Skip to main content

Bez odgovornosti za nezakonito odlaganje opasnog otpada u Vrbasu?

30. sep 2016. Istraživanja
4 min čitanja

Autor

Ranka Ivanoska u novinarstvu je od 1999. godine u redakciji novosadskog magazina “Kibic fenster”. Od 2000. godine, angažovana je za lokalne medije Radio Vrbas i TV Bačka, kao i dnevni list Danas. Osnivačica je nezavisnog dvonedeljnika “Vrbaske novine”. Radila je kao novinarka dnevnog izdanja Ringier Axel Springer (Blic, Alo). U izbegavanju cenzure saradnica je VOICE-a i blogerka.

Više javno tužilaštvo (VTJ) u Somboru obustavilo je istragu protiv firmi „Brem grupa“ i „Modekolo“, koje su naftnu isplaku sa bušotina Naftne industrije Srbije (NIS) odlagale na komunalnu deponiju u Vrbasu, saznaje Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Odgovorna lica u firmama „Brem grupa“ i „Modekolo“ su, prema policijskoj istrazi, osumnjičeni da su lagerovanjem više hiljada naftnog otpada oštetili „NIS Gaspromnjeft“ za više od 17 miliona dinara i tako počinili krivično delo zloupotrebe službenog položaja. Ovo je za VOICE u oktobru 2015. godine potvrdilo i Više javno tužilaštvo u Somboru.

Međutim, nakon ovog odgovora, usledilo je godinu dana ćutanja tužilaštva na pitanja o hiljadama tona naftnog otpada na komunalnoj deponiji, tako da je VOICE do informacije da se „istraga prekida usled nedostatka dovoljno dokaza“ došao zahvaljujući internom dopisu JKP Standard Vrbas policiji.

U dopisu kojim v. d. direktor JKP Standard Vrbas od policijske stanice traži vraćanje dokumentacije oduzete tokom istrage, a koji poseduje VOICE, v.d. direktor se poziva na naredbu somborskog tužioca KTI 8/16. U dopisu se tvrdi da je reč o naredbi kojom je VJT Sombor 18. jula 2016. godine obustavio istragu protiv osumnjičenih vlasnika firmi „Modekolo“ i „Brem grupa“. Razlog zbog kojeg je istraga obustavljena je, kako se navodi u dopisu, „nedostajanje dovoljno dokaza“. Stoga čelnik komunalnog preduzeća iz Vrbasa zaključuje, u svom obraćanju policiji, da je ishod postupka očigledan.

Policija ne poseduje naredbu o prekidu istrage

VOICE je pitanja o dokumentu postavio i policiji u Vrbasu, a u odgovoru se navodi da ta institucija ne poseduje traženi dokument, te da je to utvrđeno nakon što je izvršen uvid u kompletne spise u kojima bi mogao biti sadržan traženi KTI 8/16. „Utvrđeno je da se u predmetu koji je tokom 2015. godine vođen od strane radnika Odeljenja za suzbijanje kriminala, u dopisu JKP „Standard“ pominje naredba Višeg javnog tužilaštva Sombor, ali sama naredba nije deo pomenutog predmeta i NIKADA nije od strane VJT dostavljena Policijskoj stanici u Vrbasu“, navodi se u odgovoru policije VOICE-u od 21. septembra 2016. godine.

U naredbi tužioca od jula 2016. godine, na koju se 12. septembra ove godine pozvao direktor JKP Standard, a koji do danas nije stigao u policiju, VOICE nije uspeo da ostvari uvid jer somborski tužilac smatra da ista nije „predmet našeg interesovanja“.

Vrbas 2 deponija oko crpne stanice i kanala za navodnjavanjeVJT je u svom odgovoru na pitanje VOICE-a šta se krije iza šifre KTI 8/16 pod kojom je u ovom predmetu vođen istražni postupak protiv vlasnika operatera otpadom „Brem grupa“ i „Modekolo“ koji su imali sklopljen ugovor sa „NIS Gaspromnjeft“ zbog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja, suprotno odgovoru koji je dao u oktobru 2015. godine, tada kao zamenik tužioca, sadašnji tužilac Zoran Divjak naveo da ovaj postupak „nije vezan za zbrinjavanje industrijskog otpada na deponiju u Vrbasu“.

„Radilo se o nerešenim dužničko-poverilačkim odnosima navedenih pravnih subjekata što sasvim razumljivo nije predmet vašeg interesovanja“, ocenjuje se u odgovoru koji je potpisao javni tužilac koji novinarima nije dostavio kopiju dokumenta, iako je to od njega traženo.

VOICE je, takođe, potvrdio i da „NIS Gaspromnjeft“ nije prekinuo saradnju sa firmom „Modekolo“, koja je i ove godine angažovana na sanaciji isplačnih jama za NIS.

Iz najnovijeg odgovora tužilaštva u Somboru, ponovljeni su isti navodi kao i u oktobru 2015. godine u vezi sa odgovornošću rukovodećih lica u vrbaskom komunalnom preduzeću. „Vidljivo je postojanje prekršajne odgovornosti ili eventualno privrednog prestupa“, jer nisu postojale dozvole za deponovanje otpada koji su dovozila preduzeća „Modekolo“ i „Brem grupa“ sa naftnih bušotina „NIS Gaspromnjefta“, navodi se u odgovoru .

redonemilionerisadeponije-1O detaljima odgovornosti u postupanju rukovodstva vrbaskog komunalca najbolje svedoče odgovori JKP Standarda na odbornička pitanja od maja 2015. godine, a koje poseduje VOICE. U zvaničnom dokumentu koji je upućen odbornicima SO Vrbas, tadašnji direktor Radomir Čurović između ostalog navodi da u momentu sklapanja ugovora sa „Modekolo“ i „Brem grupom“ deponija nije posedovala nijedan akt, niti dozvolu da deponovanje otpada, a nije bila ni uknjižena.

Sve to nije predstavljalo prepreku da JKP Standard, kako se pohvalio tadašnji direktor, „pobedi na tenderu“ kod privatnog operatera. Na navodnom tenderu vrbaski komunalac ponudio je privatnim operaterima da naftni otpad na deponiju u Vrbasu odlažu za naknadu od 800 dinara plus PDV po kubnom metru.

Inače, ceo aranžman komunalnog preduzeća sa privatnim operaterima započet je po nalogu komunalne inspekcije koja je naložila da se sanira tada još neuknjižena deponija. U rešenju komunalne inspekcije iz 2013. godine, komunalnom preduzeću se nalaže da nabavi 300 kubnih metara zemlje. Da podsetimo, otpad sa naftnih bušotina koji su počev od 2014. godine na vrbasku deponiju dovozili privatni operateri opasnim i neopasnim otpadom, tadašnji direktor u javnosti je predstavio „zemljom rudarskog kvaliteta“. Za nešto manje od devet meseci na deponiju u Vrbasu lagerovano je najmanje 2.700 tona naftnog otpada, procenio je Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine.

Iz najnovijeg odgovora somborskog tužilaštva saznajemo i da će o odgovornosti rukovodstva vrbaskog komunalca biti odlučivano na domaćem terenu. Predmet je, navodi se u odgovoru somborskog tužilaštva, predat u Osnovnom javnom tužilaštvu u Vrbasu.

Ranka Ivanoska (VOICE) 

voice_logo