Skip to main content

Predizborna bilbord okupacija Novosadskog univerziteta

30. mar 2022. Analitički članci
4 min čitanja

Direktno kršenje stututa Univerziteta

Neposrednu okolinu kampusa Univerziteta u Novom Sadu trenutno su okupirala čak 24 predizborna plakata postavljena na 15 bilborda. Statut Univerziteta, sa druge strane, studente „štiti“ od političkih poruka – zabranjeno je političko oglašavanje na teritoriji kampusa. Ipak, „zaštita“ je po svemu sudeći mrtvo slovo na papiru.

Živimo digitalnu eru i politički marketing se prebacio na internet, ali ipak – bilbord je bilbord. I to nije sporno. Kampanja je u toku i verovatno u onim urbanijim sredinama ne možete prepešačiti 50 metara a da ne ugledate predizborni plakat postavljen na neki bilbord. Dvadeset i četiri takve poruke postavljene na 15 bilborda trenutno krase i okolinu Novosadskog univerziteta.

No, od političkih poruka, bar u kampusu, studente šiti statut Univerziteta. U članu 13 stoji: „Na Univerzitetu i visokoškolskim jedinicama odnosno institutima nije dozvoljeno organizovanje ili delovanje političkih stranaka, niti održavanje skupova ili organizovanje drugih oblika delovanja koji u osnovi imaju političke ili stranačke ciljeve“.

No, šta se dešava na par metara od kampusa?

Ukoliko student na fakultet dolazi gradskim prevozom, recimo linijama 4, 1, 11 ili 8, osim što će kroz sam grad naići na bezbroj bilborda sa političkim porukama, i na samoj autobuskoj stanici kod kampusa će ga sačekati „mapa otvorenih fabrika i investicija“ onoga ko je investirao i fabrike otvarao.

Dovoljno je da napravi blagi zaokret levo – videće poruke „mira i stabilnosti“, fotografije „budućeg premijera“ i nekoliko aktuelnih vanparlamentarnih opozicionara. Slične poruke su i „pravo“ i „desno“. U blizini je i „eko mapa čiste Srbije“ koja od zagađenja grca i čija se dva grada nalaze na listi 10 najzagađenijih gradova Evrope. Sa rancem na leđima, student će preći semafor na Bulevaru Cara Lazara i ući u čistu zonu kampusa, bez političkih poruka.

Od 15 bilborda Vučić na 13

Pored Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke, za svoje mesto na pomenutim bilbordima, bar sa jedne strane istih, izborile su se i liste – Patriotski blok, Ujedinjeni za pobedu Srbije, Savez vojvođanskih Mađara, Nada za Srbiju, Moramo, Ivica Dačić Premijer Srbije i Šešelja za Premijera Srbije.

Apsurdno, prema poslednjem izveštaju Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) za period od 14. do 20. marta, šest od gore pomenutih 8 lista se obraćalo mladima – Srpskoj radikalnoj stranci i Savezu vojvođanskih Mađara mladi nisu bili u fokusu. Ne rečunajući Patriotski blok, koji se, prema izveštaju KOMS-a najviše obraćao mladima, ostale liste za pomenutih nedelju dana samo 13 puta su spomenuli mlade.

Slučaj bilborda u kampusu (na ničijoj zemlji)

„Sa rancem na leđima, student će preći semafor na Bulevaru Cara Lazara i ući u čistu zonu kampusa, bez političkih poruka“ – više slikovita nego realna situacija. Put od Stražilovske ulice preko Bulevara Cara Lazara verovatno je jedan od najprometnijih ulaza u kampus. I kada se pređe Bulevar, na ulazu u kampus, nalazi se bilbord sa reklamom Srpske napredne stranke. Kako je političko oglašavanje, prema statutu Univerziteta, zabranjeno u kampusu, ovo je direktno kršenje stututa.

No, kako bismo zaista utvrdili da li se ovaj bilbord zaista nalazi na teritoriji Univerziteta, VOICE je kontaktirao JP „Urbanizam“, kao i Rektorat Univerziteta, od kojih nismo dobili odgovor. Iz Uprave za imovinu Autonomne pokrajine Vojvodine za VOICE kažu da „uvidom u dokumentaciju kojom raspolaže Uprava za imovinu AP Vojvodine, utvrđeno je da se bilbord nalazi na parceli u javnoj svojini AP Vojvodine, kao i da Uprava za imovinu AP Vojvodine ne raspolaže podacima o tom bilbordu“. VOICE je ovim povodom kontaktirao i Gradski odbor Srpske napredne stranke od kojih takođe nismo dobili odgovor.

Ipak, prema važećim urbanističkim planovima na teritoriji Grada Novog Sada, a sa sajta JP „Urbanizam“, bilbord se nalazi na teritoriji Univerziteta. VOICE je na ovaj problem ukazao Rektoratu, koji je rekao da će izaći na teren i proveriti o čemu se radi, no, do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

„Kao i veliki broj drugih zakona ili odredbi koje se odnose na politčko delovanje na (ali i izvan) Univerziteta i sličnih institucija, to je samo mrtvo slovo na papiru“, prokomentarisao je za VOICE vanredni profesor na Odseku za psihologiju Filozofskog fakulteta dr Vladimir Mihić, govoreći o članu 13 statuta Univerziteta prema kojem je u kampusu zabranjeno političko oglašavanje.

Iako, kako kaže, sami bilbordi kao građevine nisu namerno postavljeni u blizini kampusa, Univerzitet svakako treba da reaguje da oni ne mogu biti iznajmljeni političkim strankama, s obzirom na blizinu kampusa.

„S druge strane, Univerzitet do sada nije reagovao na mnogo ozbiljnije incidente vezane za političko delovanje na Univerzitetu (pogotovo kada je reč o studentskim organizacijama), pa je iluzorno verovati da će reagovati sada. Takođe, u zemlji gde se ne poštuje izborna tišina, udaljenost propagandnog materijala od biračkog mesta, a pogotovo pritisci na birače koji se vrše na, ili u neposerendoj blizini, glasačkog mesta, problem bilborda kod Univerziteta je samo kap u prepunom moru nedemokratskih metoda koje se koriste u izbornoj trci“, zaključuje Mihić.

Petar Alimpijević (VOICE)