Skip to main content

U firmi NEPI demantuju da je ugrožena bilo čija bezbednost, ne izjašnjavaju se o podzemnim vodama

17. sep 2018. Aktuelno
3 min čitanja

Nakon apela Lige socijaldemokrata Vojvodine, potom i koalicije nevladinih organizacija Građanska Vojvodina i opozicionih stranaka u Novom Sadu, u kojima se navodi da zbog loše izvedenog projekta izgradnje tržnog centra Promenada i komplikacija sa podzemnim vodama može doći do katastrofe, oglasila se investitorska firma NEPI-Rockcastle, koja tvrdi da ne postoji nikakva opasnost.

U dopisu koji je ta južnoafrička kompanija prosledila Vojvođanskom istraživačko-analitičkom centru (VOICE) navodi se da njeno poslovanje funkcioniše “isključivo u skladu sa zakonskom regulativom i najmodernijim svetskim standardima, kako u inostranstvu, tako i u Srbiji”.

Kako se navodi u odgovoru, “svi radovi na izgradnji tržnog centra Promenada izvršeni su prema dozvolama izdatim od strane nadležnih tela, po zakonu i u skladu sa posebnim propisima”.

NEPI je takođe demantovao da su bezbednost građana Novog Sada, njihova imovina i imovina Grada na bilo koji način ugroženi zbog izgradnje Promenade, dodajući da svaku fazu realizacije tog projekta “prati tim stručnjaka, imajući u vidu da se radi o veoma bitnom poslovnom i investicionom projektu”.

Međutim, investitorska firma nije odgovorila na pitanje da li je tokom realizacije projekta uočen problem sa podzemnim vodama, i ukoliko jeste, koje radnje su preduzete da bi se on sanirao.  NEPI se nije izjasnio ni da li je tačan podatak da su angažovane crpne stanice koje višak podzemnih voda upumpavaju u kanalizacioni sistem grada.

Podsetimo, LSV je krajem prošle nedelje u saopštenju naveo da, prema informacijama kojima raspolaže, projekat izgradnje tržnog centra nije ispoštovan, to jest da nije na odgovarajući način rešen problem podzemnih voda.

Naveli su i da su investitori, nakon što su uočili problem, oko objekta podigli bunare pomoću kojih se crpi višak podzemnih voda i prepumpava u kanalizaciju. To će, dodaje se u saopštenju, dovesti do poplava prilikom prvih ozbiljnijih padavina.

LSV je upozorio da će takav potez dovesti i do nestašice pijaće vode u gradu, ali i da će, zbog opadanja nivoa podzemnih voda, nakon njihovog ispumpavanja, zgrade na naselju Liman početi da tonu, da pucaju i da se ruše.

Zabrinutost je izrazila i koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina, koja je putem saopštenja optužila investitora da nije ispoštovao projekat izgradnje, te da će zbog toga ceo Novi Sad ostati bez pijaće vode i kanalizacije. Ta organizacija je pozvala građane se samoorganizuju u, kako kažu, „odbrani zdravlja i života svoje dece, dok ne bude kasno“.

Kako prenosi portal 021, povodom navodnih problema na izgradnji Promenade reagovale su i opozicione stranke, među kojima su Demokratska stranka, Narodna stranka, Pokret slobodnih građana, pokret Dosta je bilo, Nova stranka, Levica Srbije i Pokret za preokret.

Reporter VOICE-a je obišao u petak gradilište Promenade, međutim, nije pronašao konkretne odgovore. Kako je rečeno u kancelariji šefice gradilišta Aleksandre Kovačević, ona je „na godišnjem odmoru“ i nemaju dozvolu da komentarišu nikakve navode.

Jedan od projektanata, koji nije želeo da se predstavi, kratko je demantovao da je došlo do problema sa podzemnim vodama i tvrdi da nikakve crpne stanice nisu postavljene tim povodom.

„Crpna stanica postoji, jedna koju izmešta Grad, koji pravi još jednu. Tržni centar kao takav zauzima parcelu sto odsto, a svi radovi okolo su radovi grada. Možda se nova postavlja zato što se količina vode zbog objekta povećava, ali stvarno ne znam, nisam hidraš. To stvarno nema veze sa ovim projektom“, tvrdi jedan od projektana i dodaje da je najbolje pričekati da se investitor oglasi.

Reporter VOICE-a nije dobio dozvolu da se prošeta po gradilištu sa nekim od projektanata ili sa ostalim radnicima, jer, kako kažu u kancelariji šefice gradilišta, „obezbeđenje ne bi odobrilo“.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je najavio za novosadski Dnevnik  da će biti izvršena vanredna inspekcijska kontrola tog projekta. Vučević je rekao da “niko nije ugrožen, niti da bi to Grad ikada uradio ili dozvolio”.

On je dodao da je cela priča oko Promenade “izmišljotina raznih političkih grupacija koje su se naknadno uključile u raspravu o toj temi i koje misle da će se ogrebati za neki politički poen”.

Mladen Savatović (VOICE)