Skip to main content

Zašto Novi Sad nije u stanju da sprovodi sopstvene odluke: Farma svinja uspešno odoleva propisima

09. okt 2022. Analitički članci
5 min čitanja

Godinama već inspekcija podnosi prijave, uzgajivač ulaže prigovore, a epiloga nema

Iza stanovnika jednog dela novosadskog naselja Klisa je još jedno sparno leto tokom kojeg nisu mogli da otvore prozore zbog smrada koji dolazi sa okolne farme svinja u vlasništvu njihovog komšije. Oni godinama traže pravdu i alarmiraju nadležne inspekcijske službe. Ipak, njihov komšija uspeo je da u tom periodu broj svinja poveća do broja od 280 grla, što je potvrđeno u  odgovoru Ministarstva zaštite životne dostavljen komšijama vlasnika farme, a na osnovu inspekcijskog nadzora sprovedenog u februaru ove godine. On tako i dalje „uspeva“ da uzgaja ovoliki broj svinja na lokaciji gde je zakonom dozvoljeno držanje maksimalno tri grla.

„Život blizu farme je, jednom rečju, užas. Pored zvukova jadnih životinja koji žive u nehumanim uslovima uzgoja, miris koji se širi naseljom je nekada toliko jak da ne možemo da otvorimo prozore svojih domova i proluftiramo ih”, kaže u razgovoru za VOICE jedan od nezadovoljnih komšija Dragan Babić.

Babić živi u naselju Gornje livade na Klisi. Pomenuti “jak miris” dopire iz obližnje Ulice Pantelije Milankovića gde Jovica Obrovački uzgaja svinje. Zvuči gotovo nezamislivo da neko uzgaja 280 svinja u jednom gradskom naselju, no, Obrovački ne samo da ih uzgaja, nego i stalno povećava broj grla i “uspešno” se bori protiv zakona koji mu to zabranjuje.

Naime, prema Odluci o držanju domaćih životinja koju je donela Skupština Grada Novog Sada 2019. godine u tom delu grada dozvoljeno je držanje papkara do tri grla i njihovog podmlatka do četiri meseca starosti. Ista odredba sadržana je i u prethodnoj Odluci iz 2011. godine.

Ipak, i pored evidentnog kršenja zakona, ovaj uzgajivač svinja se već godinama unazad uspešno tuži sa gradskom inspekcijom.

Sem Babića, koji se obratio našoj redakciji povodom ovog problema, i druge komšije su prethodnih godina nekoliko puta istupale u javnosti ističući da imaju isti problem.

I svake godine inspekcija podnosi prijavu, uzgajivač Obrovački prigovor, dok komšije muče istu muku.

Fotografija ustupljena VOICE-u

KOMŠIJE U STRAHU OD ZARAZE

Tako je RTV još 2017. godine izvestio o ovom problem, navodeći reči jednog od komšija da je od komunalne inspekcije dobio informaciju da Obrovački drži veći broj svinja od dozvoljenog, da su to “dali na sud” i upitao se “da li treba da povraća svako jutro dok sud to ne reši”?

RTV je tad izvestio i da je komunalna inspekcija posetila farmu u junu 2016. godine i da je vlasniku izdat nalog da prilagodi broj svinja dozvoljenom broju. Obrovački se, međutim, žalio na tu odluku.

U aprilu 2018. godine mediji objavljuju pismo jednog komšije koji naglašava da gradske vlasti “iz nekih razloga ne reaguju”, “da se širi smrad uskislih pomija” kojima Obrovački hrani svinje, kao i da se komšije plaše zaraze zbog neadekvatnog odlaganja stajnjaka.

I naredne, 2019. godine RTV izveštava o ovom problem. Te godine ispekcija je ponovo izvršila nadzor, utvrdila da Obrovački uzgaja 180 svinja, te podnela prijavu a Obrovački žalbu.

Prema informacijama do kojih je došao VOICE, i u martu 2021. godine ponovo je izvršen inspekcijski nadzor farme kada je još jednom utvrđeno da Obrovački drži veći broj svinja od dozvoljenog. Podneta je prijava od strane inspekcije i, naravno, žalba od strane Obrovačkog.

VOICE je imao uvid i u odgovor koji je inspektor za zaštitu životne sredine uputio Draganu Babiću a povodom inspekcijskog nadzora farme po njegovoj prijavi u februaru ove godine. Inspektor je utvrdio da je Obrovački ovoga puta imao rekordnih 280 svinja. Odnosno, posle silnih tužbi Obrovački ne da nije smanjio broj svinja na dozvoljenih tri, nego je povećao broj za stotinu.

VOICE je tad kontaktirao Gradsku upravu sa pitanjem dokle se stiglo sa sudskim postupcima i dobili smo odgovor da se očekuje sudsko odlučivanje i presude Upravnog i Prekršajnog suda.

A stanovnici Gornje livade i dalje se, u iščekivanju sudskih postupaka, guše u smradu.

“Ja sam lično zvao komunalnu službu, Gradsku upravu za zaštitu životne sredine, Ministarstvo ekologije, preko njihove aplikacije, čak sam im i slike slao.. Kontaktirao sam i pomoćnika gradonačelnika, predsednika Mesne zajednice … Međutim, ni od koga nismo dobili jasan odgovor. Od komunalne službe nikada nikakav odgovor nisam dobio, ni pisani ni usmeni. Gradska Uprava za zaštitu životne sredine nije nadležna a Ministarstvo ekologije nas je uputilo na lokalne institucije. Jednostavno, kao da problem ne postoji i da su naše žalbe naš hir“, ispričao je za VOICE Dragan Babić.

EH, TI PROPISI…

Ni VOICE od nadležnih institucija nije uspeo da dobije jasne odgovore.

Iz Uprave za veterinu nam je potvrđeno da je objekat – farma svinja u vlasništvu Jovice Obrovačkog – upisan u registar Ministarstva poljoprivrede tek u junu 2020. godine.

Jovica Obrovački je registrovao farmu kapaciteta do 300 grla.

Međutim, nije jasno kako je Obrovački mogao registrovati farmu do 300 grla ukoliko uzmemo u obzir da Odluka Skupštine Grada, kako je pomenuto, predviđa na toj lokaciji tri grla sa podmlatkom.

Ovo pitanje VOICE je uputio republičkom veterinarskom inspektoru Miroslavu Radiću koji odgovara da „veterinarska inspekcija ne postupa po Odluci Skupštine grada“.

Radić navodi i da je veterinarska inspekcija izvršila nadzor farme u martu ove godine i utvrdila nedostatke koji se tiču odlaganja stajanjaka, odnosno oseke u objektu gde Obrovački drži svinje. Taj zaspisnik je, dodaje on, prosleđen Republičkoj poljoprivrednoj inspekciji.

VOICE takođe otrkiva da je objekat u kojem Obrovački drži svinje izgrađen bez dozvole za gradnju, a na osnovu uvida u podatke Republičkog geodetskog zavoda (RGZ). Kada smo veterinarskoj inspekciji postavili pitanje kako je moguće u takvim okolnostima, registrovati farmu u registar objekata za uzgoj životinja koji vodi Ministarstvo poljoprivrede oni su odgovorili da Uprava za veterinu nema nadležnosti da vrši kontrolu da li neki objekat ima dozvolu za gradnju.

Parcela 193/7, koja je u vlasništvu grada Novog Sada (Izvor: screenshot/geosrbija.rs)

Zanimljivo je i da Jovica Obrovački vlasništvo nad jednom parcelom deli sa Gradom Novim Sadom. A upravo na toj parceli, na dnu dvorišta, Obrovački ispušta stajnjak. Takođe, podaci Republičkog geodetskog zavoda pokazuju da Obrovački sa Gradom Novim Sadom deli vlasništvo i nad jednim objektom (pomoćna zgrada), dok su livada površine 766 metara kvadratnih i garaža u dvorištvu Obrovačkog – u vlasništvu grada.

IZMET SE LAGERUJE NA OTVORENOM

Treba napomenuti da Klisa nema kanalizacioni sistem, stoga najveći problem predstavlja, kako kaže Babić, to što Obrovački izmet lageruje odmah ispod farme, na otvorenom.

Komšije su mu čak nudili i da oni izgrade septičku jamu gde bi se odlagala osoka i izmet, ali su svi naši pokušaji komunikacije sa njegove strane ignorisani”, navodi Babić i dodaje:

“Voleo bih da iz nadležnih institucija dođu i borave u našem naselju i osete taj miris”.

Fotografija ustupljena VOICE-u

Sudskim postupcima protiv Obrovačkog se, po svemu sudeći – ne nazire kraj. VOICE je, naime, poslednji odgovor od Gradske uprave dobio krajem avgusta ove godine, a u kojem su naveli da se čekaju odluke sudova.

“Borba za vazduh nam i dalje predstoji”, ogorčen je Babić, dok institucije poručuju tek: “dalje kontrole slede”.

Petar Alimpijević (VOICE, naslovna fotografija: google maps)