Skip to main content

Aktivisti: Gradonačelnik Zrenjanina obmanjuje građane i o zagađenju vazduha

14. nov 2021. Analitički članci
6 min čitanja

Na nekoliko mernih mesta izmerena koncentracija PM čestica zbog koje je kvalitet vaduh opasan ili veoma loš

Autor

Darko Šper, urednik u Centralnom desku Radio televizije Vojvodina (pre toga dve godine urednik Web portala RTV). U Novinskoj agenciji Beta radio je od 2001. do 2013. godine. Kao novinar radi od 1995. godine u Radiju Zrenjanin. Radio je kao novinar-dopisnik u Dnevnom listu "Blic" (1997); Dnevnom listu „Glas Javnosti“ (1997-1999); Radiju B92 (1997-1999); Građanskom listu (2001- 2005); Radiju „Kojot“ (2001 - 2005); ANEMu (2001 - 2005); i Super televiziji (2006 - 2009). Povremeno, od sredine 2005. godine, sarađivao je sa Balkanskom istraživačkom mrežom novinara (Balkan Investigative Reporting Network - www.balkaninsight.com) izveštavajući iz Vojvodine. Tokom 2008. godine učestvovao je sa još nekoliko kolega iz Srbije u zajedničkom projektu NUNS-ovog Centra za istraživačko novinarstvo i u tom periodu objavio tekst o korupciji u pravosuđu Srbije. Dobitnik nagrade za istraživačko novinarstvo u okviru projekta Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) "Mediji i lokalne samouprave". Kao novinar Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra jedan od dobitnika Nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo u Srbiji za 2015. godinu.

Zrenjanin ne spada među gradove u Srbiji u kojima građani udišu najzagađeniji vazduh, ali nije ni u društvu gradova koji se mogu pohvaliti da njegovi stanovnici, posebno tokom zimskih meseci, trebaju da budu spokojni zbog aerozagađenja. Nedavno je gradska vlast objavila podatke po kojima u Zrenjaninu ne postoji aerozagađenje, a gradonačelnik Simo Salapura je o tome govorio i za lokalne medije. Iako je Salapura tvrdio da je kvalitet vazduha u Zrenjaninu zadovoljavajući i da su svi parametri u dozvoljenim granicama, izveštaji sa terena to su ga demantovali.

Primera radi, u Zrenjaninu je 9. novembra na nekoliko mernih mesta izmerena koncentracija PM čestica zbog koje je kvalitet vaduh opasan ili veoma loš. Očekivano, građani Zrenjanina koji imaju mogućnost da na društvenim mrežama prate nivo aerozagađenja u relanom vremenu zbog toga su zabrinuti ali i veoma ljuti na gradonačelnika jer gradska vlast krivotvori podatke o nivou zagađenja vazduha u gradu koji već ionako ima dovoljno problema po pitanju vode za piće i otpadnih voda.

Zrenjanin, Bačka ulica, 09. nevembar 2021.

Iz Grada tvrde da im je dostavljen izveštaj kvaliteta vazduha na osnovu monitoringa sprovedenog automatskim i manualnim merenjima tokom poslednjih šest meseci od strane Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i Zavoda za javno zdravlje u Zrenjaninu. Automatski monitoring je izvršen preko stanice koja je u sastavu Lokalne mreže automatskog monitoringa kvaliteta ambijentalnog vazduha, dok je manualni monitoring izvršio Zavod za javno zdravlje.

„Na osnovu tog izveštaja, svi parametri merenja, kada su gasovi u pitanju, bili su u dozvoljenim granicama, pa se može reći da je vazduh čist i nezagađen u posmatranom periodu godine. Izmerene količine sumpor-dioksida, azotnih oksida i olova su ispod dnevne granične/tolerantne vrednosti za posmatrani period, dok u koncentraciji PM10 suspendovanih čestica postoje dnevna prekoračenja tokom grejne sezone, ali parametri ne prelaze propisane vrednosti na godišnjem nivou“, piše na sajtu grada Zrenjanina.

Ovaj izveštaj bez provere podataka prenelo je više medija, a gradonačelnik Salapura dodatno je pojasnio rezultate na jednoj lokalnoj televiziji rekavši da se kvalitet vazduha redovno kontroliše, te da će u narednom periodu kontrole biti i učestalije, jer je u planu uvođenje novih mernih mesta na teritoriji Zrenjanina.

„Time će se dobiti kompletnija slika kada je kvalitet vazduha u našem gradu u pitanju, što će omogućiti pravovremeno reagovanje ukoliko dođe do nekog zagađenja. Možemo da kažemo da su Zrenjaninci bezbedni kada je kvalitet vazduha u pitanju, rekao je Salapura.

Građanski aktivista i stručnjak za upravljanje otpadom Gojkan Stojinović naveo je za VOICE da ga Salapura nije iznenadio svojim pojavljivanjem kako bi govorio o periodu od poslednjih šest meseci kada je zagađenje vazduha u gradu bilo u očekivanim donjim granicama.

„Ono što me zabrinjava je odlučnost gradonačelnika da se bavi vrlo ozbiljnim stručnim temama od velike važnosti za zdravlje građana sa nivoa političkih poena. On najavljuje postavljanje novih merača kvalieta vazduha a da o njima niko ništa ne zna“, upozorio je Stojinović.

Gojkan Stojinović (Foto: Facebook)

On je napomenuo da je Plan monitoringa kvalieta vazduha zakonom propisan dokument koji svaka jedinica lokalne samouprave mora da ima i koji govori o vrstama emisija zagađenja koja se mere, njihovim propisanim minimalnim dozvoljenim koncentracijama, kao i frekvenciji merenja i načinu i vrsti obaveštavanja javnosti o rezultatima.

Ovakav dokument u Zrenjaninu ne postoji, odnosno gradska uprava na čijem je gospodin Salapura čelu ga nije do sada donela niti usvojila nakon što je prethodni Plan monitoringa kvaliteta vazduha istekao na proleće ove godine, pa nije jasno na osnovu čega gradonačelnik već sada unapred zna gde će biti postavljeni novi merači kvaliteta vazduha“, rekao je Stojinović.

Zrenjanin, magistrala. 09. novembar 2021.

Uz upozorenje da u izradi i usvajanju ovog važnog planskog dokumenta mora učestvovati i zainteresovana javnost, izrazio je nadu da predstavnici grada nisu usvojili pomenuti plan bez znanja građana Zrenjanina. Naime, pored postojećih mernih mesta koje se nalaze na Trgu Dositeja Obradovića, Bulevara Veljka Vlahovića i Mesnoj zajednici Elemir, Salapura je najavio da će na predlog Zavoda za javno zdravlje biti uvedene merne stanice i u okviru sportskog centra “Partizan”, u Mužlji i u blizini Gerontološkog centra.

GRADONAČELNIK ĆUTI O KONCENTRACIJAMA PM ČESTICA

Aktivista ZRAK-a Jovan Čabrilo je za VOICE istakao da su koncentracije PM čestica u Zrenjaninu promenjive tokom godine, a da se najviše beleže tokom jeseni i zime, a delom i tokom proleća. Dakle, period sa najvećim koncentracijama je period oktobar-mart, dok su od aprila do oktobra u Zrenanjaninu prihvatljive vrednosti, a upravo je o tom periodu govorio gradonačelnik. Problem je u tome što je zagađenje PM česticama već uveliko iznad dozvoljenih vrednosti u Zrenjaninu, jer je grejna sezona u jeku.

„Nesumnjivo je da najređe viđamo koncentracije koje su zapravo najpovoljnije, a to je do 50 mikograma po kubnom metru, što je maksimalna vrednost koju Svetska zdravstvena organizacija smatra bezbednom za zdravlje. Vrednosti veće od 50 mikrograma su, na žalost, gotovo svakodnevne vrednosti u zimskom delu godine, i najviše koncentracije mere se obično u sumrak (zalazak sunca), kao i rano ujutru. Tada obično nema vetra, i ukoliko nema i padavina, ovakve koncentracije su zagarantovane“, rekao je Čabrilo.

Prema njegovim rečima, zimi se povremeno dešava da koncentracije budu i 5-6 puta veće od dozvoljenih, odnosno da pređu 200 mikrograma po metru kubnom, a to se dešava gotovo najmanje jednom nedeljno. To su vrlo opasne koncentracije i za potpuno zdrave ljude, a ove vrednosti zahtevaju ostanak u zatvorenom prostoru i nošenje zaštitne maske N-95, upozorio je sagovornik VOICE-a.

Jovan Čabrilo (Foto: VOICE)

ZRAK u ovom trenutku ima nekoliko mernih instrumenata koji su postavljeni na više lokacija po gradu. Ti senzori su postavljeni u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom, a u sve je bio uključen i Čabrilov specijalizovani internetski portal „Vojvodinameteo“. Ovi merni instrumenti nalaze se upravo na lokacijama na kojima je izmerena koncentracija PM čestica zbog koje je kvalitet vaduha 9. novembra u Zrenjaninu bio opasan ili veoma loš. U Bačkoj ulici izmerena je koncentracija PM čestica od 137 mikrograma po kubnom metru, a u Cara Dušanovoj ulici 68 mikrograma.

Aktivista ZRAK-a najavio ponovno brojanje kamiona u centru grada

Aktivista Zrenjaninske akcije Bekim Rukeci 26. februara ove godine je sproveo svojevrsni monitoring prolazaka kamiona kroz strogi centar grada, u vremenskom intervalu od 7 do 18 sati, kada je izbrojao tačno 903 kamiona. Rukeci se na takav potez odlučio zbog sve većeg prisustva PM čestica u vazduhu za šta su u velikoj meri zaslužni i kamiomni koji prolaze kroz strogi centar Zrenjanina.
Broju kamiona u centru grada je doprinela činjenica da su gradski oci svojevremeno odlučili da magistralu izgrade kroz strogi centar grada, ali i podatak da se obilaznica oko Zrenjanina gradi više od tri decenije (zbog toga kamioni uveliko saobraćaju i kroz Bačku ulicu koja izlazi na Beogradski put).
Dodatnu zabrinutost za osvešćene građane predstavlja kineska fabrika guma Linglong u izgradnji. Kada bude gotova, u njoj bi trebalo da se proizvodi 3.600 tona finalnih proizvoda ili 13,6 miliona komada guma godišnje, a to će značiti mnogo više kamiona kroz grad i mnogo više zagađenja.
Bekim Rukeci sličan monitoring uskoro će ponoviti kako bi video da li se već povećao broj kamiona koji saobraćaju kroz grad s obzirom na to da je u punom jeku izgradnja pogona kineskog Linglonga.

PM10 je prašina manja od 10 mikrometara, a uz nju uvek idu i PM 2.5 čestice koje još lakše dospevaju u organizam jer su sitnije, upozorio je Čabrilo i naveo da one sa sobom nose i teške metele i mnogo su opasnije jer direktno ulaze u plućne alveole. Sa druge strane, Gojkan Stojinović je upozorio da građani trebaju da budu svesni činjenice da „iako PM 2.5 čestice predstavljaju neizmerno veće opasnosti po zdravlje građana, do sada nikada nisu merile u našem gradu“.

„Ove čestice su dovoljno male da ulaze u ćelijski nivo našeg organizma i u njemu trajno ostaju i talože se, dakle organizam ih ne može izbaciti niti se od njih odbraniti. Naravno odbrana postoji kada se opasnost na vreme i javno obznani. Takođe, veoma je važno znati da se propisi EU u monitoringu kvaliteta vazduha pripremaju i za merenje zagađenja česticama PM1, a naš gradonačelnik je još uvek na PM10. Pored ovoga, nismo čuli nikakve informacije o drugim zagađivačima i emisijama, ali smo zato čuli lepe želje gradonačelnika u ozelenjavanju grada, što bih svrstao na nivo eko-manipulacije“, zaključio je Stojinović.

Darko Šper (VOICE)