Skip to main content

Aktivisti za zaštitu životinja podneli prijavu Pokrajinskoj vladi 

03. okt 2018. Lokalne samouprave
2 min čitanja

Nevladina organizacija Solidarno za životinje i prirodu podnela je prijavu Pokrajinskoj vladi protiv privatnog šinteraja Zohigijena Aza, zbog, kako navode, ugrožavanja zdravlja ljudi i životinja, ali i zbog zloupotreba javnih nabavki u opštinama sa kojima je ta firma sklapala poslove.

Iz tog udruženja poručuju da su primorani da se obrate najvišem pokrajinskom organu, pošto Uprava za veterinu već duže vreme „toleriše niz nepravilnosti u radu šintera iz Odžaka“, uprkos desetinama prijava od strane raznih organizacija i građana.

U dopisu koji je prosledila organizacija Solidarno za životinje i prirodu nalazi se prva prijava protiv Aze upućena Pokrajinskoj vladi, kao i dvanaesta prijava adresirana na nadležnog veterinarskog inspektora za Južnobački okrug.

Kako navode aktivisti, odžački šinteraj na teritoriji Vojvodine radi nelegalno kao zoohigijenska služba, pri čemu povređuje sve propise vezane za zaštitu dobrobiti životinja i preventivu od širenja zaraznih bolesti. Takođe, kako se navodi u dopisu, Aza ne poseduje ovlašćenje za prevoz životinja između različitih epizootioloških jedinica, niti poseduje adekvatno prihvatilište.

„Ne vakcinišu i ne sterilišu pohvatane pse, i takve ih razbacuju, čime doprinose i porastu broja napuštenih životinja, obaveza lokalnih samouprava da zbrinjavaju napuštene životinje, porastu iznosa nadoknada za ujede i medicinsko zbrinjavanje ujedenih i njihova bolovanja“, navodi se u prijavi i dodaje da „opštinske uprave ne reaguju na niz prijava i obaveštenja koja im šalju građani, te postoji sumnja u koruptivne elemente u radu tih opština“.

Udruženje Solidarno za životinje i prirodu je zatražilo od nadležnih lica Pokrajinske vlade „da upotrebe svoj autoritet u zaštiti građana i životinja koji žive na teritoriji Vojvodine“, kao i da „preduzmu sve mere u cilju zaštite budžetskih sredstava koja se zloupotrebljavaju i nezakonito slivaju na račun tog privatnog preduzeća“.

Kako je pokazalo istraživanje VOICE-a,  Pored Avenije MB, koja je do prošle godine držala apsolutni monopol u “zbrinjavanju” napuštenih pasa, na tržištu se početkom 2017. pojavio još jedan privatni šinter koji, prema tvrdnjama aktivista za dobrobit životinja, “pokriva” veći deo Bačke i Srema.

Reč je upravo o privatnom preduzeću Zohigijena Aza, registrovanom „za usluge ostalog čišćenja“ i jednom od primera kako sa dva zaposlena, jednim kombijem i prikolicom zaraditi milione u šinterskom biznisu.

M. Savatović (VOICE)