Skip to main content

VOICE: Najnovija afera u Novoj Crnji?

30. avg 2018. Lokalne samouprave
4 min čitanja

Postupak modernizacije postrojenja za dezinfekciju pijaće vode koje bi napajalo Novu Crnju i Vojvodu Stepu, iz građevinskog, mogao bi da preraste u sudski.  Zbog sumnje da je ponuđač koji je dobio posao falsifikovao svoju dokumentaciju i ponudio opremu koju ne poseduje i ne može da nabavi, protiv njega je podneta krivična prijava, saznaje Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Pokušaj da dva banatska pogranična mesta koja broje nešto manje od 3.000 stanovnika dobiju ispravnu vodu za piće iz ambicioznog projekta ugovorenog za cenu od 12,5 miliona dinara bez PDV-a, pretvorio se u još jednu aferu u maloj opštini čiji je čelnik Pera Milankov ranije hapšen, a ove godine i prvostepeno osuđen zbog primanja mita.

Ugovor o gradnji postrojenja za prečićavanje vode za piće potpisan je početkom maja, a rok za završetak radova prema ugovoru bio je 90 dana i istekao je početkom avgusta. Ipak, zdrava voda nije potekla iz česama meštana Nove Crnje i Vojvode Stepe.

Uzrok tome je, prema krivičnoj prijavi podnetoj Osnovnom javnom tužilaštvu u Kikindi, a u koju je VOICE imao uvid, falsifikovanje “Bezbednosnog lista” koji su koji je uz ponudu podnela beogradska firma “Alex engineering & construction“ koja je dobila posao. U tom dokumentu, oni su naveli da će instalirani uređaj, koji će pored natrijum-hipohlorita proizvoditi i hlor-dioksid, biti neophodan da bi se voda koja će se dezinfikovati bila zdrava za piće i da bi se iz nje otklonili opasni trihalometani koji se pojavljuju u postupku dezinfenkcije.

Međutim, firma “Sigma” iz Kule, koja je takođe bila ponuđač u ovoj nabavci i koja se na ishod nabavke žalila Republičkoj komisiji za zaštitu prava ponuđača u postupcima javnih nabavki u svojoj krivičnoj prijavi protiv Aleksandra Obradovića, direktora “Alex engineering & construction“, tvrdi da pobednička firma ne poseduje potrebnu tehnologiju.

– Uređaj za dezinfekciju vode koji je naveden u ponudi doo “Alex Engineering & Construction“ ne proizvodi pomenuti mešoviti dezifektant (hlor dioksid), a ista lažna konstatacija je uneta u bezbednosni list samo iz razloga da bi se isti usaglasio sa Idejnim projektom – navodi se u krivičnoj prijavi.

Pera Milankov, predsednik opštine Nova Crnja, i ranije je bio dovođen u vezu sa aferama (foto: www.sonovacrnja.org)

Štaviše, “Sigma” je ta koja je u saradnji sa stručnjacima patentirala rešenje za problem sa vodom koji između ostalih opština ima i Nova Crnja. Tu opremu, po višoj ceni od pobedničke, ponudila je i na tender. Pomenuto rešenje za dezinfekciju vode, pored „Sigme“ u svetu navodno još razvija samo jedna kompanija koja to radi za američku vojsku, što je kod njih izazvalo sumnju da bi po sredi mogla biti prevara.

– Ovde se ne radi samo o problemu sa javnom nabavkom, već je problem mnogo veći, ako se uzme u obzir koje posledice mogu da nastupe po zdravlje ljudi, ako se ne ugradi adekvatan uređaj – kaže za VOICE advokat Ivan Gvozdenac koji je podneo prijavu.

Kako kaže, jedna greška uzročno dovodi do druge greške, a podnošenjem prijave oni pokušavaju da isprave nastanak druge greške. – Želimo i da ukažemo na nezakonita postupanja pri izboru ponuđača- zaključuje on.

Kakva je voda?

Kada se pogleda Izveštaj o isptivanju ispravnosti vode u Novoj Crnji koji je prošle godine rađen u Zavodu za javno zdravlje u Zrenjaninu, jasno je zašto je ovom mestu potrebna čistija voda. Naime, prema izveštaju voda ne odgovara Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode je su u njoj vrednosti amonijaka, ortofosfata, kao i potrošnje kalijum-pergamanata veće od dozvoljenih vrednosti, dok je povećana i obojenost u odnosu na dozvoljenje vrednosti. Situacija je, prema istoj analizi slična u mestu u Vojvoda Stepa.

Sumnje da je dokumentacija zaista falisifikovana otvara i dopis Komisije za sprovođenje javne nabavke iz Nove Crnje koja u svom odgovoru Republičkoj komisiji za zaštitu prava ponuđača u postupcima javnih nabavki navodi da nijedan od ponuđača nije izvršio uvid u Idejni projekat, koji u ovom slučaju uopšte nije bio deo javno dostupne Konkursne dokumentacije. To otvara pitanje kako je ponuđač koji je dobio posao gradnje znao vrednosti koje trebaju da budu upisane u “Bezbednosni list”, koji inače ne proverava nijedna institucija, već za njega odgovara samo onaj koji ga je sastavio. Sumnje da nešto nije u redu povećava i to što je je naručilac za ovu nabavku procenio da će ona koštati 22,3 miliona dinara, a na kraju prošao gotovo upola jeftinije. Nadležni iz Opštine Nova Crnja nisu odgovorili na naša pitanja da li je posao završen i da li je postrojenje spremno, kao ni šta će preduzeti, ukoliko se zaista dokaže da im je prodata tehnologija koja ne rešava problem vode u njihovoj opštini.

Komisija odbila žalbu

“Sigma” je u svojoj žalbi Republičkoj komisiji za zaštitu prava potrošača navela da uređaj koji nudi firma “Alex Engineering & Construction” ne proizvodi potrebni mešoviti dezifektant, te da se referenca firme koja je dobila posao i koju je dostavila da bi mogla da učestvuje na tenderu odnosi na prečišćavanje vode u bazenu, a ne pijaće vode. Kako su naveli u svojoj žalbi, koncentracije dezinfektanta čak se razlikuju u “Bezbednosnom listu” i “Potvrdi o tehničkoj funkcionalnosti uređaja i uputstva za upotebu”. Uz to, ocenjeno je da oprema koju je ponudila pobednička firma ne odgovara Konkursnoj dokumentaciji ove javne nabavke. S druge strane, Komisija je ukazala da je pre svega neophodno da naručilac radova pripremi jasnu Konkursnu dokumentaciju da bi dobio odgovarajuće ponude, a zatim je Komisija odbila žalbu, navodeći da ponuđači nisu dužni da svoje ponude sačine u skladu sa projektom, te da se Konkursnom dokumentacijom jedino zahteva “uređaj za proizvodnju mešovitog dezinfektanta na mestu potrošnje kapaciteta 250g/h”.

Ekipa VOICE