Skip to main content

Kula: Predsednik opštine podneo pa povukao ostavku?

04. okt 2018. Lokalne samouprave
3 min čitanja

Predsednik opštine Kula Velibor Milojičić podneo je pa povukao ostavku, potvrđeno je za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) od izvora iz lokalne vlasti, čime su ponovo „podgrejane“ priče o novim, četvrtim po redu prevremenim izborima u toj zapadnobačkoj varoši.

Iako je VOICE istog dana uspeo da potvrdi informaciju o ostavci, preko izvora iz lokalne vlasti, u lokalnom SNS-u negirali su da je Milojičić podneo ostavku ili da o tome imaju saznanja. Sam Milojičić nije odgovorao na telefonske pozive. On se u dva navrata SMS-om opravdao zauzetošću uz obećanje da će se javiti kasnije, ali to nije učinio. Na telefonski poziv javio se Milojičićev zamenik Karolj Valka (SVM) koji se pravdao službenim odsustvom. Iako je i on rekao da ne zna da je predsednik opštine podneo ostavku, ovu mogućnost nije isključio rečima da “SNS ima većinu da donese takvu odluku”.

Velibor Milojičić (foto: kula.rs)

Kao prekaljeni birači u vanrednim okolnostima, građani Kule su s pažnjom pratili skoriji niz poseta predsednika opštine naseljenim mestima u opštini, a potom i objavljivanja “Velikog intervjua sa predsednikom opštine Kula” na lokalnom portalu, kada je Milojičić sa nepuna četiri meseca provedena na funkciji, na svoju inicijativu, odgovarao na pitanja sugrađana. Dan nakon što je intervju objavljen, “procurela” je informacija o ostavci, a sutradan je sveže u crveno ofarbana polovina mosta koja vodi ka kancelarijama lokalnog SNS-a. Upućeni su namenski ofarban most povezali sa još jednom nezvaničnom informacijom da će predsednik SNS-a i Srbije Aleksandar Vučić krajem sedmice posetiti opštinu Kula.

Ni ovu informaciju u lokalnom SNS-u nisu mogli da potvrde. Na pitanje da li će Vučić u skorije vreme posetiti Kulu, naprednjaci su odgovorili “Ne znamo to, ali daj bože”.

U tumačenje „misterioznih“ dešavanja na političkoj sceni Kuljani su se uključili aktivno na društvenim mrežama, a jedan od mogućih scenarija je da se odbornici Skupštine opštine Kula neće sastati u zakonom predviđenom roku kako bi usvojili Milojičićevu ostavku. Informaciju da je Kula u pripremama da po četvrti put izađe na birališta vanredno, na FB profilu podelila je narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga.

Dve ostavke u četiri meseca?

Inače, Milojičić je izabran na funkciju predsednika opštine Kula početkom juna ove godine. On je nasledio Pericu Videkanjića, sada već bivšeg čelnika SNS-a u Kuli, koji je podneo ostavku pet meseci nakon što su ga odbornici lokalne skupštine “zaštitili” od inicijative za razrešenje sa funkcije koju je predložila Agencija za borbu protiv korupcije. Odbornici SNS-a odbili su da usvoje inicijativu, a Videkanjić je odbio da podnese ostavku. To je učinio tek 11. juna, ali „iz ličnih razloga“. Umesto njega, glasovima 25 od 37 odbornika u SO Kula, izabran je Velibor Milojičić, poznat po šarenolikoj stranačkoj biografiji. U kulskom odboru SNS-a Videkanjića je zamenilo tzv. tročlano povereništvo.

Kuljani, rekorderi po vanrednim izlascima na birališta

Počev od 2005. godine u Kuli su se u čak tri navrata blokade rada lokalne skupštine pokazale kao uspešan recept za uvođenje privremenih mera i izvođenja birača na glasanje pre roka.  Poslednji put Kuljani su vanredno glasali 2012. godine kada je njihova izborna volja “upodobljena” nakon svega četiri meseca. Vlast su prvo formirale Demokratska stranka, Socijalistička partija Srbije, Savez vojvođanskih Mađara, Srpski pokret obnove i Liberalno-demokratska partija, da bi nakon „prekomponovanja“ u vladajuću koaliciju sa SNS-om ušle SPS, Demokratska stranka Srbije i Ujedinjeni regioni Srbije. Predstavnik URS-a tada je bio upravo Velibor Milojičić čije će ime 2016. godine osvanuti na listi „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“.

Ranka Ivanoska (VOICE)