NDNV: Nedopustivo je širenje panike i senzacionalizma u vezi sa koronavirusom

11. Mar 2020 by Ekipa VOICE | Nema komentara

"Nedopustive i neodgovorne izjave zvaničnika"

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) apelovalo je danas na novinare i medije da izveštavaju profesionalno o temama u vezi sa javnim zdravljem, a predstavnike vlasti i političkih partija da se ponašaju odgovorno i da svojim javnim porukama ne dovode građane u zabludu u pogledu opasnosti vezanih za koronavirus i javno zdravlje, na šta ih obavezuju i zakoni.

“Nedopustivo je širenje panike i korišćenje senzacionalističkih naslova, zato pozivamo novinare i urednike da ove teme ne koriste za postizanje veće čitanosti ili gledanosti. Nedopustive su i neodgovorne izjave zvaničnika, a nažalost i pojedinih zdravstvenih radnika, u kojima se građanima iznose netačne informacije i ‘šaljive poruke’, umesto da se pospešuje prevencija od širenja virusa”, naveo je NDNV u saopštenju za javnost.

Podsetili su da je obaveza nosilaca javnih funkcija i predstavnika zdravstvenih institucija da javnosti saopštavaju relevantne podatke i savete zasnovane na utvrđenim naučnim činjenicama, u interesu građana, a štiteći pravo na privatnost obolelih, jer u protivnom i sami doprinose širenju dezinformacija i lažnih vesti, a time i izazivanju panike u javnosti.

“Našim kolegama i koleginicama savetujemo strogo poštovanje profesionalnih standarda iz Kodeksa novinara Srbije koji podrazumevaju izbalansirano izveštavanje, bazirano na proverenim činjenicama i bez senzacionalizma. Novinari u svojim izveštajima treba da se oslanjaju na informacije koje objavljuju zvanične institucije, dok prilikom izbora sagovornika treba da vode računa o kredibilnosti i kompetentnosti sagovornika”, naveo je NDNV.

Dodali su da, osim informativne, mediji imaju i edukativnu funkciju i poručili kolegama da koriste proverene izvore i objasne građanima na koji način mogu da se zaštite i kako da se ponašaju odgovorno.

“Posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti identiteta obolelih i ugroženih. Novinari i novinarke su dužni da poštuju privatnost i da objavljuju samo one detalje koji su od javnog interesa”, naveo je NDNV i dodao da će u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti ovoj temi i reagovati u slučaju kršenja standarda profesije.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email