Skip to main content

Vodovod odbio da produži dozvolu Promenadi za ispuštanje podzemnih voda

01. okt 2018. Aktuelno
2 min čitanja

Javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija odbilo je zahtev investitorske firme NEPI Rockcastle za produžetak dozvole za ispuštanje podzmenih voda na gradilištu tržnog centra Promenada. Investitori u NEPI-ju tvrde da nemaju nikakvu informaciju povodom odluke Vodovoda i da će javnost uskoro biti obaveštena o svemu.

Dozvola za ispumpavanje viška podzemnih voda tokom radova u zemlji, koju je NEPI prethodno dobio od JKP Vodovod i kanalizacija, važila je do 1. oktobra 2018. godine, nakon čega je zatražen njen produžetak. Međutim, Vodovod je krajem septembra doneo odluku da se ta dozvola ne produži, iako radovi i dalje traju.

Kako se navodi u dopisu koji je komunalno preduzeće uputilo investitoru u tržni centar Promenada, izlaskom na teren je utvrđeno da je objekat u završnoj fazi i pred puštanje u rad, te samim tim „prestaje mogućnost upuštanja podzemnih voda u kanalizacioni sistem Grada Novog Sada na lokaciji gradilišta“.

U dopisu se dodaje da u skladu sa utvrđenim stanjem ne može da se pruži saglasnost za upuštanje i odvođenje podzemnih voda sa predmetnog lokaliteta, u kanalizacioni sistem grada, niti u traženom periodu, niti ubuduće.

Zbog čega je uopšte NEPI Rockcastle tražio produžetak spomenute dozvole, s obzirom na to da su, kako se navodi u dopisu, radovi u završnoj fazi, nije poznato.

Tina Mijović iz Odnosa sa medijima firme NEPI kaže da nema nikakve informacije, osim saopštenja koje je poslato pre dve nedelje, a u kojem je demantovano da je bezbednost građana Novog Sada na bilo koji način ugrožena.

„Ukoliko budemo imali neko novo saopštenje, svakako ćete ga svi dobiti. Ništa više ne mogu da vam dam od informacija“, rekla je ona kratko u telefonskom razgovoru za VOICE i dodala da nema podatak da li će se spomenuta odluka odraziti na dalje građevinske radove i zacrtani rok za njihov završetak.

Podsetimo, Liga socijaldemokrata Vojvodine, koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina i opozicione stranke u Novom Sadu izdali su pre dve nedelje saopštenja u kojima apeluju na nadležne u Novom Sadu i investitore u objekat budućeg tržnog centra Promenada, da što pre reše pitanje podzemnih voda, koje prete da ugroze normalan život građana. Prema njihovim navodima, ispumpavanje velikih količina podzemnih voda moglo bi da ugrozi kanalizacioni sistem grada, vodosnabdevanje, kao i zgrade u naselju Liman i u okolini.

Nakon toga, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najavio je vanredni inspekcijski nadzor gradilišta Promenade, uz napomenu da „niko nije ugrožen, niti da bi to Grad ikada uradio ili dozvolio“.

Vučević je krajem prošle nedelje za Radio-televiziju Vojvodine izjavio da je građevinska inspekcija izašla na teren, i da je „utvrdila da se radovi odvijaju u skladu sa građevinskom dozvolom“. On je takođe dodao da „Promenada neće dobiti upotrebnu dozvolu dok radovi ne budu završeni“.

M. Savatović (VOICE)