Skip to main content

VOICE: Inspekcija i dalje ćuti o tržnom centru Promenada

24. sep 2018. Aktuelno
2 min čitanja

Autor

Mladen Savatović, novinar je VOICE-a i master komunikologije. Piše tekstove o nepravilnostima u radu lokalnih samouprava, zloupotrebe novca i moći, ekologiji i drugim društveno-političkim temama. Od 2014. do 2016. godine radio je kao glavni i odgovorni urednik Univerzitetskog odjeka, studentskog portala Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Pisao je za studentske portale iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, kao i za lokalne novine „North Myrtle Beach Times“ i „Loris Times“ iz Južne Karoline, SAD. Učestvovao u projektu „Dan u tvojim cipelama“, koji se bavio podizanjem standarda u izveštavanju o osobama sa invaliditetom, koji je organizovala Novosadska novinarska škola.

Ni posle više od deset dana otkako je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najavio vanrednu inspekcijsku kontrolu izgradnje tržnog centra Promenada, zbog navodnih propusta investitora, nadležni ne izlaze u javnost sa zvaničnim podacima.

Najava je usledila nakon što su Liga socijaldemokrata Vojvodine, koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina i opozicione stranke u Novom Sadu izdale upozorenje da nepoštovanje projekta Promenada ugrožava bezbednost građana.

Bez obzira na to što su spomenuta upozorenja uznemirila značajan deo javnosti, Gradska uprava za inspekcijske poslove još uvek ne objavljuje rezultate kontrole, iako je njena vanredna reakcija najavljena pre skoro dve nedelje, kada je gradonačelnik Vučević obećao da će se ispitati sve činjenice.

On je za novosadski Dnevnik demantovao da su građani Novog Sada ugroženi, uz napomenu da to Grad nikada ne bi dozvolio i da se svakodnevno proverava stanje na terenu. Vučević je apele u vezi sa Promenadom ocenio kao „izmišljotine raznih političkih grupacija“, ali je svejedno najavio inspekcijsku kontrolu projekta.

„Niko ne može da radi mimo zakona i apsolutno će sve biti urađeno u skladu sa sa propisima, uz konsultaciju sa stručnjacima“, istakao je Vučević za Dnevnik.

Međutim, da li je sve zaista rađeno u skladu sa propisima, javnost i dalje ne zna. Pored Vučevića, reagovala je samo investitorska firma NEPI Rockcastle, uz nekoliko dana kašnjenja i sa generičkim saopštenjem u kojem se, između ostalog, navodi da su „svi radovi na izgradnji tržnog centra Promenada izvršeni sprema dozvolama izdatim od strane nadležnih tela, po zakonu i u skladu sa posebnim propisima“.

Investitorska firma nije odgovorila na pitanje VOICE-a da li je tokom realizacije projekta uočen problem sa podzemnim vodama, koji je navodno uzrok potencijalne katastrofe, i ukoliko jeste, koje radnje su preduzete da bi se on sanirao.

Odgovore nije prosledilo ni Javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija. Direktor tog preduzeća Gvozden Perković odbio je da prokomentariše spomenute navode. Iz njegove kancelarije je poručeno da komunikacija mora da se odvija putem Odnosa sa javnošću, ali je i taj komunikacijski kanal ostao zatvoren.

VOICE je pokušao da sazna od Gradske uprave za inspekcijske poslove kada građani mogu da očekuju rezultate vanrednog inspekcijskog nadzora Promenade, da li je do sada vršena kontrola tog projekta i da li je taj organ uočio bilo kakve nepravilnosti u vezi sa podzemnim vodama.

U Upravi je rečeno da se moramo obratiti PR službi Grada Novog Sada, jer tako nalaže procedura, što je ispoštovano, pa je VOICE toj službi pre nedelju dana prosledio pitanja. Ipak, do danas nema nikakve povratne informacije.

M. Savatović (VOICE)