Skip to main content

Vršac: Neplaćena reklama za nepostojeću modeling agenciju ili više od toga

28. mar 2020. Fact-checking
3 min čitanja

Lokalni internetski portal Vrsaconline.com 24. februara objavio je tekst „Crystal model agency i u Vršcu!“ iz kojeg zainteresovane Vrščanke mogu da se informišu o prijavama za navodnu modeling agenciju iz Beograda koja je, kako portal navodi „tu za vas da celom svetu pokažete vašu lepotu“.

Međutim, modeling agencija pod pomenutim nazivom nema zvanični sajt, niti zvanični nalog na društvenim mrežama, a „Crystal model agency“ sa sedištem u Beogradu obrisana je iz Agencije za privredne registre još 3. novembra 2017. godine i zvanično više ne posluje.

Vrsaconline.com je pozvao čitaoce da se prijave pozivom na dati broj telefona, kako bi modeling agencija njima obezbedila „profesionalni book“. Iako je reč o očiglednoj reklami, portal je čitav sadržaj emitovao u rubrici vesti. Pomenutu „vest“ objavio je samo lokalni internetski portal iz Vršca.

Jedina društvena mreža koja je aktivna, a nosi naziv „Crystal model agency“ je Tviter nalog agencije koji je preuzela jedna fitnes blogerka, gde promoviše svoj sajt i aktivnosti koje nisu u vezi sa modeling agencijom.

Sagovornik VOICE-a, čije ime je poznato redakciji, navodi da mu se, kada je pozvao broj sa oglasa, javila izvesna Ivana (čije se ime i kontakt telefon navode u tekstu) koja za sebe kaže da je bivši model.

„Ona mi je rekla da njihova modeling agencija nudi samo „book“ od 10 fotografija koje se naplaćuju 150 evra, iako inače vrede 800 evra, te da je i profesionalno šminkanje uračunato u cenu“, rekao je sagovornik VOICE-a koji se interesovao za svoju mlađu sestru.

Dodao je da ga je Ivana posavetovala da njegova sestra na „foto-šutingu“ nosi što kraću suknju i što više potpetice, „kako bi joj noge izgledale duže“. Takođe je rekla da će, pored ostalih, neke fotografije biti u večernjoj toaleti.

Kada je upitao za prethodno iskustvo ili sajt modeling agencije, Ivana ga je posavetovala da poseti njen instagram profil i da potraži njene book-ove tamo, koje on nije uspeo da pronađe.

Redakciji VOICE-a obratila se još jedna osoba koja je pozvala navodnu agenciju zbog maloletne mlađe sestre. Njoj je Ivana tokom telefonskog razgovora rekla „da se od njene maloletne sestre očekuju i fotografije u kupaćem kostimu, odnosno na visokim potpeticama zbog iluzije dužih nogu“.

„Rekla mi je i da, pošto je moja sestra maloletna, može da se slika u bikiniju, ali da se inače očekuju fotografije u donjem vešu“, navodi sagovornica VOICE-a, čije ime je poznato redakciji.

Na pitanje o mogućnosti daljeg napretka u modeling svetu njene sestre, Ivana joj je odgovorila „da uvek postoji opcija za napredovanje“ i kao primer navela da će fotografije sa booka prosleđivati televizijama, zarad reklama.

Pretragom interneta lako se može zaključiti da „Crystal model agency“ u stvari ne postoji. Naime, modeling agencija iz Beograda, čiji je vlasnik bio Miloš Vučinić, ne posluje više od tri godine, a agencija pod navodno istim imenom koju promoviše vršački portal poziva da se građani prijave do kraja maja ove godine.

U „Crystal model agency“ krajem 2016. godine pokrenut je postupak likvidacije i od tada više ne posluje. Zvanično je obrisana iz APR-a 3. novembra 2017. godine. Upravo iz tog razloga, nepoznato je ko stoji iza modeling agencije koju promoviše vršački portal.

Na poziv telefonskog broja sa vesti/oglasa redakciji VOICE-a javila se žena koja za sebe kaže da je model iz Milana. Odgovarajući na poziv rekla je da smo dobili „Crystal model agency“” koja se bavi modelingom, što podrazumeva da prave bookove i da prosleđuju klijente dalje na kastinge.

Na pitanje kako je moguće da „Crystal model agency“ posluje danas, iako je zvanično ugašena, rekla je da „ne zna o čemu se radi, da se ona čula sa agencijom iz Beograda i da uopšte nije upućena u to“. Rekla je i da je njoj „nadležan izvesni Miloš, ali da mu prezime ne zna, niti ima njegov kontakt“.

Sa portala Vrsaconline navode da sporna vest nije bila plaćeno oglašavanje, ali i da novinarka nije proverila modeling agenciju „jer zna ženu koja joj je prosledila oglas, te da se ona godinama bavila modelingom u Milanu preko te agencije“.

„Moguće da postoji agencija van Srbije o kojoj je reč. Znam da je devojka radila u Milanu i da je sve provereno“, rekla je za VOICE novinarka portala Vrsaconline.

Sanja Kosović (VOICE) 

Istina je: ima nas! Klikni i podrži slobodno novinarstvo!