Skip to main content

Umesto obećanih mesec dana, RTV već osam meseci čeka građevinsku dozvolu

05. apr 2017. Istraživanja
7 min čitanja

Radio-televizija Vojvodine ni posle skoro osam meseci od podnetog zahteva još nije uspela da dobije građevinsku dozvolu za izgradnju nove zgrade te medijske kuće, iako su prošle godine i predstavnici tog javnog servisa i predstavnici vlasti najavljivali da će dozvolu dobiti za mesec dana, saznaje VOICE. Nova zgrada ne samo što nije počela da se zida, već nije počelo ni rušenje ostataka stare zgrade na Mišeluku.

Prema saznanjima VOICE-a, Vlada Srbije još nije dala saglasnost za korišćenje zemljišta na Mišeluku, koje se nalazi u stopostotnoj svojini Republike. Bez te saglasnosti nije moguće izdavanje građevinske dozvole za izgradnju nove zgrade RTV-a.

Pojekat izgradnje nove zgrade pokrajinskog javnog servisa zvanično uživa političku i finansijsku podršku i Vlade Srbije i Pokrajinske vlade. Za građevinske radove u ovoj godini iz republičkog i pokrajinskog budžeta izdvojeno je po 3,2 miliona evra.

U Javnoj medijskoj ustanovi Radio-televizija Vojvodine, koja je zvanični investitor nove zgrade, za VOICE su rekli da i dalje čekaju da se pred Vladom Srbije „okonča postupak odlučivanja o javnoj svojini“.

Prema proceduri, Vlada Srbije saglasnost za korišćenje zemljišta u svojini Republike daje na osnovu obrazloženog predloga Republičke direkcije za imovinu.

Takav predlog Direkcija, međutim, još nije uputila Vladi Srbije, potvrđeno je za VOICE u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U Direkciji za imovinu, međutim, ni posle više poziva i mejlova, nisu odgovorili na pitanja VOICE-a o tome u kojoj je fazi procedura za ustupanje zemljišta za potrebe izgradnje nove zgrade pokrajinskog javnog servisa.

RTV je pre osam meseci javno izrazio očekivanje da će postupak izdavanja građevinske dozvole biti završen za mesec dana.

Izgradnja nove zgrade našla se prošle godine među ključnim ciljevima nove Pokrajinske vlade na čijem je čelu Igor Mirović. Početak izgradnje nove zgrade RTV-a nije bio planiran pre proleća 2017.godine, odnosno tek nakon što ruševine stare zgrade budu uklonjene, što nije ni započeto.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je u oktobru prošle godine u Novom Sadu izjavio da će za zgradu RTV-a iz budžeta Srbije za 2017. biti izdvojeno četiri miliona evra, ali je – istovremeno – kritikovao projektovanu cenu izgradnje.

RTV, inače, već ima građevinsku dozvolu za radove na uklanjanju ruševina stare zgrade na Mišeluku, a i ta dozvola je morala prethodno da prođe proceduru dobijanja saglasnosti Vlade Srbije.

Ćutanje Direkcije za imovinu

rtvRTV je zahtev za izdavanje građevinske dozvole podneo 11. avgusta prošle godine. U saopštenju, koje je objavljeno istog dana na sajtu RTV-a, navedeno je da je „očekivani rok za dobijanje građevinske dozvole mesec dana.“

„Za predlog projekta za izgradnju novog doma pokrajinskog javnog servisa prethodno je dobijena saglasnost Pokrajinske vlade, koja je inicijator ali i glavni partner u realizovanju ove investicije“, saopštio je RTV.

Nekoliko dana ranije, Pokrajinska vlada je na svojoj sednici usvojila informaciju o predlogu projekta izgradnje poslovnog objekta JMU RTV. Reč o je idejnom rešenju nove zgrade koje je pobedilo 2014. godine na konkursu koji je raspisao RTV.

Tokom avgusta formiran je i Odbor za pripremu i koordinaciju aktivnosti za izgradnju zgrade JMU RTV, a za predsednika tog odbora izabran je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović. Osim predstavnika Pokrajinske vlade, u sastav odbora ušli su i predstavnici pokrajinskih insitucija, Skupštine Vojvodine, RTV-a, Grada Novog Sada i njegovih insitucija.

U saopštenju sa konstitutivne sednice Odbora, održane 31. avgusta, navodi se i da je „u Ministarstvu finansija već održan sastanak na temu rešavanja imovinskih odnosa po pitanju ovog projekta, što je početak prve faze realizacije, u sklopu pripreme projektne dokumentacije“.

Međutim, osam meseci kasnije RTV je od potrebnih dozvola za izgradnju nove zgrade uspeo da pribavi samo lokacijsku i energetsku dozvolu.

„Radi izgradnje objekta na Mišeluku, RTV je u obavezi da pribavlja dozvole propisane Zakonom o planiranju i izgradnji. Do sada su pribavljene lokacijska i energetska dozvola, a pribavljene su od organa koji su po zakonu nadležni, dok je postupak odlučivanja o zemljištvu u javnoj svojini pred Vladom Srbije u toku“, navodi se u šturom odgovoru RTV-a po zahtevu za slobodan pristup informacijama od javnog značaja koji je uputio VOICE.

U odgovoru VOICE-u, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture navelo je da je za izdavanje građevinske dozvole za novi objekat RTV-a nadležan Grad Novi Sad, odnosno njegova Uprava za urbanizam i građevinske poslove.

Pitanja koja je VOICE uputio toj Upravi, a tiču se postupka izdavanja građevinske dozvole za zgradu RTV-a, i posle nekoliko nedelja ostala su bez odgovora. Bez odgovora su ostala i pitanja koja je VOICE uputio Republičkoj direkciji za imovinu, koja se, kako joj ime kaže, stara o imovini države.

Vlada Srbije, kako nam je objašnjeno u Ministarstvu građevinarstva, odlučuje o tim pitanjima na osnovu obrazloženog predloga Direkcije za imovinu.

„Vlada Srbije, kao vlasnik zemljišta na kojem je planirana izgradnja (nove zgrade RTV-a), po proceduri koja je propisana zakonom, a na predlog Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije, daće saglasnost na obrazloženi predlog Direkcije za imovinu“, navode za VOICE u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Na pitanje VOICE-a da li je uobičajeno da se toliko dugo čeka na izdavanje građevinske dozvole za izgradnju na zemljištu koje je u svojini Republike, iz ministarstva odgovaraju da je „davanje saglasnosti vlasnika, u ovom slučaju Republike Srbije, prethodno pitanje u postupku koje prethodi izdavanju građevinske dozvole“, te napominju da je to pitanje u nadležnosti Direkcije za imovinu.

Na Direkciju, „kao relevantnu adresu“, VOICE je upućen i u kabinetu predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, koji je, podsećamo, i predsednik Odbora za izgradnju zgrade RTV.

Bezuspešno „traganje“ za novim lokacijama

rtv
Milioni i milioni evra za zakup stare zgrade Naftagasa plaćaju se gazdama NIS-a

Nova zgrada RTV-a trebalo bi da bude izgrađena na Mišeluku, gde se i nalazila od 1975. do 3. maja 1999, kada je zgrada uništena u NATO bombardovanju. Iz nje je bio emitovan program TV Novi Sad.

Od maja 1999. RTV Novi Sad, u međuvremenu transformisan u Radio-televiziju Vojvodine, smešten je u staru zgradu Naftagasa, koja je u vlasništvu Naftne industrije Srbije, a prema nekim procenama, do sada je na ime zakupa potrošeno više od 10 miliona evra.

Od sredine prve decenije 21. veka počelo je da se razgovara o izgradnji novog objekta ili preseljenju u daleko funkcionalniji prostor od postojećeg, a kao moguće lokacije figurali su SPC Vojvodina (Spens), Novosadski sajam, zgrada „Aleksandra“ na Bulevaru oslobođenja, te plac na Bulevaru cara Lazara.

Sagovornik VOICE-a, koji je dobro upućen u razgovore koji su proteklih 10 godina vođeni sa raznim institucijama s ciljem obezbeđivanja boljih uslova za rad RTV-a, kaže da su sve ranije ideje o preseljenju RTV bile, u najmanju ruku, veoma čudne.

„Čudno je to što su se u javnosti tolike lokacije pominjale, ali nikad – Mišeluk“, kaže sagovornik VOICE-a koji je tražo da mu ne navodimo ime. „Zašto je bilo tako, ne znam, ali mislim da bi odgovor na to pitanje trebalo potražiti u Direkciji za imovinu Republike Srbije, jer je u pitanju zemljište u svojini države“, navodi on.

Ideju o tome da se nova zgrada RTV-a gradi na staroj lokaciji afirmisalo je prethodno rukovodstvo pokrajinskog servisa, koje je 2014. godine raspisalo i konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje kompleksa nove zgrade Radio-televizije Vojvodine na Mišeluku.

Nova zgrada RTV-a trebalo bi da bude izgrađena upravo po pobedničkom rešenju koje su potpisale arhitekte iz Beograda, Dragoljub Kujović, Rista Dobrijević i Danijela Milojević.

Interesantno je da je i prethodno rukovodstvo RTV-a bilo optimistično po pitanju dobijanja neophodnih dozvola za izgradnju nove zgrade. Bivši generalni direktor RTV-a Srđan Mihajlović rekao je tako u maju prošle godine (istog meseca podneo je ostavku na tu funkciju) da bi za mesec dana RTV trebalo da dobije lokacijsku i građevinsku dozvolu za izgradnju novog objekta, kao i da bi do 2020. RTV mogao da počne sa emitovanjem programa iz nove zgrade.

Trideset miliona evra za novu zgradu

Novo rukovodstvo RTV-a pak planira da s emitovanjem programa krene već 2019. godine. Procene su da je za izgradnju nove zgrade potrebno dve godine, uz očekivanje da bi radovi mogli da počnu ove godine.

Kao vid podrške ovom projektu, iz budžeta Vojvodine i Srbije izdvojeno je po 400 miliona dinara za građevinske radove u ovoj godini. Za unošenje ovih pozicija u budžetima sigurno je od velikog značaja činjenica da Pokrajinsku i republičku vladu, nakon prošlogodišnjih izbora, vode predstavnici iste stranke – Srpske napredne stranke.

U ranijem razgovoru s novinarom VOICE-a, zamenik generalnog direktora RTV-a Jožef Klem rekao je će se nova zgrada RTV prostirati na oko 15 hiljada kvadratnih metara i u nju će biti smešteni svi segmenti RTV-a. Klem je naveo i da je cena izgradnje procenjena na oko 16 miliona evra (bez PDV-a), dok bi s kompletnim opremanjem krajnji ceh mogao da bude blizu cifri od 30 miliona evra (bez PDV-a).

„Izgradnju će zajednički finansirati Republika, Pokrajina, Novi Sad i naša kuća, a mi smo, u zavisnosti od potreba, spremni da podignemo kredit u vrednosti do 10 miliona evra, uz rok otplate od 10 godina i dvogodišnji grejs period“, rekao je Klem uz napomenu da je deo dogovora s Republikom taj da RTV vrati državi zgradu radija u Ulici Ignjata Pavlasa u strogom centru grada, čija je vrednost procenjena na 3,7 miliona evra. Taj iznos gotovo je ekvivalentan ovogodišnjem učešću Republike u izgradnji nove zgrade.

Podsećajući na raniju kritiku predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da je projekat izgradnje nove zgrade „preskup“ zgrade RTV, sagovornik VOICE-a blizak rukovodstvu RTV-a ocenjuje da je to bila svojevrsna „packa“ stranačkim kolegama iz Novog Sada i da bi u tome možda trebalo tražiti razloge za blokadu procesa izdavanja građevinske dozvole.

Vučić je tu kritiku uputio nakon zajedničke sednice vlada Srbije i Vojvodine, održane 22. oktobra 2016. u Novom Sadu. Rekavši da učešće Republike u finansiranju zgrade RTV nije sporno, on je, međutim, dodao kako smatra da je buduća zgrada „preskupa“, te je zatražio da se pokušaju napraviti uštede.

„Taj novac ćemo da damo“, rekao je Vučić, „ali oni imaju obavezu da visinu novca koji je predviđen prvim planovima smanje i da pokušaju da uštede.“

Zvaničnu informaciju o tome da li je cena izgradnje korigovana VOICE nije uspeo da dobije.

Inače, Pokrajina je za radove na uklanjanju ruševina stare zgrade u ovogodišnjem budžetu izdvojila dodatnih 195 miliona dinara. Međutim, tender za izvođača tih radova, bez kojih nije moguće početi izgradnju novog objekta, raspisan je u decembru prošle godine, ali još nije okončan jer su dva ponuđača krajem februara uputila žalbu za zaštitu prava.

I za te radove RTV-u je bila potrebna građevinska dozvola, a pre toga, s obzirom da su radovi predviđeni na državnom zemljištu, i saglasnost Vlade Srbije, ističu sagovornici VOICE-a upućeni u procedure dobijanja građevinske dozvole.

U tenderskoj dokumentaciji, objavljenoj na sajtu RTV, navedeno je da je Gradska uprava za urbanizam i građevinske poslove Grada Novog Sada takvu dozvolu izdala u novembru prošle godine.

Denis Kolundžija (VOICE) 

voice_logo