Skip to main content

Vodovod: NEPI zahtevao ispuštanje vode i tokom upotrebe objekta!

02. okt 2018. Aktuelno
3 min čitanja

Pored zahteva da se produži dozvola za ispumpavanje podzmenih voda tokom radova na  izgradnji tržnog centra Promenada, koji je uputio izvođač P.A.B. Company, JKP Vodovod i kanalizacija odbio je i zahtev investitorske kuće NEPI Rockcastle da se ispumpavanje nastavi i nakon izgradnje objekta, to jest kada već bude u upotrebi.

To je za VOICE potvrdila glavna inžinjerka Vodovoda Ikonija Karadžić, koja je rekla da je investitor još u februaru prošle godine zahtevao kontinualno ispuštanje 60 litara u sekundi podzemnih voda u kanalizacioni sistem Novog Sada, tokom celokupne eksploatacije tog objekta.

„Mi smo im odgovorili da to ne može, da možemo da damo saglasnost koju smo i davali u toku izgradnje objekta i da čim bude izgrađen, naša obaveza prestaje. Odvođenje podzemnih voda ne postoji u našoj osnovnoj delatnosti, niti mi možemo to da prihvatimo, jer jednostavno je nemoguće. Nigde u svetu se podzemne vode ne ispuštaju konstantno u kanalizaciju“, kaže Ikonija Karadžić.

Kada je reč o dozvoli za ispuštanje podzemnih voda, ona objašnjava da se takva dozvola izdaje izvođačima samo u toku radova, i to dok se ne zaštite temelji i dok se ne postavi hidroizolacija. To ne remeti sistem, dodaje, pošto ne traje neki dug vremenski period.

„To je uobičajna procedura za sva gradilišta u gradu, jer Novi Sad je takav, sav je na podzemnoj vodi i veoma često, gotovo svi veći i značajniji objekti imaju problem“, objašnjava ona i dodaje da se dozvola produžava na dva, tri meseca, ali da je za Promenadu bila produžena na nešto više od godinu dana.

JKP Vodovod i kanalizacija: „Izgradnjom objekta verovatno nisu rešili pitanje hidroizolacije temelja“.

Na pitanje zašto bi investitor uputio zahtev da se podzemne vode ispuštaju i po završetku predviđenih radova, Ikonija Karadžić odgovara da je reč o nekom problemu o kom investitori i izvođač treba da se izjasne, jer verovatno izgradnjom objekta nisu rešili pitanje hidroizolacije temelja.

Profesor Građevinskog fakulteta u Subotici Petar Santrač, koji je bio angažovan od strane projektantske firme SBR Soletanche Bachy iz Rumunije da uradi procenu uticaja permanentnog crpljenja podzemnih voda na objekte u blizini Promenade, kaže za VOICE da se izvođač radova opredelio za sistem koji je tako projektovan, da kroz ceo životni vek crpi vodu.

„Nisu predvideli kadu, koja bi dozvolila da se voda podigne, nego su uradili jednostavno tanku ploču kolovoznu, dole na drugoj etaži i predviđeno je da se konstantno voda crpi, dok je objekat u funkciji“, ocenjuje Santrač i dodaje da je problem to što izvođači nemaju kud s tom vodom, jer je predviđeno da se voda stalno ispumpava u sistem Novog Sada ili u Dunav.

„Ako ne budu konstantno crpili, izjednačiće se nivo vode unutar objekta sa nivoom podzemne vode, znači, može da se potopi cela prva ili druga etaža. Nivo podzemne vode je tu negde do tri metra, a oni su otišli dole negde osam metara, što podrazumeva pet metara vodenog stuba, koji će potopiti podzemni deo, ako se ne bude voda negde izbacivala“, kaže Santrač.

Pitanje je, dodaje, da li kanalizacioni sistem ima dovoljan kapacitet, da li može da primi toliko vode. To je, prema njegovim rečima, do JKP Vodovod i kanalizacija da kaže ne može, i onda se traži neko drugo rešenje. Jer, recimo, kad naiđe leti neka oluja, pa sve pliva, onda to može da bude problem.

„Ukoliko je Vodovod dao negativan odgovor, oni će morati da naprave jedan poseban odvod do Dunava. Jedno 800 metara dugu cev će da vuku do reke, to će dodatno da košta, ali to mora tako da se uradi, jer druge nema“, tvrdi profesor Santrač uz konstataciju da je sada kasno da se razmišlja o hidroizolaciji.

Podsetimo, Liga socijaldemokrata Vojvodine, koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina i opozicione stranke u Novom Sadu izdali su pre dve nedelje saopštenja u kojima apeluju na nadležne u Novom Sadu i investitore u objekat budućeg tržnog centra Promenada, da što pre reše pitanje podzemnih voda, koje prete da ugroze normalan život građana. Prema njihovim navodima, ispumpavanje velikih količina podzemnih voda moglo bi da ugrozi kanalizacioni sistem grada, vodosnabdevanje, kao i zgrade u naselju Liman i u okolini.

Nakon toga, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najavio je vanredni inspekcijski nadzor gradilišta Promenade, uz napomenu da „niko nije ugrožen, niti da bi to Grad ikada uradio ili dozvolio“.

Vučević je krajem prošle nedelje za Radio-televiziju Vojvodine izjavio da je građevinska inspekcija izašla na teren, i da je „utvrdila da se radovi odvijaju u skladu sa građevinskom dozvolom“. On je takođe dodao da „Promenada neće dobiti upotrebnu dozvolu dok radovi ne budu završeni“.

Mladen Savatović (VOICE)