Skip to main content

Subotica: Krivične prijave zbog lažnih obećanja o poslu

29. nov 2016. Aktuelno
2 min čitanja

Subotička Policija podnela je danas krivične prijave Osnovnom javnom tužilaštvu protiv tri osobe, zbog sumnje da su izvršile više krivičnih dela prevare i tako stekle protivpravnu imovinsku korist od preko 3,3 miliona dinara.

“Osumnjičeni se terete da su, u toku 2014. i 2015. godine, lažnim oglašavanjem i predstavljanjem, doveli u zabludu 13 osoba iz Subotice, nudeći im zaposlenje u Kulturnom centru u Subotici, koji bi trebalo da otvore u gradu i deo je Ministarstva kulture Srbije. Oštećeni su za obuke i licence, koje su im navodno potrebne za dalji rad, bili u obavezi da uplate po dve hiljade evra”, navodi se u policijskom saopštenju za javnost.

Ministarstvo kulture i informisanja podnelo je početkom juna krivičnu prijavu protiv udruženja građana Sub-medija iz Subotice, zbog sumnje da su falsifikovali pečat ministarstva i izvršili prevaru.

Ministarstvo kulture je demantovalo i da je dodelilo podršku Sub-mediji u toku 2015. godine, što su predstavnici tog udruženja ranije navodili.

Osnovnom javnom tužilastvu u Subotici podneta je krivična prijava kojom se ta Sub-medija tereti za lažno predstavljanje, falsifikovanje isprave i prevare, objavio je u junu Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Ministarstvo je demantovalo i ranije navode Sub-medije da u Subotici postoji radna jedinica Sekretarijata za kulturu, kao podružnica Ministarstva kulture.

Na republičkom nivou ne postoji Sekretarijat za kulturu, a ministarstvo ne lokalnom nivou nema „radne jedinice“, niti „podružnice“, navodi se u odgovoru koji je ministarstvo dostavilo VOICE-u.

Predstavnici Sub-medije su u februaru 2015. godine na jednom od subotičkih sajtova predstavili javnosti planove i program rada za narednih 10 godina i naveli da to uključuje osnivanje savremenog kulturnog centra u Subotici, koji je navodno trebalo da se bavi realizacijom velikih projekata odobrenih putem fondova Evropske unije (ECC i CEP).

ECC i CEP su za VOICE demantovali da su finansirali projekte Udruženja Sub-media.

VOICE je objavio i svedočenja nekoliko građana koji tvrde da su Sub-mediji dali, bez bilo kakvog ugovora, hiljade evra u zamenu za zaposlenje.

Ti građani, koji su želeli da ostanu anonimni, naveli su da su spremni da na sudu potvrde sve svoje navode.

U današnjem saopštenju subotičke policije navedeno je da se sumnja da ima više oštećenih građana nego što je dosadašnjim radom utvđeno i da ih pozivaju da se jave u Policijsku upravu u Subotici.