević dopisnica je agencije Beta iz Subotice od 2012. godine. Novinarstvom se bavi od 2009. godine. Trenutno radi kao novinarka portala Magločistač iz Subotice, dopisnica Agencije Beta i Radija Slobodna Evropa i saradnica VOICE-a i Autonomije. U proteklom periodu radila je i kao dopisnica Danasa. Članica je Suda časti NDNV-a. Povremeno sarađuje sa portalom Cenzolovka, Centrom za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS); Fondacijom "Slavko Ćuruvija", BIRN-om, portalom Kosovo 2.0, Međunarodnom organizacijom Globalna Inicijativa. Radila je kao novinarka i spikerka na Radio Subotici, a 2015. godine je osnovala UG "Centar građanskih vrednosti" Subotica koji se bavio prikupljanjem pomoći za migrante, a ujedno je i osnivačica portala Magločistač.

Donošenjem novog, spornog Zaključka kojim Vlada Srbije navodno reguliše borbu protiv dezinformacija u vreme pandemije kovida-19, po mišljenju medijskih stručnjaka i pravnika, koji su govorili za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE), uvodi se totalna cenzura koja će posebno pogoditi regionalne i lokalne medije, a najviše će ispaštati građani koji žive van glavnog grada. Ovakvim zaključcima Vlada Srbije je onemogućila lokalnim institucijama da iznose podatke od javnog interesa, a građanima je uskratila informacije koje su do sada dobijali putem lokalnih medija u svojim gradovima i opštinama, upozoravaju naši sagovornici.

Medijski ekspert i analitičar Davor Marko iz Subotice ocenio je za VOICE da Vladin Zaključak ima elemente cenzure koji ukazuju na centralizovan način informisanja, preko tela koji kontroliše izvršna vlast, i koji – bar je do sada takav utisak – ne primenjuje principe dvosmerne komunikacije i ne odgovara na realne informativne potrebe, kako medija tako i građana Srbije.

Davor Marko: Ovim se guše sloboda informisanja, profesionalne norme i standardi koji su za medije obavezujući (Foto: privatna arhiva)

”Ne vidim pozitivne posledice ovakvog pristupa, naprotiv to može doprineti širenju panike usled nedovoljno informacija, odnosno neprarovremenih informacija koje se odnose na lokal. Drugo, nagoveštaj da bi se sve što ne dolazi od ovoga organa moglo smatrati dezinformacijom i podlegati pravnim posledicama, takođe je vrlo opasno. Ono zapravo guši svaku slobodu informisanja, profesionalne norme i standarde koji su za medije obavezujući. Treće, ovako će najviše ispaštati lokalni i regionalni mediji, odnosno građani koji žive van glavnog grada”, kazao je Marko.

Programski menadžer Nacionalne koalicije za decentralizaciju Danijel Dašić iz Niša rekao je za VOICE da je jedini zaključak koji se može izvesti iz ove serije spornih uredbi i zaključaka da se vlast, umesto borbe protiv pandemije Covid-19 virusa, odlučila za borbu protiv slobodnih medija, pogotovu onih na lokalu.

“Ako vlast već nedeljama filtrira i blokira informacije na lokalu, ako se trudi da smanji obim izveštavanja na nacionalnom nivou, i uz to smanjuje čak i broj medija i novinara koji prisustvuju istim, što je rezultiralo i ograničenim brojem pitanja koje mogu da se postave na takvim retkim prilikama gde stručnjaci mogu da daju odgovore, onda se radi o totalnoj cenzuri. Kako god zvali ponašanje ove vlasti prema medijima, ona izgleda kao cenzura, deluje kao cenzura, i nakon ovog zadnjeg zaključka, i zvuči kao cenzura”, kazao je Dašić.

Danijel Dašić: Umesto borbe protiv pandemije vlast se odlučila za borbu protiv slobodnih medija, (Foto: Medija i reform centar Niš)

Dodao je da ovakvo ponašanje nema nikakvog uporišta u logici i zdravom razumu, koji „vrište“ iz sveg glasa da samo tačna, pravovremena i pouzdana informacija može da bude prevencija cenzuri, limitiranju i centralizaciji , jer to otvara put dezinformacijama i haosu koji proizvodi.

Advokat Veljko Milić za naš portal napominje da se ovim zaključkom Kriznom štabu daje isključivi monopol da raspolaže informacijama o koroni, kao i da se za prenošenje informacija koje ne potiču od Kriznog štaba, bez obzira da li su istinite ili nisu, preti pozivanjem na odgovornost za širenje lažnih vesti i dezinformacija.

“Može se zaključiti da ovakva mera može dovesti do cenzure medija, koja nije primerena u demokratskom društvu, kada je u pitanju izveštavanje o korona virusu”, kazao je Milić.

Novinar portala Pančevo Si ti Nenad Živković ističe da je svako mešanje države u slobodu izražavanja potpuno neprihvatljivo, čak i tokom vanrednog stanja, zato što novinari upravo u ovakvim situacijama treba da, baveći se profesionalno svojim poslom, blagovremeno, objektivno i nepristrasno obaveštavaju javnost.

Nenad Živković: Država treba da vodi računa o izveštavanju medija koji su pod njenom kontrolom, a koji su zapravo pravi širitelji dezinformacija i straha (Foto: Vladimir Dimitrić)

“Upravo suprotno, država bi trebala da vodi računa o načinu izveštavanja medija koji su pod njenom kontrolom, koji su zapravo pravi širitelji dezinformacija i straha, haosa i pometnje, a ne one medije koji se profesionalno bave svojim poslom”, kazao je Živković za VOICE.

On je podsetio da je i manjim sredinama ovim još teže baviti se profesionalno novinarstvom, jer se uspostavlja dodatni nadzor nad medijima.

Lokalne samuprave odavno “uvenule” u partokratiji

Davor Marko smatra da će zbog ovakvih odluka ispaštati lokalni mediji koji svoj posao rade profesionalno i da će na ovaj način lokalno stanovništvo dobijati informacije isključivo iz centralizovanih izvora.

“Zbog ovoga će lokalni mediji, potencijalno, izgubiti i deo svoje publike, a samim tim svoju misiju i smisao. Izgubiće  pravo na ekskluzivu, odnosno da se isključivo bave lokalnim temama, zatim da istražuju teme koje su važne, sporne i problematične u određenoj sredini. I njihova publika će se zbog centralizacije okretati nacionalnim i velikim medijima jer će oni primarno prenositi informacije koje će dolaziti iz centralizovanog organa”, rekao je Marko.

Danijel Dašić smatra da ovo ipak nije gušenje lokalne samouprave, jer je, kako kaže, ona u zadnjih nekoliko godina a naročito nakon donošenja poslednjih izmena Zakona o finansiranju lokalne samouprave, “uvenula od gljivične bolesti zvane partokratija”, koju više ni ne primećujemo kao bolest, već više kao način života u zlatno doba.

“Ovde se više radi o pokušaju da se i malobrojni nezavisni lokalni mediji obuzdaju, jer građani u ovakvoj situaciji, mnogo lakše dolaze u situaciju da se uvere ko ih informiše, a ko dezinformiše. A to može da dovede do ozbiljnog osipanja onih ‘vernih’ pristalica koji na žalost samo fizički žive u ovoj državi, dok im je um u našem ‘ružičasto srećnom pravu da znamo sve’”,ocenio je Dašić.

Imajući u vidu da je u toku vanredno stanje, izvršna vlast svojim odlukama može da menja postojeća zakonska rešenja i da ograničava prava koja su ustanovljena različitim zakonima, napominje Veljko Milić i dodaje da takva ograničenja ne bi smela biti neproporcionalna.

“Naravno da se će lokalnim medijima biti otežano da dolaze do infomacija o korona virusu na lokalu, a samim tim i građani na lokalu će biti lošije informisani o korona virusa u svom mestu”, kazao je Milić.

Veljko Milić: Kriznom štabu daje se isključivi monopol da raspolaže informacijama o koroni

On je ukazao i na činjenicu da se ne može govoriti o kršenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja zbog toga što izvršna vlast u vanrednom stanju ima pravo da uvodi mere kojima ograničava prava koja su ustanovljena ovim zakonom, “ali da su te mere neproporcionalne i podložne preispitivanju”, rekao je Milić.

Prema mišljenju Nenada Živkovića, lokalni mediji i dalje treba profesionalno da se bave svojim poslom i da ne brinu zbog eventualnih neprijatnosti koja dolaze od strane države.

“Novinari u manjim sredinama ne treba da se zbog ovog naročito uznemiravaju ili da menjaju bilo šta u uređivačkoj politici ukoliko rade u medijima koji se profesionalno bave ovim poslom”, smatra Živković.

NKD: Vlada da povuče akt o centralizovanom informisanju

Nacionalna koalicija za decentralizaciju saopštila je danas da je zabrinuta zbog Zaključka Vlade Srbije kojim se predviđa centralizovano prikupljanje i objavljivanje podataka isključivo preko Vlade ili lica koja ovlasti republički Krizni štab, što lokane medije i njihovu publiku i formalno dovodi u situaciju još slabije informisanosti.

“To će dovesti do potpunog prekida komunikacije između lokalnih zvaničnika i stručnjaka prema medijima, pa se bojimo da će, u nedostatku relevantnih lokalnih informacija, građani još više verovati lokalnim glasinama koje se u ovakvoj situaciji masovno šire i izazivaju stresove i paniku”, upozoravaju iz ove organizacije.

NKD je sproveo mini istraživanje među urednicima i novinarima nekoliko lokalnih medija iz svih delova Srbije koje je pokazalo da je proces informisanja na lokalu i pre donošenja pomenutog zaključka Vlade Srbije u većini lokalnih sredina bio nedovoljan i nezadovoljavajući.

“Obraćanje gradskih i opštinskih zvaničnika svodilo se, u najvećem broju slučajeva, na informisanje o primeni mera propisanih vanrednim stanjem, dok su stručne, edukativne i servisne informacije o neophodnim ponašanjima za suzbijanje epidemije na lokalu, uglavnom izostajale”, navodi se u saopštenju Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Oni su pozvali Vladu Srbije da ovaj zaključak, kojim se šalje poruka da je jedino u Beogradu, u Vladi Srbije, moguće dobiti relevantne i stručne informacije, povuče jer vanredno stanje ne sme biti blokada slobode medija i prava na obaveštenost, zagarantovanih Ustavom Republike Srbije.

Lokalno stanovništvo osuđeno na centralizovane vesti ili problematične izvore

Davor Marko upozorava da će na kraju sama lokalna publika tražiti informacije iz svoje zajednice i da to lako može da dovede do konzumiranja informacija iz neproverenih izvora, što je veoma opasno.

“Pošto će lokalni mediji biti izbačeni iz ‘komunikacijske igre’, osloniće se na neformalne, neproverive, i po mnogo čemu problematične izvore”, kazao je Marko.

Danijel Dašić smatra da posledice ovakve centralizacije i cenzure informacija, pogotovo na lokalu, mogu biti samo loše i još gore.

“Kratkoročno, i ovako poljuljano poverenje građana u vlast, koje je ključ stabilnosti u svakoj vanrednoj situaciji, se smanjuje na nivo koji samo može da proizvede dodatne probleme. Ako u lokalnoj zajednici, u kojoj skoro svako zna svakoga, ili zna ko zna nekoga, pokušate da sakrijete od javnosti nečiju smrt od Covid-19 virusa, ili da je objavite sa nerazumno dugačkim odlaganjem, dobijate totalno urušavanje sistema informisanja, gde građani prestaju da veruju zvaničnim informacijama, i počinju da prikupljaju polu istine i dezinformacije, koje onda na plodnom tlu teorije zavera i nepoverenja mogu da naprave džunglu u kojoj više niko nikome ne veruje”, kazao je Dašić.

On dodaje da dugoročno možemo očekivati još veću polarizaciju društva, uz opasku da je „od stabilne diktature jedino je gora nestabilna diktatura, koja nas očekuje nakon završetka ove epidemije u Srbiji“.

Natalija Jakovljević (VOICE)