Skip to main content

Večernje novosti: Plaćenim oglasima protiv besplatnih udžbenika

19. maj 2021. Fact-checking
4 min čitanja

Krajem aprila, u štampanom izdanju “Večernjih novosti” objavljen je tekst pod naslovom “Nude nove udžbenike, a štampaju stare zalihe”. Tekst u kojem se Fondacija „Alek Kavčić“ optužuje za zaloupotrebe u distribuciji udžbenika objavljen je samo u štampanom izdanju, a umesto potpisa autora – nalazi se šifra “N 3454”.

U pomenutom tekstu navodi se da Fondacija “Alek Kavčić” kupuje stare zalihe udžbenika koje nastavnici nisu želeli da koriste u nastavi. Između ostalog, oni navode da Fondacije te “stare udžbenike” prodaje po nižoj ceni, te da nude isključivo udžbenike koji bi u suprotnom bili otpisain – ili uništeni kao neupotrebljivi.

Za neke udžbenike, poput bukvara za 1. razred, navode da su ih naručili, te da po dostupnim informacijama “znaju” da se ta knjiga uopšte ne koristi u školama. Oni takođe navode da u Katalogu odobrenih udžbenika nije moguće pronaći ni jedan nov udžbenik, aludirajući na to da su udžbenici koje Fondacija nudi – beskorisni.

Uvidom u Katalog udžbenika za prvi razred osnovnog obrazovanja i vaspitanja jasno stoji da je odobren od nadležnog ministarstva i da se samim tim može koristiti kao nastavno sredstvo.

Međutim, ovaj manipulativan tekst objavljen u rubrici “reportaža”, u stvari nije novinarski produkt – već plaćeni oglas.

Da su tekstovi uokvireni crvenom bojom sa šifrom na dnu lista u stvari plaćeni oglasi, kakav je tekst o udžbenicima Fondacije, potvrdili su i iz Večernjih novosti za redakciju VOICE. Međutim, odgovor na pitanje zašto na tekstu nije jasno naznačeno da je u pitanju plaćeni oglas – nismo dobili.

Iz Fondacije “Alek Kavčić” su za VOICE rekli da su svi udžbenici koje Fondacija nudi originalni i da izgledaju isto kao udžbenici bilo kog izdavača. Oni napominju da je poslednjih meseci bilo više takvih tekstova.

“Svi ti udžbenici odobreni su od strane Ministarstva prosvete, a to znači da se mogu koristiti u nastavi. Na drugoj ili poslednjoj strani svakog udžbenika se nalazi i redni broj odobrenja i broj pod kojim je zaveden u ministarstvu. Samo je dovoljno pogledati drugu ili poslednju stranu, i odmah se vidi taj broj“,  naveli su iz Fondacije “Alek Kavčić”.

Oni smatraju da, dokle god je neki udžbenik važeći po planu i programu koji je u njemu, on se slobodno koristi u nastavi, bez obzira kada je odštampan. Takođe su rekli da nije istina da Fondacija ne nudi ni jedan novi udžbenik.

“Na sajtu besplatnabiblioteka.com imate, na primer, udžbenik za Prirodu i društvo za treći razred, on je odštampan 2021. godine. Udžbenike stavljamo na sajt onom dinamikom kako dobijemo odobrenje od ministarstva”, naveli su iz fondacije.

U svojevrsnoj antireklami Večernjih novosti, nepotpisani autor takođe navodi da kako bi roditelji imali pravo na besplatnu poštarinu, moraju da poruče udžbenike koji imaju ukupno više od 1.000 stranica. Kako se navodi u oglasu, ceo komplet udžbenika za jedan razred u ponudi Fondacije nema toliki broj stranica, te da će roditeljima poštarina uvek biti dodatno obračunata uz cenu knjiga.

Međutim, ceo komplet udžbenika za 1. razred košta 1.192 dinara, a za drugi 1.272, naveli su iz Fondacije. Takođe, svi udžbenici koji se nalaze na sajtu besplatnabiblioteka.com su u PDF formatu i potpuno besplatno se mogu listati, skidati sa sajta, kopirati u celosti ili delovima za sopstvenu upotrebu

“Ta cena od dva dinara po stranici je cena štampe, odnosno papira i boje. Sve ostalo je platila fondacija. Za udžbenike izdavača Nova Škola i Infotehnika sva autorska prava poseduje fondacija i ti udžbenici mogu da se kopiraju, skidaju, preprodaju. Bukvalno šta god ko želi, fondacija se ne protivi ničemu“, kazali su iz fondacije.

Nepoštovanje Zakona o oglašavanju

U Zakonu o oglašavanju se jasno navodi da je zabranjeno obmanjujuće, ali i prikriveno oglašavanje.

Po zakonu, obmanjujuće oglašavanje jeste svako oglašavanje koje na bilo koji način, uključujući način prikazivanja, obmanjuje ili je verovatno da će obmanuti čitaoce tog oglasa, koje zbog takve obmanjujuće prirode može da utiče njihovo ekonomsko ponašanje, koje zbog toga škodi konkurentu oglašivača.

Osim toga što je obmanjujuće oglašavanje strogo zabranjeno, kako Zakonom, tako i etičkim kodeksom, u zakonu se dodatno navodi da je obavezno da oglasna poruka bude obeležena oznakom prepoznatljivosti. U slučaju Večernjih novosti, “oznaka prepoznatljivosti” je običan broj na kraju lista, sa obzirom da prosečni čitalac neće prepoznati da šifra “N 3545” označava plaćeni tekst.

“Prikriveno oglašavanje jeste predstavljanje (robe, usluge, poslovnog imena, žiga ili druge oznake) odnosno aktivnosti fizičkog ili pravnog lica koje se bavi proizvodnjom roba ili pružanjem usluga, sa namerom da to predstavljanje ima svrhu oglašavanja i da može da dovede javnost u zabludu u pogledu njegove stvarne prirode, s tim da se smatra da namera naročito postoji, ako se obavlja uz novčanu ili drugu naknadu“,  navodi se u Zakonu o oglašavanju.

Advokat Veljko Milić smatra da Zakon o oglašavanju propisuje da oglasne poruke moraju biti jasno označene oznakom prepoznatljivosti. On naglašava da to podrazumeva grafičku, vizuelnu, odnosno audio oznaku koja u zavisnosti od načina oglašavanja označava svojstvo određene poruke kao oglasne poruke (npr. „plaćen prostor“, „oglasna poruka“, i sl.).

“Dakle, prosečnom čitaocu mora biti jasno da informacije na koje nailazi u štampanim medijima predstavljaju plaćene oglase. Ukoliko se takve poruke označavaju šiframa, prosečan čitalac možda neće moći da zaključi da li se radi o plaćenom oglasu“, upozorava Veljko Milić.

Ne tako davno, Večernje novosti objavile su u rubrici Društvo, tekst „Korupcija u prodaji udžbenika: Školama nude laptopove, procente, a ugovori tajna“, u kom se navodi da su izdavači poklonima ubeđivali direktore i nastavnike škola u Srbiji da izaberu njihove knjige, te da je nemački “Klet” osvojio većinu škola.

Sanja Kosović (VOICE)