Skip to main content

Afere, skandali, sporovi

01. dec 2014. Lokalne samouprave 2013
7 min čitanja

Politički život bio je obeležen i brojnim aferama, skandalima i sporovima u mnogim lokalnim samoupravama. O njihovoj prirodi i motivima mišljenja predstavnika pozicije i opozicije u mnogim slučajevima bila su suprotstavljena.

Uhapšen je jedan broj ljudi koji su bili na istaknutim javnim položajima, pokretani postupci ili podnošene krivične prijave, a za najveći broj ovih slučajeva karakteristično je da se na njihov epilog još uvek čeka. Kao što je to, uostalom, i slučaj sa krivičnom prijavom koju je protiv NN lica policiji još odmah nakon majskih izbora 2012. podneo SVM zbog sumnji u izbornu krađu u Subotici, ili u slučaju postupka povodom javno izrečenih sumnji da je bilo kupovine glasova na lokalnim izborima u Novom Sadu. Do javnosti je tokom perioda proteklog od izbora stigao i veliki broj izrečenih optužbi za ranije različite nepravilnosti, nedozvoljene radnje, zloupotrebe i mahinacije predstavnika javne vlasti u upravljanju poverenim sredstvima. Ispostavilo se i da u nekim lokalnim samoupravama pojedini nosioci javne vlasti imaju biografije sa raznoraznim prekršajnim i krivičnim delima.

 • U Kovačici, gde suvereno vlada DS, predsednik opštine Miroslav Krišan uhapšen je krajem oktobra 2012. godine zbog sumnje da je zloupotrebom službenog položaja prilikom izgradnje puteva, čiji je investitor bilo preduzeće Vojvodinaput, stekao protivpravnu korist od 80 miliona dinara. On se sumnjiči da je 2009. sklopio štetan ugovor o izgradnji i održavanju puteva na teritoriji opštine Kovačica bez postupka javne nabavke, dok je ugovorena cena radova bila za 25 odsto veća od one koju je tražilo preduzeće Srbijaput. Postoje signali da će istraga protiv predsednika opštine Krišana biti proširena i na navodno sumnjivu izgradnju Sportsko-rekreacionog centra Relaks, koja je, prema tvrdnjama upućenih u lokalne prilike, koštala najmanje šest puta više nego što on realno vredi. Poslednja u nizu afera u Kovačici vezana je za izgradnju fabrike beogradske firme Junirisk. Nezadovoljni stanovnici ove opštine smatrali su da je opštinska vlast pomogla da Junirisk dobije građevinsku dozvolu i počne da gradi opasno skladište i fabriku za preradu azbesta i drugih otrova u Kovačici.
 • U Žitištu je Javno preduzeće Razvoj bilo poprište najveće afere poslednjih godina u tom mestu, kada je bivši direktor Jovan Mandić uhapšen zbog sumnje da je proneverio 1,4 miliona dinara. Njega je policija, zajedno sa direktorom privrednog društva Bo­­rovica transport Draganom Janićijevićem i gra­­đe­­vinskim inženjerom Miodragom Delićem, osu­m­njičila za zaključivanje dva ugovora po osnovu kojih je, za potrebe JP Razvoj, Vojvodinaput trebalo da obavi sanaciju i rehabilitaciju saobraćajnica u opštini Žitište i ulica u mesnim zajednicama te opštine. Proverom je, naime, utvrđeno da su fakturisani i radovi koji nisu izvedeni u ukupnom iznosu od oko 161 milion dinara.
 • Nova Crnja, jedna od najsiromašnijih opština u Voj­vodini, od poslednjih izbora doživljava najturbulentniji politički život. Četiri meseca nakon izbora zre­njaninska policija uhapsila nosioca tamošnje liste DS i predsednika opštine Peru Milankova i još pet osoba, pod optužbom za korupciju, a nakon skandala usledilo je i „prekomponovanje“ vlasti, a da bi poslednjeg maja usledila i nova „prekompozicija“.
 • U Pećincima (koje očekuju izbori 16. marta 2014.) samo mesec dana pre raspuštanja skupštine uhapšen je bivši predsednik opštine, demokrata Siniša Vukov, zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i falsifikovao službene isprave. Apelacioni sud doneo je odluku da ga pusti da se dalje brani sa slobode, pošto se sadašnji predsedavajući privremenog organa i dosadašnji predsednik opštine (koji je prišao naprednjacima) nije odazvao ni sedmom pozivu da svedoči u postupku protiv Vukova.
 • U Staroj Pazovi privedeni su bivši direktor Direkcije za izgradnju opštine i višegodišnja perjanica DS-a Jovan Tišma, njegov nekadašnji saradnik Srđan Stanišić i vlasnici dve privatne firme, koji su osumnjičeni da su oštetili direkciju za osam miliona dinara.
 • U Novom Sadu poslednjih godinu dana funkcio­nisanja lokalne vlasti obeležile su afere, ekslozije, sumnjivi konkursi, cenzura, hapšenja, prem­la­ći­vanje odbornika. Ipak, događaj broj jedan u 2013. godini, sa čim se slažu i vlast i opozicija, bio je sudski epilog afere ATP Vojvodina. Presudom Vrhovnog kasacionog suda, Grad je obavezan da plati tom preduzeću dug na ime sudskog spora u iznosu od 300 miliona dinara, uz pripadajuću kamatu. Isplaćena je suma od 440 miliona dinara, a opozicija ostala pri ranijem zahtevu da odgovaraju oni koji su sklopili štetan ugovor sa ATP Vojvodina o izgradnji nove autobuske stanice, pre svega tadašnja gradonačelnica Maja Gojković i bivši direktor ZIG-a Igor Mirović, a danas visoki funkcioneri SNS. LSV je podnela i krivičnu prijavu protiv Maje Gojković zbog propusta oko izgradnje autobuske stanice koja je Novosađane koštala silne stotine miliona. U ovom gradu, pored ostalog, tokom proteklog leta je na parkingu kod jednog popularnog kafića eksplodirala bomba ispod parkiranog službenog automobila direktora JP „Urbanizam“ Tomislava Bokana, i povredila dve osobe koje su u tom trenutku prolazile ulicom. Takođe, novosadsku političku scenu zadesila je još jedna neprijatnost pred sam kraj godine, kada je odbornik LSV u Skupštini grada Nenad Vezmar brutalno pretučen na ulici.
 • U Srbrobranu su, nakon nezavisne revizije poslovanja lokalne samouprave u prethodnim mandatima i rada skupštinskog anketnog odbora, Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu upućene četiri različite krivične prijave za zloupotrebu službenog položaja od 2006. do 2012. godine, čiji ishod nije poznat. Između ostalog, traženo je da se preispita kako je lokalna samouprava 2011. i 2012. godine Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Srbobranu donirala čak 13 miliona dinara, iako je budžetom planirano svega 500.000 dinara na godišnjem nivou za sve verske zajednice. U dokumentaciji je pronađeno i da je samo postavljanje pešačke staze od 516 kvadrata u porti SPC u Nadalju koštalo opštinski budžet više od 3 miliona dinara. Takođe, upućena je prijava o 6,5 miliona dinara, koji su 2006. godine uplaćeni na račun firme PTC za izgradnju postojećih sportskih terena koji u Srbobranu postoje barem 30 godina, a poslednji put su rekonstruisani oko 2000. godine.
 • U Rumi je, prema novinarskim izvorima, protiv sada već bivšeg gradonačelnika Gorana Vukovića, podneta krivična prijava zbog sklapanja štetnog ugovora za davanje u zakup atraktivnog poslovnog prostora u centru Rume izvesnoj firmi MM99 iz Stare Pazove, koja je, navodno, nakon toga dala isti taj prostor u podzakup za nekoliko puta veću sumu jednom domaćem trgovinskom lancu. Opštinski organi su se, za traženu proveru ovih navoda, listom proglasili – nenadležnim.
 • U Temerinu je zbog sumnjivog samodoprinosa, LSV još 2011. podnela i krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu protiv šest osoba za koje smatraju da su direktno odgovorne za prikupljanje mesnog samodoprinosa i nenamensko trošenje više od 1,5 miliona evra, a odgovorni za to, prema navodima podnosilaca prijave, i dalje sede u vlasti.
 • Kako je u Malom Iđošu više od 100 hektara industrijske zone, čije je formiranje opština započela još 2004. godine u partnerstvu sa austrijskim biz­nismenom Aleksanderom Samonigom, volšebno postalo privatna svojina – pitanje je na koje je odbornička grupe GG “Mali akcionari, oštećeni radnici, poljoprivrednici i poniženi građani opštine”u okviru krivične prijave predala nadležnom tuži­laš­tvu, pitajući se zašto i po kojoj ceni se lokalna samouprava odrekla 40 odsto vlasničkog udela i značajnih ulaganja u otkup privatnih parcela u cilju formiranja sada jedine privatne industrijske zone u Srbiji, ali je to jedno od pitanja koja su ostala bez odgovora nakon „upodobljavanja” u SO Mali Iđoš. Neposredno pre izbora u maju 2012. godine, partnersko preduzeće koje upravlja investicionim parkom Small Steps postalo je privatno, a krajem 2012. godine sedište preduzeća iz opštinske zgrade u Malom Iđošu izmešteno je u Feketić.
 • Jedna od najbombastičnijih priča u Kovinu bila je vezana za izgradnju luke. Opština je godinama pregovarala i potpisivala formalne dokumente sa investitorom iz Rusije, koji je obećao izgradnju luke, ali je ta priča definitivno pala u vodu. Potpisan je ugovor koji nije bio izvodljiv, a opština je trenutno u sporu sa navodnim investitorom iz Rusije. Prema poslednjim informacijama, prvostepena odluka o raskidanju ovog štetnog ugovora je doneta, ali se još uvek čeka i zvanični rasplet.
 • Jedinu funkcionalnu industrijsku zonu u Pančevu Uprava za zemljište pri Ministarstvu poljoprivrede izdala je u zakup na 20 godina kompaniji SHB, koja je želela da na toj lokaciji gradi staklenike i bavi se poljoprivrednom proizvodnjom. Najkontroverzniji su uslovi po kojima je SHB dobio ovu lokaciju, budući da je Pančevo vredno zemljište površine 67 hektara izdalo za svega 999 evra godišnje, što je jeftinije od godišnje rente jedne garsonjere u ovom gradu. Pritom, kako pokazuju podaci Agencije za privredne registre, u trenutku izdavanja u zakup, ova kompanija bila je registrovana na Kipru, a imala je samo jednog zaposlenog sa osnivačkim ulogom od 45.000 dinara. Gradska vlast sada želi da raskine ugovor, uverena da će uspeti da isposluje raskid dijalogom sa predstavnicima ove kompanije, kao i da bi se sudski proces rastegao.
 • Vršac je prošle godine potresla i još uvek aktuelna privatizacija Vršačkih vinograda, povodom kojih su detalje u javnost najviše iznosili predstavnici Srpske napredne stranke. Vlada Srbije je zatražila od Ministarstva privrede i Agencije za privatizaciju da primene mere za otklanjanje nezakonitosti u privatizaciji Vršačkih vinograda, a lokalni predstavnici SNS-a su ocenili da se to preduzeće urušava 13 godina unazad. Rasplet ove afere se tek očekuje.
 • Raznovrsna prekršajna i krivična dela – od preprodaje kradenih automobila i šverca do krađe struje i tona šećera – uobičajeni su vrhunac svake skupštinske rasprave u Kuli, uglavnom na relaciji JS-SNS i JS-SPS. Šef JS Dragutin Medojević, i sam vlasnik pravosnažne presude iz 2006. godine na dvosemečnu kaznu i godinu dana uslovno zbog krađe tone šećera u kocki, (donacije crvenačke šećerane KUD-u Kruščić), za skupštinskom govornicom pozivao je čelnike SNS Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića da provere „ko su im kulski prvaci i sa kim se druže“.
 • Zamenik predsednika opštine Titel Marinko Trivu­nović (SNS) krivično odgovara zbog nasilničkog ponašanja u jednom ugostiteljskom objektu u poslednjem danu 2012.godine. Predmet je predat Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu na dalje postupanje, a Trivunović je zvanično pod istragom da je flašom više puta udario u glavu meštanina Milana Pajića. Predsednik opštine je odbacio svaku mogućnost da Trivunovića, i pored zahteva odbornika opozicije, zbog toga smeni.
 • U Alibunaru je za zamenika predsednika Skupštine opštine izabran Predrag Belić zvani Baki, koji ima podebeo dosije. Belić, koji je bio nosilac liste SNS u Alibunaru, bio je hapšen u akciji „Sablja” zbog dilovanja droge i iznuda, nakon čega je u zatvoru bio još dva puta. Najčešća krivična dela su mu iznude i nasilničko ponašanje, a protiv Belića su vođena četiri postupka zbog nezakonitog držanja oružja i municije. Za ovo krivično delo nije nijednom osuđen jer su procesi obustavljeni zbog zastarelosti. Sve obustave su bile u sudu u Alibunaru. Dve pravosnažne presude su bile zbog pretnji i ugrožavanja bezbednosti, zbog čega je u dva navrata bio u zatvoru. Pre hapšenja tokom „Sablje”, sud mu je izrekao ukupno sedam meseci zatvora i to 1995. četiri meseca, a potom presudom iz 1996. tri meseca.
 • Među vojvođanskim opštinama u kojima su tokom 2013. održani lokalni izbori (Kovin, Vrbas, Odžaci) predizborne tenzije i atmosfera napetosti naročito je do izražaja došla u Odžacima. U toj opštini, policija je morala da interveniše u Bogojevu i Bačkom Gračacu. U ovom potonjem mestu u sukobu u blizini biračkog mesta učestvovala je osoba sa majicom SRS, a oštećena je navodno bila pripadnica SNS. U Bačkom Gračacu napadnute su i ekipe TV Prva i TV B92, koje su izveštavale sa lica mesta, kada se dogodio incident. Policijska uprava Sombor je saopštila da su tokom izbora u Odžacima prijavljena dva narušavanja javnog reda i mira, te da policijski službenici rade na rasvetljavanju tih slučajeva, kao i na indicijama o mogućem krivičnom delu davanja i primanja mita u vezi sa glasanjem.

“Lokalne samouprave u Vojvodini na izmaku 2013. godine”, NDNV, januar, 2014.