Skip to main content

Tabloidni portali obmanjuju javnost o državnoj pomoći za vakcinisane građane

16. maj 2021. Fact-checking
3 min čitanja

Lažne vesti, manipulativni naslovi i obmanjivanje javnosti, obeležili su izveštavanje tabloidnih portala i pojedinih političkih organizacija o državnoj pomoći od 3.000 dinara za vakcinisane građane.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je 5. maja gostujući u jutarnjem programu televizije Pink da će svi građani koji prime bar jednu dozu vakcine protiv korona virusa do 31. maja, dobiti finansijsku pomoć države u iznosu od 3.000 dinara. Međutim, pojedini portali skloni plasiranju lažnih vesti i propagiranju teorija zavere kao i pojedine političke organizacije, manipulativno su izveštavali o ovim navodima predsednika.

Tako je portal Newsflash svoje čitaoce o ovim najavama obavestio naslovom u kojem „navode“ reči Aleksandra Vučića: „Uzećemo pare od nevakcinisanih i daćemo po 3.000 vakcinisanima! Neposlušni neće dobiti ništa“, što nisu reči koje je predsednik izneo u jutarnjem programu televizije Pink.

Već u nastavku, autor teksta nije dobro prebrojao majske dane, pa tako navodi da će „svaki vakcinisani, makar jednom dozom, do 30. maja dobiti 3.000 dinara od novca poreskih obveznika“. Međutim, ovaj „uslov“ za dobijanje finansijske podrške, važi za sve vakcinisane do kraja meseca maja, koji ima 31 dan. U daljem tekstu, autor je ispravio grešku.

U tekstu stoji i kako je predsednik ovu „užasavajuću vest“ objavio kako bi „napravio oštar rez između poslušnih i neposlušnih“, odnosno,  da će svi vakcinisani dobiti „dodatnu novčanu pomoć, kao svojevrsnu nagradu za bespogovornu oposlušnost“, što takođe nisu njegove reči. (1, 2)

Portal dalje navodi kako je do sada imunizovano „samo 1.330.000 građana od ukupno sedam miliona“, pozivajući se na reči direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihaila Jovanovića. Međutim, reč je o manipulativnoj brojci, jer je Jovanović izjavio kako je 1.330.000 građana imunizovano sa obe doze, dok je bar jednu dozu primilo 3.620.000 ljudi, o čemu su izveštavali mediji.

Zanimljivo je da je ovaj tekst naišao na reakciju preko 12.000 korisnika Fejsbuka. Podeljen je na 10 stranica koje ukupno prati preko pola miliona ljudi. Među njima su i „Stop cenzuri“, „Srđan Nogo za ministra pravde“, „Dr Jovana Stojković – Živim za Srbiju grupa“, „Srpsko-rusko bratstvo – duhovno i istorijsko“, „Ruske vesti“ i druge.

Sa druge strane, svoje viđenje ove odluke imao je i pokret „Dosta je bilo“.

„Predsednik Srbije je najavio da će tražiti od Vlade da svim građanima koji su se vakcinisali udeli pomoć od 3.000 dinara. Ovaj predlog je protivustavan, duboko pogrešan i za žaljenje. Vlast, nažalost, ponovo igra na podelu naroda. Politika podela nije dobra za državne i nacionalne interese. Takvom politikom se ne bave ozbiljni državnici”, stoji u saopštenju ovog pokreta, koje je u celosti prenelo nekoliko medija (1,2,3,4,5).

Advokat Veljko Milić za VOICE navodi da odluka da se građanima dodeli 3.000 ukoliko su se vakcinisali nije prostivustavna, kao što to navodi pokret Dosta je bilo.

“Nije neuobičajeno da država podstiče određene oblasti za koje smatra da su u javnom interesu. Primeri za to su brojni. Isti je slučaj i kada je u pitanju vakcinacija. Sigurno da je u interesu javnog zdravlja da što više građana bude vakcinisano pa otuda i opravdan razlog za uvođenje ove mere”, kaže Milić.

Na veliku pažnju javnosti i pojedinih naišao je stav Pokreta Živim za Srbiju – Dr Jovana Stojković po pitanju državne pomoći za vakcinisane građane. Tako ovaj pokret u objavi na svom sajtu citira član 21 Ustava Republike Srbije koji se odnosi na zabranu diskriminacije i navode da će „svako ko bude diskriminisan (a diskriminisan je svako ko nije vakcinisan) imati pravni osnov za tužbu“.

Milić, međutim, kaže da ne postoji diskriminacija nevakcinisanih građana.

„Pod nevakcinisanim građanima podrazumevam one koji nisu vakcinisani zato što su doneli odluku da se ne vakcinišu. Da nema diskriminacije jasno je po tome što svaki građanin može pod jednakim uslovima da ostavi pravo na 3.000 dinara. Naravno, postoje i oni građani koji nisu vakcinisani zbog toga što imaju neku kontraindikaciju za primanje vakcine. U odnosu na njih bi mogla postojati diskriminacija jer oni nisu doneli odluku da ne prime vakcinu, nego objektivno nisu u mogućnosti da je prime”, navodi Milić.

Ovu objavu pomenutog pokreta u celosti je prenelo nekoliko medija (1, 2), ali je veća popularnost uočljivija na društvenoj mreži Fejsbuk gde je preko 20 stranica koje prati gotovo 200.000 ljudi prenelo ovo saopštenje. Objava je naišla na reakciju više od 10.000 korisnika ove društvene mreže. 

Petar Alimpijević (VOICE)