Skip to main content

Ultradesničarski pokreti odraz nacionalne frustracije: Kormilo

31. mar 2022. Istraživanja
5 min čitanja

"Nacionalni porazi i socijalna ugroženost stapaju se u jedno potencijalno veoma eksplozivno krajnje desničarsko raspoloženje"

Prema informacijama dostupnim na Facebook stranici pokreta Kormilo, ovaj pokret počinje sa radom u julu 2018. godine. U intervjuu koji su predstavnici tog pokreta dali prošle godine za identitarski portal Tradicia proti tiraniji, oni navode da su pokret osnovali u septembru 2018. godine, a sebe definišu kao organizaciju koja ima za cilj da probudi nacionalnu svest među građanima Srbije, kao i da su njihova tri polja rada dnevnopolitička pitanja, ekologija i humanitarni rad.

Pokret Kormilo transparentno pokazuje svoju povezanost sa različitim desničarskim organizacijama širom Evrope, ali i iz različitih delova Srbije. U decembru prošle godine, Kormilari su zajedno sa humanitarnom desničarskom fondacijom „Junak“, iz Odžaka, o kojoj je ekipa VOICE-a nedavno pisala, i organizacijom Srpska omladina za Kosmet organizovali humanitarni koncert na kom su nastupali domaći rep muzičari Uncle Džo i Škabo iz čuvenog hip hop sastava Beogradski sindikat.

UČENJE O „NESAMERLJIVOSTI RAZLIČITIH ETNIČKIH KULTURA

Ono što se može uvideti iz njihovog rada, delovanja, ali i iz saradnje sa međunarodnim organizacijama, jeste da ovaj pokret zastupa ideologiju identitarizma. Takođe, u svojim načelima ističu da se bore za “solidarnost, identitet i socijalnu pravdu”, što predstavlja načela ideje identitarizma.

Prema rečima sociologa Jove Bakića, u osnovi identitarističke ideologije je prilično jednostavno etnopluralističko učenje o navodnoj nesamerljivosti različitih etničkih kultura, a naročito „evropske“ i onih koje su nastale iz nje sa različitim drugim „neevropskim“ kulturama.

„Iz ovoga se izvodi praktično uputstvo da treba održati čistotu sopstvenog identiteta tako što će se dopuštati mešanje isključivo s pripadnicama kulturno bliskih naroda, dok je bilo koje drugo mešanje krajnje nepoželjno. Iz toga sledi oštro protivljenje useljavanju ljudi različite etničke pripadnosti i različite boje kože. Takođe, odatle ishodi žestoko protivljenje feminizmu i pravima LGBTQ+ osobama, kao i zalaganje za vraćanje patrijarhatu, pa neretko i zabrani abortusa i tako dalje“, kazao je Bakić za VOICE.

Jovo Bakić (Foto: Medija centar Beograd)

On je dodao da Kormilo predstavlja relativno malobrojni pokret koji odražava relativno raširenu nacionalnu i socijalnu frustraciju u društvu Srbije.

Nacionalni porazi i socijalna ugroženost stapaju se u jedno potencijalno veoma eksplozivno krajnje desničarsko raspoloženje. U istorijskoj perspektivi, ono što je Srbija pre više od sto godina dobila Balkanskim ratovima, izgubila je u ratovima za jugoslovensko nasleđe, a to boli. Pored toga, svakodnevni život je težak, a međunarodna oligarhija pod čijom vlašću se odigrava i političko-privredna potčinjenost Srbije, opaža se kao uzrok ovim patnjama. Upravo na tim frustracijama i na toj boli, rađaju se krajnje desničarski pokreti u različitim zemljama, pa i u Srbiji“, kazao je on.

CRNA INTERNACIONALA POD MASKOM SOLIDARNOSTI

Već u novembru 2018. godine, predstavnici ove organizacije su u beogradskom kafiću Kulturbar, poznatom okupljalištu ekstremista sa desne strane političkog spektra, organizovali tribinu „Bastion social i novi nacionalizam u Francuskoj“. Na tribini je glavni govornik bio Valentin Linder, predsednik ultradesničarske organizacije Bastion social koja je godinu dana kasnije dekretom Francuske zabranjena.

Predstavnici Kormila oglasili su se na svojim profilima na društvenim mrežama povodom najave predsednika Francuske Emanuela Makrona da će zabraniti Bastion social, te ostavili komentar da su predstavnici ove organizacije “jedino krivi što pomažu najsiromašnijim Francuzima dok država ogroman novac troši na ilegalne imigrante”. Oni su nekoliko meseci nakon zabrane rada Bastiona prilikom posete Makrona Beogradu pokušali da mu priđu sa transparentom nedobrodošlice i “prirede mu doček kakav zaslužuje”. Međutim, policija im to nije dozvolila.

Foto: Facebook/printscreen

U martu 2019. godine, „kormilari“ su u nepoznatim prostorijama ugostili potpredsednika neprofitne italijanske identitarističke organizacije Solid onlus Alberta Paladina, koji je sa ekipom iz ove organizacije prethodno bio u humanitarnoj akciji pomaganja Srbima na Kosovu. Iako u opisu događaja na svojoj Fejsbuk stranici ovu organizaciju definišu kao humanitarnu organizaciju koja pomaže ugrožene „narode“, širom sveta, ono što su uspešno sakrili jeste činjenica da ova organizacija pripada italijanskoj struji Identitaraca.

Akcije Solid Onlusa uglavnom se sprovode u konfliktnim zonama širom sveta u kojima su hrišćanski narodi zastupljeni kao manjina, kao što su Južnoafrička republika, Kosovo, Krim i slične teritorije.

Pomenuti Paladino na svojoj ličnoj stranici na internetu, između redova autorskih fotografija iz različitih delova sveta, navodi i da je svojevremeno sarađivao sa onlajn portalom Il Primato Nazionale, ultradesničarskim portalom čiji je osnivač italijanski novinar Adriano Scianca. Scianca je poznat i kao osnivač neofašističkog političkog pokreta CasaPound kojoj je je zabranjen politički rad 2019. godine, a koja i dalje funkcioniše kao neofašistički pokret.

„MLADE NADE SRPSKE DRUŠTVENE SCENE“

Između ostalog, kormilari su putem profila Generacija identiteta na Twiteru pružili podršku CasaPound-u kritikujući italijanske vlasti kojima je, prema njihovim rečima, „prioritet da zatvore zgradu Kazapaunda, koji su u svojoj centrali udomili18 italijanskih porodica koje su pre toga živele u teškoj bedi“.

Il Primato Nazionale je pisao o Kormilu, predstavivši ih kao „mlade nade srpske društvene scene„. Autor je opisao prostorije ovog pokreta: „Kao da odmah imate osećaj da ulazite u jednu od mnogih kancelarija CasaPound Italia, ne samo zbog stila već i zbog dobrodošlice militanata“.

Međutim, tu saradnja italijanskih i srpskih desničara ne prestaje. Kormilari očigledno imaju jako dobru vezu i sa drugim identitarskim organizacijama u Italiji, kao što je Azione Cultura Tradizione. Prema objavama na fejsbuk stranicama, ove dve organizacije iz avgusta prošle godine, italijanski identitarci boravili su u Beogradu i zajedno sa kormilarima posetili Beogradsko vojno groblje i odali počast preminulim italijanskim i srpskim vojnicima koji su svoje živote izgubili na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu.

Ono što predstavlja jaku internacionalnu povezanost između srpskih i svetskih ultradesničarskih organizacija jeste pitanje Kosova – koje je često u teoriji Identitaraca definisano kao branik odbrane od islama.

Tako su nakon ulaska jedinica ROSU u Kosovsku Mitrovicu predstavnici italijanske organizacije Azione Cultura Tradizione na svojoj Fejsbuk stranici objavili fotografiju iz Beograda na kojoj su zastava ove organizacije, zastava Italije i sada već tradicionalna zastava “Nema predaje!”. U opisu fotografije rečeno je kako je u pitanju napad “Islamskog kalifate”, ističući da razumeju Srbe na Kosovu jer je i nad Italijanima počinjen “genocid” u Hrvatskoj, kao i da oni kao mladi Evropljani pozivaju Zapad da reaguje. Takođe, na kraju objave je tagovan pokret Kormilo.

Izvor: FB stranica italijanske organizacije Azione Cultura Tradizione/printscreen

Slična poruka je poslata i iz Rumunije, od identitarske organizacije Comunitatea Identitară, uz fotografiju na kojoj se vide logo ove organizacije i Beogradskog Kormila, uz reči da su Srbi na Kosovu “pravi borci protiv islamskog okupatora”. Jasna poruka „Kosovo je Srbija“ stizala je i od ultradesničarskih struja iz Češke i iz Slovenije.

Međutim, i Kormilari su pružali podršku različitim ultradesničarskim strujama u svetu. Prema njihovim navodima, na poziv prijatelja iz Južne Afrike su se pridružili podršci Burima, hrišćanskoj belačkoj manjini koja živi u Južnoafričkoj republici. Podršku su pružili uz transparent „Životi Bura su bitni“, i tekst u kom porede Bure sa Srbima na Kosovu. Zajedno sa sličnim organizacijama iz sveta obeležavali su godišnjicu ubistva Tomija Linda, Šveđanina ubijenog od strane migranta.

Ekipa VOICE-a (naslovna fotografija: Pixabay)