Skip to main content

Aktuelni protesti u Francuskoj označeni slikom iz 2018. godine

19. jul 2021. Fact-checking
2 min čitanja

Fotografija jeste snimljena sredinom jula, ali 2018. godine prilikom dočeka fudbalera Francuske, koji su osvojili Svetsko prvenstvo u Rusiji

Veliki broj korisnika društvene mreže Fejsbuk, od kojih i lider pokreta „Dosta je bilo“ Saša Radulović, podelili su fotografiju na kojoj se vidi orgomna masa ljudi. Fotografija ja navodno nastala ovih dana u Francuskoj, gde se organizuju protesti zbog novih mera vlade u cilju suzbijanja epidemije koronavirusa. Ipak, VOICE otkriva da se radi o fotografiji koja je nastala 2018. godine u Parizu, prilikom dočeka fudbalera reprezentacije Francsuke, koji su osvojili Svetsko prvenstvo u Rusiji.

„Francuski mediji kažu šaka demonstranata. Naši mediji gromoglasno ćute. Opozicija ćuti“.

„Naše pravo da znamo sve“.

„Buđenje. Mic po mic“.

Ovo su samo neki od komentara koje su korisnici Fejsbuka napisali prilikom deljenja slike sa navodnih demonstracija u Francuskoj. Za samo nekoliko sati fotografija se izuzetno brzo raširila ovom društvenom mrežom, uz nezadovoljne komentare korisnika, zbog navodnog medijskog uskraćivanja za objektivno izveštavanje o protestima u Francuskoj.

Na fotografiji se vidi žena obmotana francuskom zastavom, koja se nalazi, po svemu sudeći, na balkonu, dok se ispred nje nalazi nepregledna masa ljudi na ulicama Pariza.

VOICE je ipak utvrdio da se radi o fotografiji koja jeste snimljena sredinom jula, ali 2018. godine prilikom dočeka fudbalera Francuske, koji su osvojili Svetsko prvenstvo u Rusiji.

Pomenuta fotografija se, kao odraz masovnog protesta u Francuskoj, može pronaći i na društvenoj mreži Tviter.

Fotografiju je na Fejsbuku podelio i lider antivakserskog pokreta Dosta je bilo Saša Radulović, ali ju je posle nekoliko sati i obirsao.

Podsetimo, u Francuskoj demonstracije traju od prošle nedelje zbog odluke vlade ove zemlje da se svi zdravstveni radnici moraju vakcinisati protiv koronavirusa, dok je za ulazak u restorane i druga mesta obavezna kovid propusnica.

Petar Alimpijević (VOICE, screenshot FB)