Skip to main content

VOICE: Priča o rušenju Spensa – Vučevićev probni balon

30. sep 2018. Analitički članci
6 min čitanja

Nijedna stručna služba Grada Novog Sada niti javna poreduzeća iz tog domena nisu izradila nikakvu procenu, istraživanje ili analizu u kojem bi kao moguće rešenje za problem Spensa bilo predloženo  njegovo rušenje, već je tu priču pokrenuo samoinicijativno gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, pokazuje istraživanje VOICE-a.

Naime, VOICE je još početkom septembra na adresu više nadležnih gradskih organa, uprava i preduzeća poslao pitanja želeći da sazna da li je zvanična odluka o rušenju Spensa doneta i – ako jeste – na osnovu kojih parametara, odnosno kojih stručnih procena, izveštaja ili analiza.

Tim povodom kontaktirali smo članicu Gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine Miru Radenović, zatim Gradsku upravu za urbanizam i građevinske poslove, Gradsku upravu za građevinsko zemljište i investicije, te JP Urbanizam Novi Sad. Jedini odgovor dobili smo iz poslednje navedene institucije, od direktora Dušana Miladinovića.

„Nikakva odluka o rušenju Spensa nije doneta, niti je rađena procena ili istraživanje vezano za tu temu. Molio bih Vas da pažljivije pročitate ono što je Gradonačelnik više puta izjavio“, navodi se  u odgovoru direktora JP Urbanizam.

Stranka odgovara umesto institucija

Najava gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da bi Spens trebalo srušiti, a na njegovom mestu sagraditi manji i ekonomičniji sportski centar, izazvala je poslednjih mesec dana burna reagovanja i politička prepucavanja, dok je Narodna stranka počela s prikupljanjem potpisa protiv rušenja Spensa. Tada je, umesto nadležnih gradskih institucija, javnost informisao Gradski odbor Srpske napredne stranke iz Novog Sada svojim saopštenjem, navodeći da „nikakva odluka o rušenju tog objekta nije bila na dnevnom redu Skupštine grada, koja je osnivač Sportskog i poslovnog centra Vojvodina, a kamoli da je doneta“, kao i da „nikakav predlog takve vrste nije upućen Skupštini grada, niti je o tome raspravljano na bilo kom skupštinskom odboru“. Da li je neko nezvanično razmatrao tu ideju, ne može se sa sigurnošću tvrditi, pa tako ostaje utisak da je Vučević taj ko je o tome možda s nekim razgovarao, da bi na kraju javnost šokirao svojom idejom.

Međutim, novosadski odbor Srpske napredne stranke je pre navedenog saopštenja bio izdao i saopštenje u kojem se, između ostalog, kaže: „Kao što je pre 6 godina imala rešenje kako da spasi grad sa ivice ambisa na koju ga je dovela ekipa žutih lopova, tako Srpska napredna stranka danas ima rešenje za spas SPENS- a, koji će biti novi objekat za novo doba, za budućnost naše dece, funkcionalan i lep. I nije to nikakva priča o rušenju jer mi smo ti koji grade, stvaraju i čine sve da se živi bolje i naprednije, da naši potomci budu ponosni na nas. I nikakva politička strašila nas neće zaustaviti na tom putu. A neće ni Novosađane sprečiti da i dalje veruju svojim očima, kojima će uskoro gledati i novi most, i novi SPENS, i nove fabrike, škole, vrtiće, bolnice…“ Dakle, sudeći po navodima iz ovog saopštenja, SNS podržava ideju svoga gradonačelnika o rušenju Spensa.

Vučevićeva najava 

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević u intervjuu za Blic, početkom septembra najavio je da će na jesen biti sproveden socijalni program kojim bi se relaksirao broj zaposlenih u SPC Vojvodina.

„Paralelno ćemo sprovesti neobavezujući međunarodni javni poziv, da vidimo da li i kakvo interesovanje postoji za eventualno partnerstvo, a pregovaramo i sa komercijalnim bankama o nekom povoljnom aranžmanu za reprogram dugova da bismo SPENS stabilizovali i učinili ga privlačnijim za buduće investiranje“, najavio je on. Imajući u vidu da je najavljeno raskidanje ugovora o javno-privatnom partnerstvu za JKP Stan, nameće se pitanje da li je realno da isti postupak u slučaju Spensa ima drugi epilog.

Aleksandar Popadić (DJB): Skupština grada nikada nije raspravljala o rušenju Spensa

Član Saveta za urbanizam, poslovni prostor i stambena pitanja Skupštine grada Novog Sada, odbornik Dosta je bilo Aleksandar Popadić potvrdio je za VOICE da novosadski parlament nikada nije ni na koji način razmatrao rušenje Spensa. Kako kaže, većina je za rušenje saznala sa televizije, iz izjave gradonačelnika.

„Pre skupštine svaki materijal dolazi na Savet za urbanizam, koji se bavi tom oblašću. Ako savet da pozitivno mišljenje na neku temu, ide se na skupštinu, tamo se debatuje o tome i donosi se odluka. U ovom slučaju, što se tiče rušenja Spensa, ono što je sigurno je da je to bio probni balon kako bi se videla reakcija javnosti i na osnovu toga oni razmotrili da li će ići na rušenje, na partnerstvo ili koji će od modela raditi“, kaže Popadić. Dodaje da je trenutna situacija u Spensu neodrživa, ali da pre bilo kakvog poteza mora da se pribegne detaljnijoj analizi i moraju se sprovesti svi mogući potezi kojima bi se gubici Spensa racionalizovali.

„U ovom slučaju, izjava gradonačelnika je u toj meri još katastrofalnija, jer se to sve govori bez ikakve detaljne analize. Mi znamo da Spens u poslednjih 30 godina nije nijednom imao profesionalni menadžment koji je pred sobom imao plan“, kaže Popadić

Samo stručnjaci da se pitaju

Predsednik Društva arhitekata Novog Sada (DaNS) Slobodan Jović za VOICE ističe da ni njemu nije poznato – ni iz zvaničnih ni nezvaničnih izvora – da se bilo koja gradska institucija bavila analizom situacije u Spensu, pa i mogućnošću njegovor rušenja.

„To je najveći problem, zato što se bez takvih stvari ne može izlaziti sa bilo kakvim predlozima, pogotovo tako radikalnim idejama kao što je rušenje. A pošto to dolazi iz usta gradonačelnika, to dobija težinu i to je upravo problem. Bilo ko drugi apsolutno ima pravo na svoj stav i mišljenje i svako – možda – može da kaže da Spens treba srušiti i napraviti nešto drugo. Ali, kada to dolazi iz usta gradonačelnika, koji je na javnoj funkciji i koji ima izvršnu vlast, onda to mora biti ili dobro utemeljeno, da postoji jasna ideja kada se izlazi sa takvim predlogom koji su argumenti i kakva će biti reackija javnosti, ili se radi samo zapravo o probnom balonu ili skretanju pažnje sa neke teme. Ja se nadam da ćemo zapravo otvoriti pravi dijalog oko Spensa i da će se formirati stručna tela koja će da razmatraju to potpuno nezavisno“, rekao je Jović. I on se slaže da je sadašnji status Spensa neodrživ, ali ponavlja da se tako kompleksna tema ne može razmatrati kroz davanje izjava i politička prepucavanja.

Amaterski pristup 

Odbornik Aleksandar Popadić, koji je i arhitekta, za VOICE ukazuje da prilikom razmatranja mogućnosti rušenja Spensa treba ozbiljno imati na umu cenu takvog posla.

„Kada bi se odlučili na rušenje, uz sve te troškove koji idu za rušenje, za sanaciju terena, za dovođenje u stanje da može na njemu da se gradi i da se izgradi novi objekat, energetski efikasniji, kad se ta suma uzme, pitanje je koliko je to logičan potez i da li stvarno donosi rešenje“, navodi Popadić.

Predsednik Društva arhitekata Novog Sada Slobodan Jović nije želeo da za VOICE licitira time koliko bi koštalo eventualno rušenje Spensa, na koji način bi se ono obavilo ili koliko bi trajalo.

„Potpuno je neozbiljno da pričamo o takvim stvarima bez bilo kakvog projekta. Apsolutno je neprihvatljivo i čitava poenta naše reakcije u javnosti jeste da se ovako ozbiljne teme ne smeju kandidovati kao lične ideje, neproverene“, rekao je Jović.

Dodaje da je to ozbiljan posao koji bi trebalo da radi više grupa stručnjaka, pa da se problem analizira kako iz arhitektonskog, tako i iz ekonomskog i drugih uglova, jer Spens nije samo građevina, nego je nešto više u smislu simbola grada.

„Ne smemo da imamo takav amaterski pristup u kojem svako ko ima pristup javnosti i mogućnost da da izjavu, daje svoje mišljenje koje je potpuno neprovereno. U tome ne želim da učestvujem na taj način. To se ne radi ni za mnogo manje i jednostavnije objekte, a ne za Spens“, ističe Jović.

Slobodan Jović: „Amaterski pristup u kojem svako ko ima pristup javnosti i mogućnost da da izjavu, daje svoje mišljenje koje je potpuno neprovereno“

Aleksandar Popadić ocenjuje da je veliki problem to što je to javno preduzeće godinama imalo trećinu, četvrtinu ili polovinu partijskih uposlenika s fiktivnim radnim mestima, pa su njihove plate prouzrokovale dobar deo minusa. Dodaje da je ozbiljan problem i energetska neefikasnost koju Spens kao objekat ima i pita da li je urađeno sve što je moguće kako bi se smanjili troškovi Spensa.

„Nismo ni u smislu da se smanji broj zaposlenih, da se racionalizuje, da se maksimalno komercijalizuje… Mi smo taj Spens faktički ugasili time što ćemo dovesti jedan tržni centar, a iza ćoška je bio još jedan. Mogu da razumem donekle potrebu grada da prodaje neke parcele, ali mislim da bi Gradskom veću i gradonačelniku koji mu je na čelu na prvom mestu trebalo da bude interes građana. Jer, ja verujem da je tu bila neka javna debata o tom prostoru, pre izgradnje Promenade, da bi sigurno veći broj ljudi rekao da tu želi park, nego još jedan isprazni tržni centar gde će da šetaju i troše pare“, rekao je Popadić.

Dalibor Stupar (VOICE)