Skip to main content

Bačka Palanka: Umesto terena više, dobili dva terena manje

15. maj 2021. Istraživanja
7 min čitanja

Autor

Darko Šper, urednik u Centralnom desku Radio televizije Vojvodina (pre toga dve godine urednik Web portala RTV). U Novinskoj agenciji Beta radio je od 2001. do 2013. godine. Kao novinar radi od 1995. godine u Radiju Zrenjanin. Radio je kao novinar-dopisnik u Dnevnom listu "Blic" (1997); Dnevnom listu „Glas Javnosti“ (1997-1999); Radiju B92 (1997-1999); Građanskom listu (2001- 2005); Radiju „Kojot“ (2001 - 2005); ANEMu (2001 - 2005); i Super televiziji (2006 - 2009). Povremeno, od sredine 2005. godine, sarađivao je sa Balkanskom istraživačkom mrežom novinara (Balkan Investigative Reporting Network - www.balkaninsight.com) izveštavajući iz Vojvodine. Tokom 2008. godine učestvovao je sa još nekoliko kolega iz Srbije u zajedničkom projektu NUNS-ovog Centra za istraživačko novinarstvo i u tom periodu objavio tekst o korupciji u pravosuđu Srbije. Dobitnik nagrade za istraživačko novinarstvo u okviru projekta Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) "Mediji i lokalne samouprave". Kao novinar Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra jedan od dobitnika Nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo u Srbiji za 2015. godinu.

Opština Bačka Palanka, na čelu sa predsednikom Branislavom Šušnicom kao odgovornim licem, više od godinu dana odbija da postupi po rešenju građevinske inspekcije i ukloni fudbalski teren sa veštačkom travnatom podlogom koji je 2016. na nezakonit način postavljen preko travnatog terena FK „Stari grad“.

Vanredna inspekcijska kontrola je, po službenoj dužnosti, obavljena 31. januara 2020. godine i pokazala je da rekonstrukcija fudbalskog terena u bloku 95 nije urađena u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, te da on mora biti vraćen u prvobitno stanje, što se do danas nije dogodilo.

U nalazu se jasno napominje da je investitor radova bila Opština Bačka Palanka i da je odgovorno lice predsednik opštine Branislav Šušnica. Korisnik terena je Fudbalski klub „Stari grad“ koji je za potrebe ove investicije dozvolio uklanjanje travnatog terena i postavljenje, ispostaviće se, novog – mnogo lošijeg.

Ova nezakonita investicija vidljiva je kada se u Bačku Palanku ulazi iz pravca Novog Sada. Nalazi se delimično i u industrijskoj zoni, odmah do veoma prometnog kolovoza, i uglavnom na njemu treniraju fudbaleri FK „Stari grad“ i mlađe kategorije FK „Bačka“, člana Linglong superlige Srbije.

Teren je donacija Fudbalskog saveza Srbije, a radovi na njegovom postavljanju trajali su od marta do maja 2016. godine. Osim terena, postavljena je i nova metalna ograda čije radove su, navodno, finansirali i izveli navijači FK „Stari grad“, i to bez angažovanja registrovanog izvođača radova. Postavka terena, izgradnja ograde i sekundarne atmosferske kanalizacije nisu prijavljeni građevinskoj inspekciji, niti joj je spisak izvršenih radova dostavljen na uvid.

S obzirom na to da je građevinska inspekcija prilikom kontrole ustanovila da su objekti postavljeni bez prethodno dobijenog odobrenja za izvođenje radova i da je time prekršen Zakon o planiranju i izgradnji, Opštini Bačka Palanka je 10. februara 2020. naloženo da teren vrati u prvobitno stanje, a da se ograda i atmosferska kanalizacija uklone.

Rok za žalbu bio je tri dana od prijema rešenja, a iako je taj rok odavno probijen sporni teren se i dalje nalazi na istoj lokaciji i na njemu se i dalje trenira. Zbog toga je udruženje građana „Sposobnost, odgovornost, solidarnost“ 19. marta 2021. uputilo zahtev Opštinskoj upravi da postupi po odluci građevinske inspekcije.

Uroš Malinović: Opština Bačka Palanka je šampion u bezakonju

Pre toga, konsultovali su Sektor za inspekcijske poslove Ministarstva građevinarstva gde im je rečeno da je za uklanjanje terena nadležan isti onaj organ koji je trebalo da izda dozvolu za gradnju objekta, što je u ovom slučaju Odeljenje za privredu pri Opštinskoj upravi.

„Da je opština postupila po rešenju građevinske inspekcije, mi bismo danas na terenu FK  ’Stari grad’ videli neke bagere koji taj teren uklanjaju i vraćaju tu parcelu u pređašnje stanje. To znači vraćanje terena sa prirodnom travom kako je izgledao pre nezakonito izvedene rekonstrukcije“, kaže za VOICE zastupnik udruženja SOS Uroš Malinović.

On smatra da je Opština Bačka Palanka „šampion u bezakonju“ jer je opštinska građevinska inspekcija u Bačkoj Palanci naložila Opštinskoj upravi da ukloni teren koji je u javnosti predstavljen kao velika investicija koja će pomoći brojinim fudbalerima da redovno treniraju.

„Bilo je slučajeva da Republička građevinska inspekcija nalagala rušenje nekih objekata, poput onog objekta (na Pančićevom vrhu) na Kopaoniku, koji je označen kao vrh korupcije, ali ja do sada nisam naišao na primer da je neka opština kao investitor kršila zakon zbog čega je opštinska građevinska inspekcija naložila da se jedan objekat javne namene, koji je isfinansiran i sredstvima iz budžeta, sruši zato što je izgrađen protivzakonito“, navodi Uroš Malinović.

Teren donirala UEFA, svečano ga otvorili Kokeza i Šušnica

Malinović kaže da se čitav projekat, u kojem je opština učestvovala od februara 2015. na incijativu FK „Bačka“, odnosio na to da opština obezbedi lokaciju i obavi pripremne zemljane radove, a da sam teren sa veštačkom travom, vredan oko 200.000 evra, bude donacija Fudbalskog saveza Srbije koji je taj program donacije radio zajedno sa UEFA-om.

„U skladu sa Detaljnim regulacionim planom Bačke Palanke koji je kasnije i usvojen, predviđeno je da se sportski kompleks izgradi na drugoj lokaciji, gde bi teren sa veštačkom travom bio novoizgrađeni pomoćni teren. Kada je kasnije, odlukom Fudbalskog saveza Vojvodine, teren dodeljen opštini Bačka Palanka jedan deo vladajuće koalicije je doneo političku odluku da promeni lokaciju i teren postavi preko postojećeg travnatog terena FK ’Stari grad’“, navodi Malinović.

Teren je postavljen preko postojećeg travnatog terena i na njemu uglavnom treniraju sve uzrasne kategorije FK „Bačka“, jer pokraj gradskog stadiona koji koristi ovaj superligaš, koji će ispasti iz te lige, nema pomoćnog terena. Problem nastaje kada padne kiša jer teren zbog loše urađene drenaže bukvalno pliva u vodi i lopta se jedva okreće.

„Naša namera je bila da stvorimo optimalne uslove za trenažni razvoj mladih fudbalera i da Bačka Palanka dobije jedan teren više. Ono što su oni uradili jeste da je uništen postojeći teren sa prirodnom travom jer je na njega montiran teren sa veštačkom travom na nestručan način, tako da taj teren, kad padne kiša, ne može da se koristi. U kišnim uslovima on je u potpunosti neupotrebljiv jer bukvalno pliva u vodi, a suština terena sa veštačkom travom je suprotna. On bi trebalo da se koristi kada su vremenski uslovi loši jer se na takvoj podlozi ne zadržava kiša, nema blata i nema snega. Mi smo u suštini u Bačkoj Palanci dobili, umesto jednog terena više, dva terena manje“, kaže Malinović.

A na svečanom otvaranju terena 26. novembra 2016. crvenu vrpcu su zajednički presekli predsednik opštine Branislav Šušnica i tadašnji predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza, u društvu mnogo razdragane dece. Tom prilikom je saopšteno da je ukupna vrednost investicije 30 miliona dinara i da to nije kraj ulaganjima u sportske objekte u Bačkoj Palanci.

„Mi smo kao opština učestvovali sa 10 miliona dinara u pripremnim radovima i naravno nećemo stati na tome. Pored ovog terena izgradićemo još jedan sa prirodnom travom, svlačionice, pomoćni objekat i betonski teren, tako da će naša opština dobiti još jedan sportski centar pored postojećeg Sportskog centra ’Tikvara’“, rekao je tom prilikom Šušnica.

Nakon što se ispostavilo da je većina aktivnosti na postavljanju veštačkog terena bila nezakonita, komentar Branislava Šušnice nismo dobili. Redakcija VOICE-a je više puta kontaktirala kabinet predsednika Opštine Bačka Palanka, ali je on ostao nem.

Udruženje SOS Bačka Palanka podnelo krivičnu prijavu protiv odgovornih

Prema rečima Uroša Malinovića, Udruženje SOS Bačka Palanka se ovom temom bavi oko tri godine. Dopisivali su se sa opštinom i slali dopise o pristupu informacijama od javnog značaja, kako bi prikupili potrebnu dokumentaciju i odgovore. Pre tri godine obratili su se opštinskoj građevinskoj inspekciji, ali su odbili da izvrše inspekcijski nadzor jer po njihovoj oceni teren nema karakteristike građevinskog objekta.

„Tada smo se obratili Republičkoj građevinskoj inspekciji koja je naložila opštinskoj da ipak izvrši nadzor, jer fudbalski teren i te kako ima karakteristike građevinskog objekta i podleže inspekcijskom nadzoru. Januara 2020. inspekcijski nadzor je konačno izvršen, kada je je i doneto rešenje o uklanjanju terena, međutim opština više od godinu dana odbija da postupi po tom rešenju“, navodi Malinović.

U međuvremenu, udruženje je 30. marta Osnovnom javnom tužilaštvu u Bačkoj Palanci podnelo krivičnu prijavu protiv jednog ili više odgovornih lice u opštini zbog građenja bez građevinske dozvole i zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom.

U odgovoru redakciji VOICE-a, tužilaštvo je navelo da je krivična prijava udruženja SOS 5. aprila dostavljena Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu na dalje postupanje.

Druga strana nije ostala nema pa je Malinoviću uputila opomenu pred privatnu tužbu Branislava Šušnice jer je na svom Fejsbuk nalogu objavio sliku sa svečanog otvaranja terena na kojoj se, pored ostalih, nalazi predsednik opštine u društvu sa Slavišom Kokezom.

Kako je navedeno u sadržaju opomene u koju je VOICE imao uvid, Malinović je objavljivanjem ove slike navodno počinio krivično delo neovlašćenog objavljivanja tuđeg spisa, snimka ili fotografije, a po Šušničinom advokatu – sporan je i komentar ispod slike: „Jedan ušao u ofsajd, drugi zreo za direktan crveni karton. Rešite rebus“.

„Usled radnji koje ste preduzeli naš klijent je trpeo bolove, strah, istom su povređeni čast i ugled. Našem klijentu je lični integritet urušen, te se pomenuti događaj veoma negativno odražava na njega, i privatno i poslovno. Istog muči osećaj nelagodnosti, koji trpi kada se nađe pred prijateljima, zbog narušenog somatskog integriteta, kao rezultat fizičkog bola i psihičkog integriteta, budući da se oseća duševni bol“, stoji u opomeni pred tužbu koju je sačinio advokat Branislav Milanković.

Malinović je pozvan da dođe u advokatsku kancelariju „kako bi postigli dogovor u vezi sa spornim pitanjem i izbegli pokretanje eventualnog sudskog postupka“, a VOICE je pozvao advokata Milankovića da protumači ovu opomenu. Njegov odgovor je bio kratak: „Ako bilo šta objavite u vezi sa ovom opomenom, tužiću VOICE“.

U lokalnim medijima ni reči o nezakonito postavljenom terenu

Organizacija „Sposobnost, odgovornost, solidarnost“ više od godinu dana pokušava da skrene pažnju javnosti na nezakonite aktivnosti lokalne samouprave u prethodnih nekoliko godina, koje su pretežno u vezi sa izgradnjom pomoćnog fudbalskog terena za fudbal od veštačke trave.

Iako je u ovom slučaju mnogo toga bilo sporno, što je dovelo do odluke građevinskog inspektora da teren mora da bude uklonjen, mediji u Bačkoj Palanci o ovome uopšte nisu izveštavali.

Uroš Malinović je svu dokumentaciju do koje je došlo njegovo udruženje poslao svim lokalnim portalima i novinama, ali oni nijednom nisu u tome prepoznali javni interes, pa nisu ni izveštavali. Malinović kaže da su se, za razliku od medija na lokalu, za ovu temu mnogo više interesovali mediji iz Beograda.

Naprotiv, u više navrata lokalni mediji su prenosili saopštenja Srpske napredne stranke, kojoj pripada i predsednik opštine, a u kojima je Malinović napadan da je u vreme dok je u opštini bio pomoćnik predsednika navodno proneverio novac. Osim toga, udruženje SOS je od strane lokalne samouprave u medijima pod njihovom kontrolom javno prikazano kao neodgovorni akter jer „sprečavaju da deca igraju fudbal“.

„U Srbiji to tako valjda mora. Ovde uvek veći krivac ispada onaj koji je ukazao na neke nepravilnosti i nezakonitosti, nego onaj koji je te nepravilnosti i nezakonitosti činio. Ja to vidim jedino kao vrstu pritiska da odustanemo od onoga čime se bavimo“, navodi Malinović za VOICE.

Dodaje da ovo nije jedina tema kojom se njegovo udruženje bavi u opštini i da od ove teme sigurno neće odustati, jer to duguju i klincima i javnosti.

„Naše udruženje se zove Sposobnost, odgovornost, solidarnost i sam njen akronim SOS je poziv u pomoć. Želimo da se u politiku i javnu delatnost povrati odgovornost i da se politikom bave sposobni ljudi. Našu opštinu očekuje realizacija nekih krupnijih infrastrukturnih planova, a to ljudi nedorasli tim projektima ne mogu da rade“, zaključuje Malinović.

Darko Šper (VOICE, foto: Svetlana Paramentić)