Skip to main content

Tribina u Vajskoj: Želimo normalan i zdrav život, a ne da obolevamo od raka (VIDEO)

21. mar 2023. Aktuelno
3 min čitanja

Za problem spaljivanja kablova i veliko zagađenje u Vajskoj isključivo su krive institucije

Institucije vrlo lako i brzo mogu da reše problem spaljivanja kablova i otpada u mestu Vajska u opštini Bač, koji ima katastrofalne posledice po zdravlje stanovništva kroz zagađenje vazduha i zemljišta, rečeno je večeras na tribini u Vajskoj.

Kako je rečeno, poenta je u tome da institucije moraju da primene zakone i propise i prestanu da dozvoljavaju velikim kompanijama da otkupljuju bakar koji je dobijen spaljivanjem kablova i otpada, jer je to ilegalno.

U atarima Vajske, sela u opštini Bač, godinama unazad pojedine grupacije lokalnih žitelja spaljuju velike količine otpada kako bi na najbrži način dobili bakar, koji potom preprodaju.

Meštani kažu da se zbog toga nad selom neretko nadvije crni dim koji je, prema ocenama stručnjaka, izuzetno kancerogen.

Meštani su takođe potvrdili novinarima da je stopa kancera u selu na visokom nivou.

Meteorolog, osnivač Nacionalne ekološke organizacije, Milenko Jovanović rekao je da nisu odgovorni oni koji spaljuju kablove i otpad bez posledica i bez kontrole.

“Ljudi na taj način omogućavaju svojim porodicama egzistenciju. Ali, to je tihi ubica i dugotrajno će da skraćuje živote meštanima. Krive su institucije koje moraju da sprovode zakone i propise. Rešenje je da se zaustavi krajnji sakupljač sirovine, koji to prodaje nekoj velikoj kompaniji, jer ta kompanija ne sme da primi. To država može rešiti za čas. Dakle, rešenje je jednostavno”, naveo je Jovanović.

Nataša Gligorijević iz Centra za održivi razvoj Srbije kazala je da paljenje kablova u svrhe prodaje bakra kao problem postoji i na Novom Beogradu i u drugim gradovima Srbije.

Ona je kazala da je moguće da se kablovi bezbedno recikliraju i da postoje modeli za to, kojima bi se sakupljačima sekundarnih sirovina, kojih u Srbiji ima između 60 i 80 hiljada, omogućila legalna i bezbedna egzistencija.  

Lekar Dejan Žujović, specijalista pulmologije, rekao je da se prilikom spaljivanja kablova, gume i sličnih vrsta otpada među ubedljivo najkancerogenijim materijama koje postoje.

“To nije zagađenje, to je ubijanje jednog čoveka, jednog sela, jedne nacije”, ocenio je Žujović.

Dodao je da građani Srbije žive u proseku najkraće u Evropi.

Žujović je rekao da se u Skupštini Srbije „jedan minut“ nije diskutovalo o problemu zagađenja u Srbiji, a 300.000 evra je uloženo za prečiščavače vazduha u zgradi parlamenta.

Tribina je održana na otvorenom, ispred mesne zajednice i na platou u blizini lokalne pijace pred oko 300 ljudi.

Zdravko Vulin iz grupe građana “Moj Bač” rekao je da se tribina održava na otvorenom jer “nisu nam dali salu Vatrogasnog doma uz obrazloženje da je sala ‘zauzeta do daljneg’”.

“Dakle, ne samo da su nam vazduh i zemljište zagađeni, već smo zagađeni strahom. Želimo da pričamo slobodno. Ćutanje je saučesništvo, ne sklanjajte se pred lošijima od vas samo zato što ste pristojni. Želimo normalan i zdrav život, a ne da obolevamo od raka”, poručio je Vulin.

Dodao je da spaljivanje kablova i otpada nije dobro ni za one koji pale a nije dobro ni za njihove  komšije.

“Kancerogeni vazduh i kancerogene materije ne biraju, ne pitaju iz kojih smo stranaka i grupa građana. Više od 30 godina se kompletna opština Bač devastira. Ako ne preuzmemo stvar u svoje ruke, nestaće i ovo divno mesto i opština Bač”, poručio je Vulin.

Skup je obezbeđivala policija.

O ovoj temi prvi je izveštavao VOICE, a prisutni građani pozdravili su velikim aplauzom mladog novinara VOICE-a i Autonomije Petra Alimpijevića.

Dinko Gruhonjić i Petar Alimpijević (VOICE i Autonomija)