Skip to main content

Javni konkurs za vizuelne umetničke radove o Srebrenici: Nikome se ne ponovilo

19. maj 2021. Aktuelno
< 1 min čitanja

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji, Forum ZFD Srbija i Nezavisno društvo novinara Vojvodine raspisali su Javni poziv za učešće u artivističkom nagradnom konkursu, s ciljem memorijalizacije zločina počinjenih u ratovima na tlu nekadašnje Jugoslavije tokom devedesetih godina 20. veka, s akcentom na genocid u Srebrenici.

“Pozivamo vizuelne umetnike i umetnice sa teritorije Srbije ili umetničke kolektive u kojima je makar jedan član iz Srbije, da nam pošalju svoje artivističko rešenje za komemorativnu praksu koja će odgovoriti na temu ‘Nikome se ne ponovilo’. Umetnička dela sa kojima konkurišu mogu biti: slike, fotografije, video radovi, instalacije ili skulpture, u zatvorenom prostoru i na otvorenom”, navodi se u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da se više od 20 godina od poslednjih ratnih sukoba, u Srbiji danas događa istorijski revizionizam vezan za ratove devedesetih.

“U atmosferi negiranja i relativizacije zločina posebno mesto zauzima genocid u Srebrenici, koji je međunarodna zajednica proglasila najgorim zločinom na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata, a koji se u Srbiji osporava na mnogo različitih načina, od preispitivanja broja i identiteta žrtava, do dovođenja u pitanje legitimnosti međunarodnih presuda”, piše u saopštenju.

Objašnjava se da je namera da se skrene pažnja na u Srbiji nepostojeće ili nedostatne prakse memorijalizacije zločina počinjenih u ratovima devedesetih, koje su mahom nacionalno obojene i govore samo o “našim” žrtvama.

Prijave se mogu poslati imejlom na adresu [email protected], a rok je 11. jun 2021. godine.

Radove odabranih umetnika i umetnica ocenjivaće stručni žiri koji čine Nikola Ljuca, Vladimir Miladinović i Bojan Hadžihalilović, koji će i dodeliti tri nagrade odabranim autorima, i to u iznosu od 1500, 900 i 500 evra.

Projekat je podržalo Ministarstvo spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke.

Više o javnom pozivu se može videti na sajtu Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji.

(Autonomija)