Skip to main content

VOICE: Gradske vlasti i investitori i dalje ćute o mogućoj katastrofi za Novi Sad

14. sep 2018. Aktuelno
4 min čitanja

Iako je Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) apelovala putem saopštenja na nadležne u Novom Sadu i investitore u objekat budućeg tržnog centra Promenada, da što pre reše pitanje podzemnih voda, koje prete da ugroze normalan život građana, a istim povodom apel je uputila i koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina, gradske vlasti i investitori i dalje ćute o tome, dok anonimni projektanti na spornom gradilištu tvrde da prvi put čuju za pomenuti problem.

Podsetimo, LSV je u saopštenju naveo da, prema informacijama kojima raspolaže, projekat izgradnje tržnog centra nije ispoštovan, to jest da nije na odgovarajući način rešen problem podzemnih voda.

Naveli su i da su investitori, nakon što su uočili problem, oko objekta podigli bunare pomoću kojih se crpi višak podzemnih voda i prepumpava u kanalizaciju. To će, dodaje se u saopštenju, dovesti do poplava prilikom prvih ozbiljnijih padavina.

LSV je upozorio da će takav potez dovesti i do nestašice pijaće vode u gradu, ali i da će, zbog opadanja nivoa podzemnih voda, nakon njihovog ispumpavanja, zgrade na naselju Liman početi da tonu, da pucaju i da se ruše.

Ta stranka je takođe pozvala investitore da pod hitno preduzmu odgovarajuće mere, kako bi se sprečile katastrofalne posledice, i da se što pre pronađu odgovorni „koji su se usudili da menjaju projekat izgradnje tržnog centra Promenada“.

Građanska Vojvodina je putem saopštenja optužila investitora da nije ispoštovao projekat izgradnje, te da će zbog toga ceo Novi Sad ostati bez pijaće vode i kanalizacije. Ta organizacija je pozvala građane se samoorganizuju u, kako kažu, „odbrani zdravlja i života svoje dece, dok ne bude kasno“. „Pitamo se takođe kako je moguće da su nadležni organi dopustili da se ovako nešto desi, šta su radile nadzorne i inspekcijske službe, šta je radio gradonačelnik, sem što je sanjao o rušenju Spensa, a dosanjao da će se investicijom u ovaj besmisleni ‘kapitalni objekat’ srušiti pola Novog Sada, dok će celi grad ostati bez kanalizacije i bez pijaće vode”, navela je Građanska Vojvodina u saopštenju za javnost.

Čanak: Nije političko pitanje, već realan problem

Lider LSV-a Nenad Čanak izjavio je za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) da je siguran da gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ostali nadležni u gradu dele njegovu zabrinutost po pitanju problema podzemnih voda, kao i stav da se mora što pre reagovati.

„Na kraju ćemo imati situaciju da će 24 pumpe raditi 24 sata i da će trošiti sto hiljada evra samo za struju. I ako investitor preuzme troškove, to nije rešenje. Šta ćemo ako ta firma bankrotira, na koga će onda pasti svi troškovi? Pašće na teret građana i to će ostati večni problem“, kaže Čanak za VOICE i dodaje da ovde nije bitna politika i pitanje ko vodi grad.

On navodi da je do izmene projekta i problema došlo jer je investitor hteo da uštedi na materijalu i da je, kao građanin a ne političar, morao da pokrene tu temu.

„Sećam se da je, kada se gradio podzemni prolaz u centru, kod Norka, isto bio problem sa podzemnim vodama. To je kao da gurate plastičnu flašu u pesak, pa je voda potiskuje na površinu. Zbog toga će biti ugroženi svi objekti u okruženju“, upozorava Nenad Čanak.

Nadležni i investitor bez reakcije

Na navode koji se spominju u saopštenjima LSV-a i Građanske Vojvodine, nadležni u Novom Sadu ćute. Ni nakon mnogobrojnih poziva i poslatih mejlova, VOICE nije dobio odgovor na pitanje da li je tokom izgradnje Promenade došlo do komplikacija sa podzemnim vodama, niti da li je svakodnevni život građana ugrožen zbog toga.

Direktor preduzeća Vodovod i kanalizacija Novi Sad Gvozden Perković nije želeo da prokomentariše spomenute navode. U njegovoj kancelariji su rekli da je potrebno da se obratimo službi Odnosa sa javnošću, ali na toj „adresi“ niko ne odgovara ceo dan.

Ne odgovara ni gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, u čijoj službi je rečeno da će se javiti čim mu prosledimo pitanja, što smo i uradili ali smo ostali bez odgovora. VOICE je ostao uskraćen i za odgovore Gradske uprave za urbanizam i građevinsko zemljište.

Ni firma NEPI, koja je investitor u projekat Promenade i kupac najskupljeg građevinskog zemljišta u istoriji Novog Sada, nije se odazivala na uporne pozive, kao ni na pitanja poslata mejlom.

Reporter VOICE-a je obišao gradilište Promenade, međutim, ni tamo nije pronašao konkretne odgovore. Kako kažu u kancelariji šefice gradilišta Aleksandre Kovačević, ona je „na godišnjem odmoru“ i nemaju dozvolu da komentarišu nikakve navode.

Jedan od projektanata, koji nije želeo da se predstavi, kratko je demantovao da je došlo do problema sa podzemnim vodama i tvrdi da nikakve crpne stanice nisu postavljene tim povodom.

„Crpna stanica postoji, jedna koju izmešta Grad, koji pravi još jednu. Tržni centar kao takav zauzima parcelu sto odsto, a svi radovi okolo su radovi grada. Možda se nova postavlja zato što se količina vode zbog objekta povećava, ali stvarno ne znam, nisam hidraš. To stvarno nema veze sa ovim projektom“, tvrdi jedan od projektana i dodaje da je najbolje pričekati da se investitor oglasi.

Reporter VOICE-a nije dobio dozvolu da se prošeta po gradilištu sa nekim od projektanata ili sa ostalim radnicima, jer, kako kažu u kancelariji šefice gradilišta, „obezbeđenje ne bi odobrilo“.

Tekst i foto: Mladen Savatović (VOICE)