Skip to main content

Utaje u HSBC – vrh ledenog brega

10. feb 2015. Aktuelno
2 min čitanja

Dokumenti koji su juče zatalasali svet stavili su u fokus ultra bogate ljude širom sveta i podstakli britanske vlasti da pokrenu istragu u vezi sa HSBC, čije je sedište u Londonu, prenosi agencija Frans pres.

Bivši radnik HSBC banke, IT stručnjak Erve Falsijani, ukrao je dokumente iz banke 2007. i prosledio ih francuskim vlastima, ali su oni tek juče procureli u javnost, nakon što je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) sproveo istragu u saradnji sa američkim Centrom za javni integritet, francuskim listom Mond, britanskim Bi-bi-sijem i Gardijanom, nemačkim listom Zidojče cajtung i još 45 medijskih organizacija.

Falsijani, međutim, navodi da su medijski izveštaji zasnovani tek na deliću dokumenata koje je dao francuskim vlastima.

„To je tek vrh ledenog brega. Ima tu mnogo više od onoga što su novinari objavili. Više miliona međubankarskih transakcija dokumentovano je u papirima koje sam dao vlastima. To vam daje ideju šta leži na dnu ledenog brega“, rekao je Falsijani za list Parizijen.

Izveštaj ICIJ-a je juče pokazao da je švajcarski ogranak HSBC pomagao svojim imućnim klijentima da izbegnu plaćanje poreza i sakriju milione dolara. Izveštaj mreže reportera iz više od 65 država otkrio je da su u britanskom bankarskom gigantu tajne račune imali kriminalci poznati u više zemalja, korumpirani poslovni lideri, političari i javne ličnosti.

HSBC je 2012. platio rekordnu kaznu od 1,9 milijardi dolara zbog pranja novca, nakon što je istraga američkog Senata pokazala da je banka „oprala“ stotine miliona dolara novca meksičkih narko kartela.

Švajcarska grana HSBC insistirala je u juče, povodom objavljivanja izveštaja, da je 2008. pokrenula „radikalnu transformaciju poslovanja“ da bi sprečila da njene usluge budu korišćene za utaju poreza ili pranje novca. Akcije banke su sinoć na lodnonskoj berzi pale 1,64 odsto.

Među imućnim klijentima koji su koristili švajcarski ogranak britanske banke HSBC kako bi sakrili milione i izbegli plaćanje poreza pominje se i jedan neimenovani srpski državljanin, koji je na tajni račun u toj banci položio 20 miliona evra, navodi se u izveštaju Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ).

B92