Skip to main content

Blizu 15.000 evra iz opštinske kase za nastup Nade Topčagić u Apatinu

02. feb 2018. Lokalne samouprave
3 min čitanja

Turistička organizacija Apatina platila je dvosatni nastup folk pevačice Nade Topčagić za doček Nove godine po Julijanskom kalendaru više od 1,72 miliona dinara, odnosno nešto više od 14.500 evra, saznaje Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Za 14.500 evra u novogodišnjoj noći  na Trgu Nikole Tesle u Apatinu zabavljalo se, prema informacijama sa opštinskog sajta, više od 1.000 Apatinaca.

Iako je za organizovanje nastupa raspisana javna nabavka, odnosno sproveden pregovarački postupak bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda, Turistička organizacija Apatina nije na svom sajtu objavila da je potpisan ugovor sa agencijom koja zastupa folk pevačicu, pa su građani ostali uskraćeni za informaciju koliko ih je doček „pravoslavne“ Nove godine na gradskom trgu koštao.

Naši izvori iz Apatinu kažu da bi na koncertu bilo još manje ljudi da opština nije organizovala autobuski prevoz na koncert iz okolnih sela.

Ugovor sa Agencijom za organizovanje umetničkih događaja „Crescendo“ iz Novog Kneževca zaključen je 12. januara, dan pre nego što je održan koncert, a kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji i obaveštenju o zaključenom ugovoru koji su ipak objavljeni na portalu javnih nabavki, angažovanje pevačice narodne muzike koja je na vrhuncu slave bila osamdesetih godina prošlog veka opštinski budžet koštalo je 1,72 miliona dinara bez poreza na dodatu vrednost. Prema ugovoru, koncert je trajao dva sata. Od tog novca, nije izdvajano za usluge obezbeđenja koje je opština posebno angažovala, niti za besplatno piće i hranu koji su deljeni na koncertu, ali ni za ostale izvođače koji su nastupili pre folk pevačice, pošto su pored nje na koncertu pevali i grupa Gold, kao i pevač Nebojša Vojvodić.

Agencija koja je dobila posao malo radi, malo ne radi

Agencija koja je angažovala pevačicu osnovana je svega dva meseca pre nego što je dobila posao. Obavljanje delatnosti prema podacima Agencije za privredne registre prekinula je 23. novembra, da bi nastavila  da radi 14. decembra, a nakon održavanja koncerta, 17. januara ponovo je prekinula svoj rad.

Ovogodišnji doček Nove godine po Julijanskom kalendaru prvi je na kom je nastupilo neko poznato ime sa estrade u poslednjih nekoliko godina u Apatinu. Prethodnih godina dočeci su bili daleko skromniji uz nastupe lokalnih muzičkih grupa.

Na dočeku 2015. godine nastupili su Ilija Ilić, rok grupa „Bure, Saša, Kalaba i Nešo“, kao i bend „Gold“. Godinu dana kasnije Apatince su na istom dočeku zabavljali ponovo Ilija Ilić, ali i  pevačka grupa Lazarice, dok su na prošlogodišnjem dočeku nastupali lokalni bendovi, Fish Vibe i tamburaši, Dunavski biseri.

Iz Turističke organizacije Apatina nisu odgovorili na naša pitanja zbog čega na sajtu nije objavljeno da je zaključen ugovor za koncert Nade Topčagić, kao ni koliko publike je bilo na koncertu i koliko je on trajao.

Znatno manje plaćali poznatije muzičare

Prema dostupnim informacijama, na drugim manifestacijama koje je organizovala Turistička organizacija Apatina poznati muzičari i grupe bile su manje plaćeni. Prema podacima sa javne nabavke iz jula 2016. godine, kada su traženi izvođači za manifestacije „Apatinske ribarske večeri“ i „Moto susreti“, ni koncert Nikole Rokvića zajedno sa Leksington bendom nije koštao koliko izvedba Nade Topčagić. Njihovo angažovanje Apatince je koštalo oko 1,52 miliona dinara bez PDV. Za nastupe Šabana Šaulica, bendova „8. dan“, „Zabranjeno pušenje“, i „Garavog sokaka“ potrošeno je ukupno oko 300.000 dinara više nego za angažovanje same Nade Topčagić.

Tako je koncert Šabana Šaulića koštao nešto ispod milion dinara, za koncert bendova „8. dan“ i „Zabranjeno pušenje izdvojeno je 700.000 dinara, a za „Garavi sokak“ 330.000 dinara.

Ekipa VOICE