Skip to main content

Antimigrantski portal iznosi neistine i kada se bavi fektčekingom

31. okt 2020. Fact-checking
3 min čitanja

Promociju antimigrantske politike i nespretno baratanje činjenicama ponovo je demonstrirao portal „Newspanel.rs“. Ovoga puta Newspanel je zamenio uloge, odnosno, našao se u ulozi „fact-chekera“, u kojoj se nije najbolje snašao, te je nastavio biti laka meta portala koji se zaista bave proverom lažnih informacija.

Newspanel je pokušao da analizira dokumentarni film produkcije Brendon „Pushback i opasne igre“ koji je emitovan na televiziji N1, a u kojem je kontraverzni portal navodno pronašao nelogičnosti i pozvao se na međunarodno pravo. Prema Newspanelu, zemlja u koju migranti uđu nije dužna da im ponudi azil i ta ista zemlja ima pravo da ih „kazni“, što nije tačno.  

„Šokantni film koji je sinoć emotivan na televiziji N1 pod nazivom ’Pushback i opasne igre’ iako nije naišao na pozitivne reakcije gledalaca, uspeo je da uvredi veliki broj građana Srbije“, navodi se u „fektčekerskoj analizi“ Newspanela.

Ne iznoseći nikakve dokaze da je film „uvredio veliki broj građana Srbije“ i da „nije naišao da pozitine reakcije“, Newspanel se izgleda pozvao na vlastito rasuđivanje u ime građana Srbije.  

Inače, ovaj dokumentarni film je objavljen i na jutjub kanalu televizije N1 i do sada je pregledan preko 18.000 puta. Pozitivno je ocenjen 267, a negativno 67 puta.

Dokumentarni film „Pushback i opasne igre“ govori o „pushbacku“, odnosno vraćanju migranata sa granice, neretko uz primenu prekomerne sile i protivzakonitog postupanja granične policije. O tome su u filmu svedočili migranti smešteni uglavnom u prihvatne centre u opštini Šid, a svoje mišljenje su dali i psiholozi, pravnici i drugi stručnjaci.  

Pozivajući se na „međunarodno pravo“ Newspanel navodi da ovakvo postupanje granične policije nije protivzakonito i da „migranti koji uđu u zemlju koja nije prva bezbedna država u koju ulaze ima pravo da ih kazni kao i svaku drugu osobu koja je počinila krivično delo ilegalnog prelaska”. Portal navodi i da je “očita neistina” da prema međunarodnom pravu svaka zemlja ima obavezu da migrantima ponudi azil. 

Da navodi Newspanela nisu tačni, za VOICE je potvrdio pravnik Veljko Milić. „Svaka izbeglica ima pravo da se izjasni da li želi azil i ako zatraži azil ima pravo da bude obaveštena o svojim pravima i obavezama, te ima pravo na besplatnu pravnu pomoć i prevodioca“, navodi Milić.

Prema njegovim rečima, nije tačno ni da država može da kazni migranta koji uđe u zemlju koja nije prva bezbedna država, a to tako ne piše ni u Konvenciji o zaštiti migranata.

U filmu je svoje mišljene o migrantskoj krizi dao i komesar za izbeglice Vladimir Cucić, čijim se navodima takođe pozabavio Newspanel. Portal smatra da je Cucić „napao“ fejzbuk grupu Stop naseljavanju migranata, te da je „u stilu najgorih stereotipa administratore uporedio sa nacistima“.

Cucić, međutim, navodi da je 10 dana po proglašenju vanrednog stanjau Srbiji na fejezbuku osnovana grupa „Stop naseljavanju migranata“ na kojoj se „migranti predstavljaju kao opasnost i oni kojima navodno država obezbeđuje stanove i veća prava nego svojim građanima“.

Cucić u filmu podseća i na incident u Obrenovcu, kada je jedan član Levijatana „uleteo“ automobilom u prihvatni centar za migrante smešten u tom gradu, te dodaje „da pushback i ima neku svoju svrhu, ali da ne vidi srhvu ovakve mržnje“.  

On navodi i pojedine „akcije“ samoprozvanih „Narodnih patrola“, ali ni jednom ove grupacije ne naziva „nacistima“, niti ih sa njima poredi. Međutim, Newspanel se poigrao manipulacijom činjenicama, te je Cucićeve izjave preuveličao.

Kontroverzni portal Newspanel često neprofesionalno izveštava o migrantima, koristeći se lažnim informacijama i promocijom radikalne antimigrantske politike.

Petar Alimpijević (VOICE)  

Tekst je nastao u okviru projekta “Digitalno poverenje – novinari protiv dezinformacija o migrantima” koji sprovodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.