Skip to main content

Zrenjanin: Srce za Vijetnamce, psovka za gradsku upravu

03. dec 2021. Aktuelno
< 1 min čitanja

Većina radnika iz Vijetnama je jako zaplašena i žele da idu kući

Danas je na Gradskoj kući u Zrenjaninu osvanuo grafit „Jeb.. vas Linglong“, a nepoznati autor je pored ove, ostavio i poruku podrške za vijetnamske radnike koji su smešteni na nekoliko lokacija u okolini Zrenjanina.

Nedeljama unazad u Zrenjaninu je u fokusu javnosti situacija u kojoj se nalaze radnici iz Vijetnama, za koje se sumnja da su žrtve trgovine ljudima i radne eksploatacije.

Trenutno je poznato da se oni nalaze na pet različitih lokacija. Osobe koje su komunicirale sa novinarima sada su nedostupne. Čak ni njihovi sunarodnici ne znaju da kažu gde se nalaze. Većina njih je zaplašena i želi da ide kući, ali ne sme da to javno kaže.

Juče je u Ečki prilikom podele solidarne pomoći došlo do incidenta kada je jedna porodica izašla iz kuće i pokušala da otera aktiviste tvrdeći da ih uznemiravaju, da (u tom trenutku) bosonogom radniku koji je preuzimao hranu i jorgan nije potrebna pomoć, kao i da se radnicima redovno dostavlja hrana, da ih je u kući samo deset i da im ništa nije potrebno.

Ispostavilo se da je ceo događaj izrežiran, napad na aktiviste tajno sniman mobilnim telefonom, a da u kući u kojoj borave novopridošlice na spratu u nema prozora, kao i da u njoj boravi više od trideset radnika iz Vijetnama.

Ivana Gordić (VOICE)